FirstRanker Logo

FirstRanker.com - FirstRanker's Choice is a hub of Question Papers & Study Materials for B-Tech, B.E, M-Tech, MCA, M.Sc, MBBS, BDS, MBA, B.Sc, Degree, B.Sc Nursing, B-Pharmacy, D-Pharmacy, MD, Medical, Dental, Engineering students. All services of FirstRanker.com are FREE

📱

Get the MBBS Question Bank Android App

Access previous years' papers, solved question papers, notes, and more on the go!

Install From Play Store

Download PGI PG 2020 May Pharm Solved Question Paper

Download PGIMER (Post Graduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh) 2020 May Pharm Solved Question Paper

This post was last modified on 11 August 2021

1.Allofthefollowingareactionsof
muscarinicantogonists,except:
a)Decreasegastricsecretions
b)Decreaserespiratorysecretions
c)Contractradialmusclesofiris

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)FascilitatesAVconduction
e)None
CorrectAnswer-C
Ansis'c'i.e.Contractradialmusclesofiris
Radialmusclesareinnervatedbysympatheticsystemsnotby

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

parasympathetic(muscarinic)system
Irismusclesthatcontrolthesizeofpupil
Therearetwotypesofmusclesiniristhatcontrolthesizeof
pupil:

1. Theirissphincterorconstrictorpupillae(circularmuscles):These

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

musclesareinnervatedbytheparasympatheticsystemandcause
constrictionofpupil(miosis).
2. Theirisdilatorordilatorpupillae(radialmuscles):Thesemuscles
areinnervatedbysympathetic(a,adrenergic)systemandcause
dilatationofpupil(mydriasis)

--- Content provided by FirstRanker.com ---

So,pupilsizemaybealteredbyfollowingmechanismsbydifferent
ANSdrugs:
A.Mydriasis(dilatationofpupil)
Sympathomimeticdrugs(a,agonists):Bycontractionofradial
muscles(dilator).

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Antimuscarinicdrugs:Byblockingtheactionofcircularmuscles

(pupillarysphincter).
B.Miosis(constrictionofpupil)
1. Parasympathomimetic(muscarinic)drgus:Bystimulatingthe
contractionofcircularmuscles(pupillarysphincter).

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

2. Sympatholyticdrugs(a,antagonists):Byblockingtheactionofradial
muscles(irisdilator)Aboutotheroptions
Muscarinicantagonists(antimuscarinicdrugs)decreasebothgastric
andrespiratory(bronchial)secretionsoAntimuscarinicdrugs
facilitateAVconduction(seepreviousexplanations).

--- Content provided by FirstRanker.com ---


2.Whichoneofthefollowinganaesthetic
agentsdoesnottriggermalignant
hyperthermia?

a)Halothane
b)Isotlurane

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Suxamethonium
d)Thiopentone
e)None
CorrectAnswer-D
Ans.is'd'i.e.,Thiopentone

--- Content provided by FirstRanker.com ---

DrugscausingMalignanthyperthermia
Succinylcholine
Enflurane
Methoxyflurane
Phenothiazines

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Halothane
Sevoflurane
MAOinhibitors
Lignocaine
Isoflurane

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Destlurane
TCA
SuccinylcholineisthemostcommoncauseofMH.
Amongstanaesthetics,halothaneismostcommoncause.
CombinationofSchandHalothanehasamuchhigherincidence.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


3.Whichofthefollowingstatementsisfalse
aboutAcyclovir-
a)ItinhibitsDNAsynthesisandviralreplication
b)Itiseffectiveagainstinfluenza
c)Ithaslowtoxicityforhostcells

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Renalimpairmentnecessitatesdosereduction
e)None
CorrectAnswer-B
Ans.is'b'i.e.,Itiseffectiveagainstinfluenza
Acyclovir

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Itisadeoxygunosineanalogue-inhibitsDNAsynthesisby?

1. InhibitsherpesvirusDNApolymerasecompetitively.
2. GetsincorporatedinviralDNAandstopslengtheningofDNAstrand.
TheterminatedDNAinhibitsDNApolymeraseirreversibly.
Itispreferentiallytakenupbythevirusinfectedcells.Becauseof

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

selectivegenerationoftheactiveinhibitorinthevirusinfectedcells
anditsgreaterinhibitoryeffectonviralDNAsynthesis,acyclovirhas
lowtoxicityforhostcells.
Itisactiveagainstherpesgroupofvirus(HSV-l>HSV-2>VZV=
EBV.CMVisnotinhibited).

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Acyclovirisprimarilyexcretedunchangedinurine,bothby
glomerularfiltrationandtubularsecretion.Renalimpairment
necessitatesdosereduction.

4.Whichofthefollowingisacommonside-
effectofCisplatin-

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Diarrhea
b)Vomiting
c)Pulmonaryfibrosis
d)Alopecia
e)None

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B
Ans.is'b'i.e.,Vomiting
Mostcommonside-effectofCisplatinis:Vomiting(highlyemetic
drug).
Themostimportantdosedependenttoxicityisrenalimpairment.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Amifostineislabelledforreductionofcisplatininduced
nephrotoxicity.
Tinnitus,deafness,sensoryneuropathy&hlperuricaemiaareother
problems.
Shocklikestatesometimesoccurduringi.vinfusion.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


5.Trueaboutbenzodiazepineis:
a)GABAmimetic
b)GABAfacilitator
c)Notasafedrug
d)Highabsuepotential

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)Powerfulenzymeinducer
CorrectAnswer-B
Ans.is'b'i.e.,GABAfacilitator
[Ref.:KDTVh/ep.401,402&6th/ep.393;KatzungILth/ep.375;
Goodman&Gilman1Lth/ep.405]

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Mechanismofactionofbenzodiazepines(BZDs):
ActsonGABA-Areceptors.
BZDsreceptorincreasetheconductanceofCl-channel.
BZDsdonotthemselvesincreaseCl-conductance,i.e.theyhave
onlyGABAfacilitatorybutnoGABAmimeticaction.(Barbiturates

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

havebothGABAfacilitatoryandGABAmimeticactions).

6.Firstdosesyncopeisseenin?
a)Alphablocker
b)Betablocker
c)CCB

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)ACEinhibitors
e)Alloftheabove
CorrectAnswer-A:D
Ans.is'a'i.e.,Alphablocker&'d'i.e.,ACEinhibitors
[Ref:KDTVh/ep.565&6h/ep.546]

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Firstdosehypotension(Firstdosephenomenon):
Thefirst-dosephenomenonisasuddenandseverefallinblood
pressurethatcanoccurwhenchangingfromalyingtoastanding
positionthefirsttimethatanalphablockerdrugisusedorwhen
resumingthedrugaftermanymonthsoff.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Thisusuallyhappensshortlyafterthefirstdoseisabsorbedintothe
bloodandcanresultinsyncope(fainting).
Thealphablockerprazosinisthemostnotoriousforproducingafirst
dosephenomenon.
Otherdrugsofthesamefamily,doxazosinandterazosincanalso

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

causethisphenomenon,thoughlessfrequently.
OtherdrugsassociatedwithitareACEinhibitors,Sargramostim&
Muromonab,CD3.

7.Whichofthefollowingdrugisnotusedin
thetreatmentofmucormycosis?

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Fluconazole
b)Voriconazole
c)Posaconazole
d)5-flucytosine
e)AmphotericinB

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:D
Ans.is'a'i.e.,Fluconazole,'b'i.e.,Voriconazole&'d'i.e.,5-
flucytosine
[Ref:Goodman6Gilman1l,h/ep.1254;KDTVh/ep.795;
www.ncbi.nlm.nih.gov)

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Amongstazole,onlyposaconazoleisactiveagainstmucormycosis
Antifungaltreatmentofmucormycosis:
First-LineMonotherapy:
Mucormycosisisaseriousinfectionandneedstobetreated
with.prescriptionantifungalmedication,usuallyamphotericinB

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

(giventhroughanIV),posaconazole(giventhroughanIVororally)
orisavuconazole(giventhroughanIVororally).
Fluconazole,voriconazole,anditraconazoledonothavereliable
activityagainstmucormycosis.
5-flucytosine:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Flucytosineisnotemployedasthesoletherapyexceptoccasionally
inchromoblastomycosis.
Itisusedinlimitedtothetreatmentofcryptococcalmeningitis,in
conjunctionwithAMP-B.


8.Antibioticsactingbyinhibitionofprotein

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

synthesisinclude?
a)Penicillin
b)Vancomycin
c)Aminoglycoside
d)Fluroquinolones

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

e)Chloramphenicol
CorrectAnswer-C:E
Ans.is'c'i.e.,Aminoglycoside,&'e'i.e.Chloramphenicol
[Ref:KDT7/ep.734;Katzung13'h/ep.789]
Inhibitionofproteinsynthesis(translation):

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Drugsactingbyinhibitingproteinsynthesisaretetracyclines,
chloramphenicol.aminoglycosides.Erythromycin,clindamycin,
linezolid.
Allproteinsynthesisinhibitorsarebacteriostaticexcept
aminoglycosidesandstreptograminswhicharebactericidal.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Thesedrugscanbedividedinto:
a)Basedonthestepsoftranslation(proteinsynthesis)on
whichdrugact:
Freezeinitiation:Aminoglycosides.
Inhibitelongation:Tetracyclines,puromycin,chloramphenicol.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Inhibittranslocation:Clindamycin,erythromycin.
Causingprematuretermination:Puromycin.
b)Basedonribosomeonwhichtheyact:
30SribosomezTetracycline,streptomycin.
50Sribosome:Chloramphenicol,erythromycin,clindamycin,

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


Linezolid,pleuromutilins(retapamulin).
Both305and505ribosomes:Aminoglycoside(except
streptomycin).

9.Drugscontraindicatedinmyastheniagravis
include?

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Neostigmine
b)Neomycin
c)Edrophonium
d)Atropine
e)Paracetamol

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:D
Ans.is'b'i.e.,Neomycin&'d'i.e.Atropine
Ref:KDTVh/ep.110&/ep.104;Katzung1Ltu/ep.107;internet
Aspirin,non-steroidalanti-inflammatorydrugs(NSAIDs)suchas
ibuprofenandnaproxen,andacetaminophen(paracetamol)are

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

consideredsafeforMG,thatis,theyhavenotbeenshownto
worsenMGorcausemuscleweakness.
Neostigmineisusedinmyastheniagravis.
Edrophoniumcanbeusedfordiagnosisofmyastheniagravisas
tensilontest(fordiagnosisofcholinergiccrisis).

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


10.Drugswhichhavebotha&receptor
activityinclude?
a)Epinephrine
b)Nor-epinephrine
c)Phenylephrine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Dopamine
e)Isprenaline
CorrectAnswer-A:B:E
Ans.is'a'i.e.,Epinephrine,'b'i.e.Nor-epinephrine&'d'i.e.
Dopamine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ref:GoodmanandGilman's12th/ep.812
Nor-adrenalinehasmainlyalphaactionwithslighteffectoncardiac
beta1receptors(alpha&beta1action).
Adrenalinehasnonselectiveactiononbothalpha(alpha1+alpha
2)&beta(beta1+beta2)receptors.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Phenylephrineisaselectivealpha1agonistandhasnegligiblebeta
action
Dopamineisadopamine(D1&D2)aswellasadrenergicalphaand
beta1agonist(Notbeta2).
Isoprenalinehasbeta(beta1+beta2action),butnoalphaaction.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


11.Sideeffectsoftricyclicantidepressants
include?
a)Diarrhea
b)Weightloss
c)Hypertension

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)Tremers
e)Urinaryretention
CorrectAnswer-D:E
Ans.is'd'i.e.,Tremors&'e'i.e.,Urinaryretention
[RelKDTVh/ep.459;Goodman&Gilmanllth/ep.448]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

AdverseeffectsofTCAs:
Anticholinergic-Drymouth,badtaste,urinaryretention,blurred
vision,palpitations,constipation.
Sedation,mentalconfusion,weakness.
Increasedappetiteandweightgain.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Sweatingandfinetremor.

12.Antiandrogenicdrugsinclude?
a)Danazole
b)Finesteride
c)Ketoconazole

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Latrezole
e)Spironolactone
CorrectAnswer-B:C:E
Ans.is'b'i.e.,Finasteride,'c'i.e.Ketoconazole&'e'i.e.
Spironolactone

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

[Ref:KDTVh/ep.858,302;Harrison18th/ep.802,803]
Antiandrogensdrugs:
5-alpha-reductaseinhibitors:
Thesedrugsinhibittheenzyme5-alpha-reductasewhichconverts
testosteroneintomoreactivedihydrotestosterone.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Thesedrugsarefinasterideanddutasteride.
Theseareusedinbenignprostatichypertrophy,hirsutismandrnale
patternbaldness.
Sideeffectsaredecreasedlibido,impotence,skinrashandswelling
oflips.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Note:-
Finasterideselectivelyinhibitstype-25alpha-reductase,whereas
dutasterideinhibitsbothtype-1andtype-25-alphareductases.
Otherdrugswithantiandrogenicactionare:
SuperactiveGnRHagonists,spironolactone,cimetidine,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

progesteroneandketoconazole.

13.Dopamineatthedoseof8?g/kg/min
produces?
a)Increasedsystemicvascularresistance
b)Decreasedsystemicvascularresistance

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Renalvasodilatation
d)Increasedstrokevolume
e)Increasedheartrate
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.is'a'i.e.,Increasedsystemicvascularresistance,'c'i.e.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Renalvasodilation,'d'i.e.Increasedstrokevolume&
'e'i'e..Increasedheartrate
[Ref:Modernpharmacologywithclinicalapplication2d/ep.208;
KDTVh/ep.426;KatzungLlth/ep.139)
Dopamine:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Itisadopamine(D1&D2)aswellasadrenergicalpha&beta1
agonist(notbeta-2).
TheD1receptorsinrenalandmesentericbloodvesselsarethe
mostsensitive.
I.v.infusionoflowdose(1-5microgram/kg/min)ofdopaminedilates

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

thesevesselsbyraisingintracellularcAMp.
Moderatelyhighdosesproduceapositiveionotropiceffect(direct
beta1&D1action+duetoNArelease),butlittlechronotropic
effectonheart).
Theadvantageofthisgreaterinotropiceffect(increasedforceof

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

contraction)thanchronotropiceffect(increasedheartrate)of
dopamineisthatitproducessmallerincreaseinoxygendemandby

theheart.
Largedoses(>10microgram/kg/minproducevasoconstriction
(alpha1action).

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Athighdoses,itiscalledinoconstrictorbecauseithasinotropicand
vasoconstrictoreffect.

14.Antiviraldrug(s),whichis/areapro-drug?
a)Acyclovir
b)Ganciclovir

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

c)Ziduvudin
d)Tenofovir
e)Foscarnet
CorrectAnswer-A:B:C
Ans.is'a'i.e.,Acyclovir,'b'i.e.Ganciclovir&'c'i.e.Zidovudine

--- Content provided by FirstRanker.com ---

[Ref.KDT7/ep.22&p.24;GoodmanGillmanp.534:Bennet
Brownclinicalpharmap.404;Katzungp.361,385;
ww.ncbi.nlm.nih.gov]
Anti-herpesvirus:Acyclovir,Valacyclovir.penciclovir,Famciclovir,
Garciclovir,valganciclovir.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Anti-Retrovirus:Nucleosidereversetranscriptaseinhibitors
(NRTIs)-Zidovudine,Didanosine.Zalcitabine,Stavudine,amirudin,
Abacavir.
Foscametisunrelatedtoanynucleicacidprecursor,sodoesnot
requirephosphorylationforactivation.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Tenofovirisanucleotideanddoesnotrequirebioactivationby
kinases.
Oralbioavailabilityoftenofovirincreaseswithmeals(decreasedfor
otherNRTIs).

15.Diureticdrugswhicharecarbonic

--- Content provided by FirstRanker.com ---

anhydraseinhibitorsinclude?
a)Acetazolamide
b)Spironolactone
c)Furesemide
d)Chlorthiazide

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Topiramate
CorrectAnswer-A:E
Ans.is'a'i.e.,Acetazolamide&'e'i.e.Topiramate
Ref:KDT7/ep.5g7,420,155;Katzung13h/ep.255]
Carbonicanhydraseinhibitors(acetazolamide):

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Carbonicanhydrase(CAse)isanenzymewhichcatalyzesthe
reversiblereactionofbicarbonateformation.
Theenzymeispresentinrenaltubularcells(specialtyPT),gastric
mucosa,exocrinepancreas,ciliarybodyoftheeye,brainandRBC,
Acetazolamide,dichlorphenamide,methazolamideandtopiramate

--- Content provided by FirstRanker.com ---

arecarbonicanhydraseinhibitors.
Dorzolamide&Brinzolamideisalsoacarbonicanhydraseinhibitors
specificforCA-II.
Carbonicanhydraseinhibitorsactbyanon-competitive,reversible
inhibitionoftheenzymecarbonicanhydrase.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Asinhibitionisreversible,actionofcarbonicanhydraseinhibitorsis
selflimiting.

16.Drugswhichareusedinacuteasthma
include?
a)Budesonide

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Terbutaline
c)Salbutamole
d)Theophylline
e)Sodiumcromoglycate
CorrectAnswer-B:C:D

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.is'b'i.e.,Terbutaline,'c'i.e.Salbutamole&'d'i.e.
Theophylline
[Ref:KDTVh/ep.223]
Treatmentofacuteasthma:
Theonlydrugseffectiveforthetreatmentofacuteattackofasthma

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

arebronchodilators(beta2-receptoragonists,anticholinergics,and
methylxanthines).
Mildattacks:
Forpatientswithmildattackinhalationofashortactingbeta-2
receptoragonist,e.g.salbutamol(albuterol),terbutalineisused.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Aninhaledanticholinergic,e.g.ipratropiummaybeaddedifthereis
nosatisfactoryresponsetobeta2-agonistsalone.
Inpatientswhoarerefractorytoinhaledtherapies,i.v.aminophylline
(theophylline)maybeeffective.
Severeattacks:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Oxygenphtscontinuousadministrationofaerosolizedsalbutamol
(albuterol)plussystemicsteroids,e.g.methylprednisolone,
hydrocortisone.

Recently,MgSO4hasbeentriedinacutesevereasthmabyIVor
inhalationroute.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


17.Antiplateletdrugswithadenosine
receptorinhibitionpropertyinclude?
a)Ticlopidine
b)Clopidogrel
c)Prasugrel

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)Abciximab
e)Cilastazole
CorrectAnswer-A:B:C
Ans.is'a'i.e.,Ticlopidine,'b'i.e.Clopidogrel&'c'i.e.Prasugrel
Ref:KDTVh/ep.629&6h/ep.609;KatzunglLth/ep.598

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

ADPmediatedplateletactivationthroughcAMPisinhibitedby
(antagonismofP2Y12)receptorsonADP:-
Irreversible:Ticlopidine.clopidogrel.prasugrel
Reversible;Cangrelor,ticagrelor

18.Drugswithfirstorderkineticsshow?

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Increasedclearancewithincreaseinconcentration
b)Decreasedeliminationwithconcentration
c)Norelationrateofeliminationandconcentration
d)Constantfractionofdrugiseliminatedperunittime
e)Halfliferemainsconstant

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:D:E
Ans.is.a,i.e.,Increasedclearancewithincreasein
concentration,'d'i.e.constantfractionofdrugiseliminatedper
unittime&'e'i.e.Halfliferemainsconstant
[Ref:KDTp.31;Katzung13th/ep48]

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Orderofkinetics:
Therateatwhicheliminationtakeplaceissubjectedtoimportant
influencesthatarereferredtoasorderofkinetics
Therearetwoordersofsuchelimination:
Firstorderkinetic(LinearKinetics)

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Secondorderkinetic(Non-LinearKinetics)
Infirstorderkinetic,
Rateofeliminationdirectlyproportionalplasmaconcentration.
Clearanceremainsconstantbecause,astheplasmaconcentration
Increasestherateofeliminationincreasesproportionately(CL=rate

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

ofelimination/PlasmaConc).
HaIfliferemainsconstantbecausetimerequiredtoreducethe
plasmaconcentrationtohalfissame(rateofelimination).

19.Whichofthefollowingis/aretrueabout
pregabalin:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Approveddrugfordiabeticneuropathy
b)Approvedfortreatmentofgeneralizedtonicclonicseizure
c)Peripheraledemaissideeffect
d)Somnolenceissideeffect
e)ApprovedforuseinPartialseizure

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.a.ApproveddrugForDiabeticneuropathy;c.Peripheral
edemaissideeffect;d.Somnolenceissideeffect;e.Approved
foruseinpartialseizures.
[RefKDT7th/419;Katzung13th/4M,419;Harrisontgth/2682;

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

PharmacologybySatoskar24th139)
Pregabalinside-effectincludes:Cognitivechanges,sedation&
peripheraledema.
GABAanalog.
Antiseizureactivityandforitsanalgesicproperty.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Approvedforuseinneuropathicpain,includingpainfuldiabetic
peripheralneuropathy,postherpeticneuralgia&complexregional
painsyndrome.
Toxicityincluded-Somnolence,dizziness,ataxia

20.Drug(s)usedforoveractivebladder:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Oxybutinin
b)Tolterodine
c)Mirabegron
d)OnabotulinumtoxinA
e)Pirenzepine

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.a.Oxybutynin;b.Tolterodine;c.Mirabegron;D.
OnabotulinumtoxinA
[R4KDf7th/117-18;Katzung13th/127-28;Rang&Date8th/366;
PharmacologybySatoskar24th/3OS-07]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

OveractiveBladder:
AntimuscarinicdrugssuchasOxybutynin,Flavoxate,tolterodine&
trospiumareusedforbothneurogenic&non-neurogenicoveractive
bladder.
Sollfenacin&darifenacinarethenewdrugs(M3antagonist)foruse

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

inoveractivebladder.
Mirabegronisbeta-3adrenergicagonistusedforoveractivebladder.
OnabotulinumtoxinAisusedassingleintradetrusorinjection,to
treatoveractivebladder.

21.Allaretrueaboutwarfarinexcept:

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)ActthroughinhibitionofcoagulationfactorIX
b)Protaminesulphatereversesitsaction
c)MonitoringisdonethroughINR
d)TargetofINRwithwarfarinisgenerally2-3
e)Skinnecrosisisusuallyoccurin3-10daysofinitiationof

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

warfarin
CorrectAnswer-B
Ans:b.Protaminesulphatereversesitsaction.
[RefKDT7th/620-24;Katzung13th/590-92;Rang&DaleSth/30q
PharmacologybySatoskar24th/jN-301]

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Warfarininducedskinnecrosisisararecomplicationcharacterized
bytheappearanceofskinlesion3-10daysafterinitiationof
treatment.
DoseofwarfarinadjustedtogiveanINRof2-4,theprecisetarget
dependingontheclinicalsituation.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Thereferencerangeforprothrombintimeisusuallyaround12-13
secondsandtheINninabsenceofanticoagulationtherapyis0.8-1.
2
Warfarin:Doseregulationisdonebyprothrombintime&INR
(Heparin/aPTT/clottingtime.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

AntagonistisVitK(c.fHeparin-Protaminesulphate).

22.TrueaboutM/Aofdoxorubicin:
a)Intercalateb/wDNAstrands
b)InhibitionofDNApolymerase
c)InhibitionofRNApolymerase

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)InhibitionoftopoisomeraseII
e)Inhibitionofproteinsynthesis
CorrectAnswer-A:D
Ans.A.Intercalateb/wDNAstrands;D.InhibitionOf
TopoisomeraseII

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

[Ref:KDT7th/867;Katzung13th/932'j5;G6G1lth/1358;
PharmacologybySatoskar24th/835)
Doxorubicin:Itactsasanon-specificinhibitoroftopoisomerase-II,
thusinterferingwithDNAreplication.

23.Anticholinergicdrugside-effectincludes:

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Constipation
b)Urinaryretention
c)Mydriasis
d)Hypothermia
e)Blurringofvision

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:E
Ans:A.Constipation.B.UrinaryretentionC.MydriasisE.
Blurringofvision
[Ref:KDT7th/120;GdzG11th/194;Katzung13th/129;Rang&
Dale\th/164-65;PharmacologybySatoskar24th/301).

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Bodytemperatureisfrequentlyelevated.
Unfortunately,children,especiallyinfants,areverysensitiveto
hyperthermiceffectsofatropine.
Constipation&urinaryretention(precipitationespeciallyinelderly)
canoccurwithatropine

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Difficultyinswallowing,drymouth,ferer,dry-flushed&hotskin,
difficultyinmicturition,Mydriasis,photophobia,blurringofnear
vision,palpitations,dreadfulvisualhallucination,ataxia,delirium,
psychoticbehavior,weak&rapidpulse,hypotension,
cardiovascularcollapsewithrespiratorydepression,convulsion&

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

coma.

24.Whichofthefollowingis/aretrueabout
benefitsofSustainedreleaseformulation
ofdrugs:

a)Decreasedincidenceand/orintensityofundesiredeffects

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Increasespotencyofthedrug
c)ReleaseofdrugislessinfluencedbypH
d)Prolongdrugeffect
e)Decreasedfrequencyofadministration
CorrectAnswer-A:C:D:E

--- Content provided by FirstRanker.com ---

AnsA.DecreasedIncidenceand/orIntensityofundesired
effects;c.ReleaseOfDrugIsLessInfluencedBypH;D.
Prolongdrugeffect;E.DecreasedFrequencyofadministration.
[Ref:KDf7th/35;G6'G11th/5;PharmacologybySatoskar24th/7;
http://www.pharmatutor.org/articles/review-sustained-release-

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

dosage'forms).
Sustainedreleaseimpliesslowreleaseofthedrugoveratime
period.
Itmayormaynotbecontrolledrelease
Advantagesofsustainedreleasedosageforms:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Controlofdrugtherapyisachieved.
Rateandextentofdrugabsorptioncanbemodified
Frequencyofdrugadministrationisreduced.
Patientcompliancecanbeimproved.
Drugadministrationcanbemadeconvenient

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Maximizingtheavailabilityofdrugwithminimumdose.
Thesafetymarginofhighpotencydrugcanbeincreased.


25.Trueaboutdrug-responsecurve(DRC):
a)SteepestinmiddleportionoftheDRC
b)InvertedUshapedcurvemaybeforsomedrug

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

c)Rectangularhyperbola-whenplottedinlogarithmicscale
d)Sigmoidshape-whenplottedinlogarithmisused
e)Enablescomparisonofpotencyofdrugs
CorrectAnswer-A:B:C:E
Ans.(A)SteepestinmiddleportionoftheDRC(B)InvertedU

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

shapedcurvemaybeforsomedrug(C)Rectangularhyperbola-
whenplottedinlogarithmicscale(E)Enablescomparisonof
potencyofdrugs
Dose-ResponseRelationship:
Rectangularhyperbola.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Sigmoidalcurveindose-responserelationship:thesteepestportion
inthemiddle-wiki.
DRCisusedtomeasure-drugpotency,drugefficacy&drugsafety-
slideshare.
Somedrugscauselow-dosestimulationandhigh-doseinhibitionof

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

response.
TheseU-shapedrelationshipsforsomereceptorsystemsaresaidto
displayhormesis.
Severaldrug-receptorsystemscandisplaythispropertye.g.,
prostaglandins,endothelin,andpurinergicandserotonergic

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

agonists,amongothers),whichislikelytobeattherootofdrug
toxicity.

26.Trueaboutorganophosphoruspoisoning:
a)Atropineisbestforearlytreatment&maintenance
b)Pralidoximeisimportantforrestoringneuromuscular

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

transmission
c)Phenytoinistheprimarydrugusedforseizurecontrol
d)Mydriasispresent
e)Pralidoxime&atropineworkssynergistically
CorrectAnswer-A:B:E

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Atropineisbestforearlytreatment&maintenance
(B)Pralidoximeisimportantforrestoringneuromuscular
transmission(E)Pralidoxime&atropineworkssynergistically
[RefReddy32nd/495-97;G&Gltth/21};KDT7th/111:13th/979-80;
PharmacologybySatoskar24th/297]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

OrganophosPhorusPoisoning:
AIIcaseofAnti-ChEpoisoningmustbepromptlygivenatropine2
mgi.Vrepeatedevery10mintilldryness&othersignsof
atropinizationappear.
Continuedtreatmentwithmaintenancedosesmayberequiredfor1-

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

2weeks
Theuseofoximesinorganophosphatepoisoningissecondaryto
thatofatropine.Moreventheclinicalbenefitofoximesishighly
variable.
Controlofconvulsionswithjudicioususeofdiazepam.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Ocularmanifestationsincludemarkedmiosis'ocularpain'
conjunctivalcongestion,diminishedvision,ciliaryspasm,Andbrow
ache.
Atropineinsufficientdosageeffectivelyantagonizestheactionsat

muscarinicreceptorsites,andtoamoderateextentatperipheral

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

ganglionicandcentralsites

27.Whichofthefollowingdrug(s)actby
inhibitingproteinsynthesisbyattaching
to50Sribosome:

a)Tetracycline

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Ampicillin
c)Isoniazid
d)Imipramine
e)Ethionamide
CorrectAnswer-B:C

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(B)Ampicillin(C)Isoniazid
[KDT7th/734,768;Katzung13th/789]
Tetracyclinesbindto30Sribosome&inhibitaminoacylRNA
attachmenttotheAsite
Erythromycin&clindamycinbindto50Sribosome&hinder

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

translocationoftheelongatedpeptidechainbackfromAsitetoP
site.PeptidesynthesismaybeprematurelyTerminated.
ChloramPhenicolbindsto50Ssubunit'Itinterferewithpeptidebond
formation&transferofpeptidechainfromPsite
Aminoglycosidesbindtoseveralsitesat30S&50Ssubunits-freeze

--- Content provided by FirstRanker.com ---

initiation,interferewithpolysomeformation&causemisreadingof
mRNAcode

28.OCPefficacydecreaseswithconcurrent
administrationofwhichofthefollowing
drug(s):

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Phenytoin
b)Ampicillin
c)Isoniazid
d)Imipramine
e)Ethionamide

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B
Ans.(A)Phenytoin(B)Ampicillin
[RefKDT7th/326;Katzung13th/712;Rang&DaIe9th/434:
PharmacologybySatoskar24th/967).
Contraceptivefailuremayoccurwithconcurrentadministration

--- Content provided by FirstRanker.com ---

of:
Enzymeinducer:Phenytoin,phenobarbital,primidone,
carbamazepine,rifampin,ritonavir-Metabolismofestrogenic&
progestationalcomponentisincreased.
Tetracyclines-ampicillin.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Deconjugationofestrogenssecretedinbilefailstooccurtheir
enterohepaticcirculationisinterruptedbloodlevelfal

29.Allaretrueabouttamoxifeneexcept:
a)Usedasadjuvanttherapyinestrogenreceptorpositivebreast
cancer

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Approvedfortheprimaryprophylaxisofbreastcancerinhigh
riskwoman
c)Noeffectonuterus
d)Pro-estrogeneffectonbone
e)CauseendometrialCa

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Usedasadjuvanttherapyinestrogenreceptorpositive
breastcancer(C)Noeffectonuterus(D)Pro-estrogeneffecton
bone(E)CauseendometrialCa
[Ref;KDT7th/101'02;Katzung13th/106]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

NMislocatedinneuromuscularjunction6causedepolarizationof
muscleendPlate
NNlocatedonautonomicganglia,adrenalmedulla&CNS
Mostsmoothmuscles&glandshaveM26M3subtypes;M3
Predominates.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Achisamajorneurotransmitteratautonomic,somaticaswellas
centralsites.ReleaseofAchfromnerveterminalhelpinsynaptic
transmission

30.
Whichoffollowingtrueregarding

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

acetylcholinereceptors:
a)M2receptor-heart
b)MIreceptor-smoothmuscle
c)NMreceptorispresentonneuromuscularjunction
d)Synapticjunction-Achistransmitter

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)NNlocatedonadrenalmedulla
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)M2receptor-heart(C)NMreceptorispresenton
neuromuscularjunction(D)Synapticjunction-Achis
transmitter(E)NNlocatedonadrenalmedulla

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

[Ref;KDT7th/101'02;Katzung13th/106]
NMislocatedinneuromuscularjunction6causedepolarizationof
muscleendPlate
NNlocatedonautonomicganglia,adrenalmedulla&CNS
Mostsmoothmuscles&glandshaveM26M3subtypes;M3

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Predominates.
Achisamajorneurotransmitteratautonomic,somaticaswellas
centralsites.ReleaseofAchfromnerveterminalhelpinsynaptic
transmission

31.Antibioticofchoicefor

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Stenotrophomonasmaltophiliainfection
is:

a)Ampicillin
b)Trimethoprim-sulfamethoxazole(TMP-SMX)
c)Penicillin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Ciprofloxacin
e)None
CorrectAnswer-B
Ans:b.Trimethoprim-sulfamethoxazole(TMP-SMX)

32.TNF-aInhibitorsareusedfor:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Ulcerativecolitis
b)Crohn'sdisease
c)Rheumatoidarthritis
d)Psoariasis
e)Lichenplanus

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.A,UlcerativecolitisB,Crohn'sdiseaseC,Rheumatoid
arthritisD,Psoariasis
[RefHanison19th/1961;NeenaKhanna5th/58,68;CMDT2016/641;
KDT7th/883-84).

--- Content provided by FirstRanker.com ---

TNF-alphaInhibitors:Use
Etanercept-Rheumatoidarthritis,severe/refractoryankylosing
spondylitis,plaquepsoriasis,polyarticularidiopathicjuvenilearthritis.
Infliximab-refractoryrheumatoidarthritis,ankylosingspondylitis,
psoriasis,fistulatingCrohn'sdisease,ulcerativecolitis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Adalimumab-Useaslikeinfliximab
Certolizumab-Crohn'sdisease
Golimumab-ulcerativecolitisPsoriasis:TreatmentincludesTNF
blockerslikeetanercept,infliximab.

33.S/EofBevacizumabincludes:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Hypertension
b)Hemoptysis
c)Malena
d)Cerebellarstroke
e)Notcausegastrointestinalperforation

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.A,HypertensionB,HemoptysisC,MalenaD,Cerebellar
stroke
[Ref:KDT7th/871:Katzung13th/937-38;Rang&Dale8th/;
PharmacologybySatoskar24th/840).

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

S/EofBevacizumab:
Hypertension
Arterialthromboembolism-heartattack6stroke
Vesselinjury6haemorrhages
Heartfailure

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Proteinuria
Gastrointestinalperforation
Healingdefect

34.Trueaboutmethanolpoisoning:
a)Gastricdecontaminationishelpful

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Formate&formaldehydeareactivemetabolite
c)TakingwithEthanolcausemoretoxicity
d)Fomipezoleaspecificantagonist,isgivenfortreatment
e)Causehighaniongapacidosis
CorrectAnswer-A:B:D:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.A,GastricdecontaminationishelpfuB,Formate&
formaldehydeareactivemetaboliteD,Fomipezoleaspecific
antagonist,isgivenfortreatmentE,Causehighaniongap
acidosis
[Ref:KDT7th/394-96;Katzung13th/393;Pharmacologyby

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Satoskar24th/9s-96).
TreatmentofMethylAlcohol
Fomepizole,analcoholdehydrogenaseinhibitor,isapprovedforthe
treatmentofethyleneglycolpoisoningandmethanolpoisoning.
Ethanolusedintravenouslyastreatmentformethanolpoisoning.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Methanolconcentrationshigherthan50mg/dlarethoughttobean
absoluteindicationforhemodialysisandtreatmentwithfomepizole
orethanol,althoughformatebloodlevelsareabetterindicationof
clinicalpathology.
Hospitalisation,nursingcare

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Gastriclavage,activatedcharcoal
Treatmentofacidosis/hypoglycemia
Inhibitionofmethanolmetabolism-Givingethylalcoholdtfomepizole
(aspecificinhibitorofalcoholdehydrogenase&drugofchoicefor
methanolpoisoning)

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


Promotemetabolicdegradationofformate:folinicacidtogetherwith
folicacid
Diuretics,urinealkalinisation
Hemodialysisinseverecase
Maintenanceofnutrition

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


35.Whichofthefollowingistrueregarding
ropinirolewrtL-dopa:
a)Cognitivesymptomimproves
b)Lowerincidenceofhallucination
c)Causeexcessivesleepiness

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Moreeffectiveinthetreatmentofpatientswhohavedeveloped
on/offphenomena
e)Provideneuroprotectiveeffect
CorrectAnswer-C:D:E
Ans.C,CauseexcessivesleepinessD,Moreeffectiveinthe

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

treatmentofpatientswhohavedevelopedon/offphenomena
E,Provideneuroprotectiveeffect
[Ref:KDT7th/430-31;G&G535-j8;Katzung13th/478;Rang6Date
8th/494-95;PharmacologybySatoskar24th/237
Allthedopamineagonistsinlargerdosescancoutetevere

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

neuropsychiatricadverseeffects.
Ropinirole&Pramipexole
SelectiveD2/D1receptoragonists
Bettertolerateddtdonotshowthefluctuationsinefficacyassociated
withlevodopa.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Theydo,however,causesomnolence6sometimeshallucinations
(recentevidencesuggeststhattheymaypredisposetocompulsive
behaviours,suchasexcessivegambling,overeating6sexual
excess,relatedtotherewardfunctionsofdopamine
Adisadvantageofcurrentdopamineagonistsistheirshortplasma

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

halfLife(6-8hr),requiring3timesdailydosagethoughslowrelease

oncedailyformulationsarenowavailable
Trialhavefoundthemtoaffordsymptomreliefcomparableto
levodopa.
Sometrialshavenotedlowerincidenceofdyskinesias6motor

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

fluctuationsamongPatientstreatedwiththesedrugsthandose
treatedwithlevodopa
Itislongeractingthanlevodopa.
Highincidenceofhallucination&sleepiness

36.Whichofthefollowingdrug(s)comesin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

riskcategoryBofFDAteratogenicrisk
categoriesforpregnancy:

a)Phenytoin
b)Resperidone
c)Olanazapine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Clozapine
e)Arpirazole
CorrectAnswer-D
Ans.D.Clozapine
[Ref:KDT7th/90;Katzung13th/1018;Rang6Dale8th/700;

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

PharmacologybySatoskar24th/1122;http://schizophreniabulletin-
oxfordjournal]
CategoryA:
Norisktofetusinhumanstudies
Levothyroxine

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Potassium
Supplementation
MgSO4
CategoryB
Animalstudiesshownorisk

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Humanstudiesarelacking
Penicillins
Cephalosporins
Macrolides
Brimonidine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


CategoryC
AnimalstudiesshowPositiveteratogenicrisk
Humanstudiesarenotavailable
Albuterol
Zidovudine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CCB
Morphine
Atropine
CategoryD
Humanandanimalstudiesshowpositiveteratogenicrisk

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Canbeusedinpregnancybecauseofbenefitsgreaterthanrisk
mightbeacceptable.
Corticosteroids
Azathioprine
Carbamazepine

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Valproate
Methotrexate
Lithium
CategoryX
Humanandanimalstudiesshowpositiveteratogenicrisk

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Absolutelycontraindicatedinpregnancybecauseofriskgreaterthan
benefits.
Thalidomide
isotretinoin
Fluoroquinolones

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Tetracyclines
Chloramphenicol
Warfarin
ACEinhibitors

37.Whichofthefollwingis/areactionof

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

estrogenexcept:
a)Developmentofthealveolarsystem
b)Proliferationofstromaofbreast
c)Ductalgrowthofthebreast
d)CBoneresorption

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Developmentoflobulesofbreast
CorrectAnswer-A:E
Ans.(A)Developmentofthealveolarsystem(E)Development
oflobulesofbreast
Oestrogencausesonlyductdevelopment.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Progesteroneisresponsibleforglandulardevelopment.
Itpromotesthegrowthofthelobulesandalveolartissueinbreast.
Promotesthedevelopmentofthealveolar(acinar)systemofthe
breast
Estrogen-functions:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Importantinmaintainingbonemassprimarilybyretargetingbone
resorption.
Producedatpubertycausegrowthofbreastsproliferationofducts
andstroma,accumulationoffat.
Stimulatestromaldevelopmentandductalgrowthinthebreast

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Contributetothegrowthofaxillaryandpubiahair.
Pigmentationintheskin,mostprominentintheregianofthenipplas
andareolae.
Continuousexposuretoestrogensforprolongedperiodsleadsto
hyperplasiaoftheendometrium.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


Decreasetherateofresorptionofbonebypromotingapoptosisof
osteoclastsandbyantagonizingtheosteoclastogenicandpro-
osteoclasticeffectsofparathyroidhormoneandinterleukin-6.

38.Allaretrueaboutbisphosphonatesexcept
:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Preventreabsorptionofbonebyosteoclast
b)Structurallysimilartopyrophosphate
c)Absorptionincreaseswithfood
d)Canbesafelygiveninliverdisease
e)None

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C
Ans.C.Absorptionincreaseswithfood
Bisphosphonates(BPNs):
BPNsareanalogiesofpyrophosphate;carbonatomreplacing
orygenintheP-O-Pskeleton

--- Content provided by FirstRanker.com ---

AlloralBNPsarepoorlyabsorbedandproducegastricirritationas
majorsideeffect.
Theyinhibitsboneresorptionandhaverecentlyattracted
considerableattentionbecauseoftheirabilitytoprevent
osteoporosisinadditiontotheirusefulnessinmetabolicbone

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

diseasesandhypercalcemia.
MOA:Localizetoregionsofboneresorption&exerttheirgreatest
effectsonosteoclasts.
Foodreducesabsorptionevenfurther,necessitatingtheir
administrationonanemptystomach.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Nearlyhalfoftheabsorbeddrugaccumulatesinbone;the
remainderisexcretedunchangedintheurine.
Decreasedrenalfunction,esophagealmotilitydisorders&peptic
ulcerdiseasearethemaincontraindications.


39.Whichofthefollowingis/arenewerdrugs

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

forTB:
a)Bedaquiline
b)Clofazimine
c)Coftaroline
d)Rifapentine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Etanercept
CorrectAnswer-A:B:D
Ans.(A)Bedaquiline(B)Clofazimine(D)Rifapentine
NewerAnti-TBdrugs:
CommunityMedicinewithRecentAdvancesbySuryakantha

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

4ed/371
Rifabutin
Rifapentine-400mgtwiceweekly.
Macrolides:Roxithrornycin,Clarithromycin,Azithromycin
Amikacin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Fluoroquinolones:Ciprofloxacin,ofloxacinandsparfloxacin
B-lactamantibiotic:trialsaregoingonwithamoxicillin-clavulanic
acid
Clofazimine-200mg/d
Paromomycin

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Cytokineimmunotherapy:IL-2,cytokinegammainterferonand
cytokineIL-12
Bedaquiline-Multi-drugresistanttuberculosis(MDR-TB)-400mg/d

40.Allaretrueaboutoralirontherapyin
anemiaexcept:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Mayworseninflammatoryboweldisease
b)Ittakesminimum2weeksforreticulocytecounttoincrease
c)Generally3-6monththerapyisrequiredtoreplenishironstores
d)Gastrointestinalside-effectslimitsitsdose
e)Hblevelisgenerallyattainedin1-3month

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B
Ans.B.Ittakesminimum2weeksforreticulocytecountto
increase
OralironTherapy:
Followingoraliron,normalHblevelisusuallyobtainedwithin1to3

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

months.
DependingmainlyontheinitialHblevel.
Itisimportant,however,tocontinuewiththetherapyfor12-20
weeksaftertheHblevelhasreturnedtonormal,inordertoreplenish
thedepletedironstores.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Thereticulocytecountintheperipheralbloodbeginstorisewithina
week,reachesapeakat10to14daysandreturnstonormalafter3
weeks
AdverseEffectsofOraliron:
Epigastricpain,heartburn,nausea,vomiting,bloatingstainingof

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

teeth,metallictaste,col:la,
Alterationofintestinalflora.
Gastricirritationandconstipation.
TreatmentofironDeficiency:

Abilityofthepatienttotolerateandabsorbmedicinaliron.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


41.DrugthatcanpotentiateTorsadesde
pointes:
a)Amiodarone
b)Sotalol
c)Chlorpromazine

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Cisapride
e)Aspirin
CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans,A,AmiodaroneB,SotalolC,Chlorpromazine&D,Cisapride
TorsadesdePointes(VentricularTachycardia)

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Antiarrhythmics:
Quinidine,procainamide,disopyramide,propafenone,amiodarone
Antimalarials:
Quinine,mefloquine,artemisinin,halofantrine
Antibacterials:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Sparfloxacin,moxifloxacin
Antihistamines:
Terfenadine,astemizole,ebastine
Antidepressants:
Amitriptylineandothertricyclics.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Antipsychotics:
Thioridazine,pimozide,aripiprazole,ziprasidone
Prokinetic:
Cisapride

42.Drugwhichcanbegivenbyinhalation

--- Content provided by FirstRanker.com ---

route:
a)Zileuton
b)Steroid
c)Salbutamol
d)Tobramycin

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

e)None
CorrectAnswer-B:C
Ans.(B)Steroid(C)Salbutamol
lnhalatlonalsteroids.Beclomethasone,dipropionate,budesonide,
fluticasonepropionate,flunisolideandciclesonide.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Salbutamol:usedinformoforal,i.m/s.candinhalation.
Zileuton:Itisavailableonlyasextendedrelease(oral)formulation.
Tobramycin:Usedinformofi.m/i.v,eyedrop

43.Liverfunctiontest(LFT)monitoringis/are
requiredinuseofwhichofthefollowing

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

DiseaseModifyingAntirheumaticDrugs
(DMARDs):

a)Methotrexate
b)Hydroxychloroquine
c)Sulfasalazine

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Leflunomide
e)Gold
CorrectAnswer-A:D:E
Ans.(A)Methotrexate(D)Leflunomide(E)Gold
DMARDsUsedforthetreatmentofrheumatoidarthritis:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Hydroxychloroquine-Funduscopicandvisualfieldtestingevery12
months.
Sulfasalazine-CBCevery2-4weeksforthefirst3months,then
every3months
Methotrexate&Leflunomide-CBC,creatinine,LFTsevery2-3

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

months
Tocilizumab-CBCandLFTsatregularintervals

44.Trueabouteffectofsteroidintakein
inflammatoryconditions:
a)Proanaboliceffectonmuscles

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Tglucoseinplasma
c)-vefeedbackoncorticotropin-releasinghormone(CRH)
production
d)Maycauseosteoporosis
e)None

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:C:D
Ans.B,TglucoseinplasmaC,-vefeedbackoncorticotropin-
releasinghormone(CRH)production&D,Maycause
osteoporosis
Glucocorticoids:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

GivenchronicallysuppressthepituitaryreleaseofACTH
Glucocorticoidsincreaseserumglucoselevel.
GlucocorticoidsstimulateRNAandproteinsynthesisintheliver,
theyhavecatabolicandantianaboliceffectsintymphofuland
connectivetissue,muscla,peripheralfat'andsldn.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CortisolhasanegativefeedbackonACTHandCRHproduction.

45.Drugswhichcanbeusedingestational
hypertension:
a)Metoprolol
b)Labetalol

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Methyldopa
d)Sustainedreleasenifedipine
e)Losartan
CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.(A)Metoprolol(B)Labetalol(C)Methyldopa(D)Sustained

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

releasenifedipine
Antihypertensiveagentsusedinpregnancy:Methyldopa,
lrydralazlne,labetalol,Nifedipine,atenolol.

46.Trueaboutosmoticdiuretics:
a)Osmoticdiureticshavetheirmajoreffectinthedistal

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

convolutedtubule
b)Contraindicatedincongestiveheartfailure
c)CausesHyperkalemia
d)Increasesrenalbloodflow
e)None

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:C:D
And.B,ContraindicatedincongestiveheartfailureC,Causes
Hyperkalemia&D,Increasesrenalbloodflow
OsmoticDiuretics:
Majoreffectintheproximaltubuleandthedescendinglimbof

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Henle'sloop.
InhibitsTransportprocessesinthethinkAscLH.
Uses:
Usedtoincreasewaterexcretioninpreferencetosodiumexcretion.
ExtracellularVolumeexpansion-Effectcancomplicateheartfailure

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

andmayproducefloridpulmonaryedema-ContraindicatedinCHF.
Causesdehydration,Hyperkalemia,andHypernatremia
Headache,nausea&vomitingarecommonlyobservedinpatients
treatedwithosmoticdiuretics.

47.Whichofthefollowingdyadsshow

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

clinicallysignificantdruginteractions:
a)Vancomycin--AmphotericinB
b)Rantidine-Atorvastatin
c)Warfarin--Aspirin
d)Allopurinol--Azathioprine

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

e)Aminoglycoside+Vancomycin
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.A,Vancomycin--AmphotericinBC,Warfarin--
AspirinD,Allopurinol--Azathioprine&
E,Aminoglycoside+Vancomycin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Druginteraction:
Drugsmayinteract,butmostcanbecategorizedas
pharmacoKInetic(absorptiondistribution,metabolism,excretion),
phartnacodlmamla(aMitiveorantagonisticeffects),orcombined
interactions.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Eg:
Aminoglycosides,vancomycin,cyclosporineandothernephrotoxic
drugenhancetherenalimpairmentcausedbyamphotericinB
Allopurinolinhibitsthedegradationofi-mercaptopurineand
azathioprine;theirdosesshouldbereducedto?.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Enhanced'anticoagulantactionofwarfarin:
HighdosesoFsalicylateshavesynergistichypoprothrombinemic
action&alsodisplacewarfarinfromproteinbindingsite.

48.Adverseeffectsofmirtazapineis/are:
a)Insomnia

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Sedation
c)Sexualdysfunction
d)Vomiting
e)Weightgain
CorrectAnswer-B:E

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(B)Sedation(E)Weightgain
Mirtazapine
Importantadversedrugreactions
markedsedation
increasedappetite

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

weightgain
Somnolence(mostcommon)
Drymouth
Constipation
Dizziness

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Myalgias
Increaseserumcholesterolconcentrationto20percent
Orthostatichypotension
Agranulocytosis

49.Firstpassmetabolismissignificant

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

problemindruggiventhrough:
a)Sublingualroute
b)Rectalroute
c)Intramuscularroute
d)Directlyintostomach

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Directlyintolargeintestine
CorrectAnswer-D
Ans.D,Directlyintostomach
Allorallyadministereddru.gsareexposedtodrugmetabolizing
enzymesintheintestinalwallandliver(wheretheyfirstreach

--- Content provided by FirstRanker.com ---

throughtheportalvein).
Druggivendirectlyintothestomachandintestinestillhavetopass
throughfirstpassmetabolismintheintestinalwallandinliver.
Approximately50%ofthedrugthatitisabsorbedfromtherectum
willbypasstheliver,thusreducingthehepaticfirst-passeffect.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Presystemicmetabolismlnthcgutandlivercanbeavoidedby
administeringthedrugthroughsublingual,transdermalorparenteral
(i.v/i.m/intradermal/s.c)routes.
Theeventoffirstpassmetabolismdiffersfordlfierentdrugsandis
animportantdatennlnantoforalbioavallabiltty.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Thehepaticfirst-passeffectcanbeavoidedtoagreatextentbythe
useofsublingualtabletsandtransdermalpreparationsandtoa
lesserextentbytheuseoFrectalsuppositories.
Subltngu.alabsorptionprovidesdirectaccesstosystemicnotportal-
velns.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


Thetranscanalrouteofiersthesameadvantage.

50.Allaretrueaboutplasmaproteinbinding
except:
a)Acidicdrugsgenerallybindtoplasmaalbuminandbasicdrugs
toa,acidglycoprotein

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Plasmabindingdeterminesvolumeofdistribution
c)Moreplasmaproteinbindingmeansmorestorageinliver
d)Moreplasmaproteinbindingmeanslesspenetrationinvascular
membrane
e)Highdegreeofprotein.indinggenerallymakesthedruglong

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

acting
CorrectAnswer-C
Ans.C,Moreplasmaproteinbindingmeansmorestoragein
liver
Drugswhicharehighlyproteinboundorionizedremainlargely

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

withinthevascularcompartmentandhaveverylowvolumeof
distribution.
Acidicdrugsgenerallybindtoplasmaalbuminandbasicdrugstoa2
acidglycoprotein.
Albuminlsamajorcarrierforacidicdrugs.a1-acidglycoprotein

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

blindsbasicdrugs.
Clinicallysignificantimplicationsofplasmaproteinbinding:
Bindingofadrugtoplasmaproteinalsolimitsthedrug'sglomerular
fiLtration.
Drugtransportandmetabolismalsoarelimitedbybindingtoplasma

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

proteins.
Proteinbounddrugdoesnotcrossmembranes(exceptthrough

largeparacellularspaces,suchasincapillaries).
Tendtohavesmallervolumesofdistribution.
Boundfractionofdruginnotavailableforaction.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Plasmaproteinbindingthustantamountstotemporarystorageofthe
drug.
Highdegreeofproteinbindinggenerallymakesthedruglongacting,

51.Carbonicanhydraseinhibitors(S)is/are:
a)Acetazolamide

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Amiloride
c)Nitrofurantoin
d)Topiramate
e)None
CorrectAnswer-A:D

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Acetazolamide(D)Topiramate
Carbonicanhydraseinhibitor:Topiramate,Acetazolamida,
methazolamide,dichlorphenamide
orallyinthetreatmentofglaucoma-Acetazolamida,methazolamide,
dichlorphenamide

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Topicallyactivecarbonicanhydraseinhibitors-Dorzolamideand
brinzolamide.

52.Whichofthefollowingis/aretrueabout
pharmacodynamicsofdrugs:
a)Affinitymeanshowstronglydrugbindstoreceptor

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Efficacymeansmaximaleffectbyadrug
c)Irreversibleantagonistmainlyformsionicbondswithreceptor
d)Agonistpotencydependsontwoparameters:affinityand
efficacy
e)Forantagonists,efficacyiszero

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:D:E
Ans.A,Affinitymeanshowstronglydrugbindsto
receptorB,EfficacymeansmaximaleffectbyadrugD,Agonist
potencydependsontwoparameters:affinityandefficacy&
E,Forantagonists,efficacyiszero

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Irreversiblecompetitive(non-equilibrium)antagonismoccurswith
drugsthatpossessreactivegroupsthatformcovalentbondswith
receptor.
ReceptorBlockAntagonisminvolvestwoimportantMechanisms
Reversiblecompetitiveantagonist

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Irreversible,ornon-equilibrium,competitiveantagonism.
Drugsactingonreceptorsmaybeagonistsorantagonists.
Agonistpotencydependsontwoparameters:affinity(i.e.tendency
tobindtoreceptors)andefficacy(i.e.ability,oncebound,toinitiate
changesthatleadtoeffects).

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Forantagonists,efficacyiszero.

53.Whichofthefollowingis/aretrueabout
Tacrolimus:
a)Amacrolidesantibiotic
b)Structuresimilartocyclosporine

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

c)Derivedfromafungus
d)Tcellinhibitor
e)Hirsutismlessevidentthancyclosporine
CorrectAnswer-A:D:E
Ans.(A)Amacrolidesantibiotic(D)Tcellinhibitor(E)Hirsutism

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

lessevidentthancyclosporine
Tacrolimus:
Immunosuppressantischemicallydifferentfromcyclosporine,but
hasthesamemechanismofaction100timesmorepotent.
MacrolideantibioticproducedbyStreptomycestsukubaensis(a

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

bacteria)
MOA:
InhibitionofhelperTcellsviacalcineurin.
BindstotheimmunophilinFK-bindingprotein(FKBP)
Therapeuticapplication,clinicalefficacyaswellastoxicityprofilaare

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

similartocyclosporine.
Hypertension,hirsutism,gurnhyperplasiaandhyperuricemiaare
lessmarkedthanwithcyclosporine,buttacrolimusismorelikelyto
precipitatediabetes,causeneurotoxicityalopeciaanddiarrhoea.
Doselimitingtoxicityisrenal.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


54.TrueaboutLowmolecularweightheparin
(IAMB):
a)Anti-factorXaassaymonitoringrequiredineverypatient
b)ItincreasesaPTTmorethanUFH
c)Canbesafelygiveninrenalfailure

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)Toxicityistotallyreversedbyprotaminesulphate
e)InactivatefactorXaselectively
CorrectAnswer-E
Ans.E.InactivatefactorXaselectively
LowMolecularWeight(LMW)HeparinsandUFH

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

HeparinhasbeenfractionatedintoLMWforms(MW3000-7000)by
differenttechniques..
InactivateFactorXaselectively.
TheyactonlybyinducingaconformationalchangeinATIIIand,not
byprovidingascaffoldingforinteractionofATIIIwiththrombin.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Asaresult,LMWheparinshavesmallereffectonaPTTandwhole
bloodclottingtimethanunfractionatedheparin(UFH).
Eliminatedprimarilybyrenalexcretionarenottobeusedinpatients
withrenalfailure..
SinceaPTT/clottingtimesarenotprolonged,Laboratorymonitoring

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

isnotneeded.
Protaminedoesnotneutralizefondaparinuxanditonlypartially
reversestheanticoagulanteffectofLMWheparins.

55.TrueaboutMafenide:
a)Canpenetrateeschars

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Doesn'tcauseburningsensationwhenappliedtorawsurface
c)Canbeusedorally
d)Maycausemetabolicacidosis
e)None
CorrectAnswer-D

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ans.D,Maycausemetabolicacidosis
Mafenide:
TypicalsulpHonamide.
Usedonlytotally-inhibitsavarietyofgram-positiveandgram-
negativebacteria.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Biggestlimitation-Producesburningsensationandseverepain
whenappliedtorawsurface.
Mainlyemployedforbuntdressingtopreventinfection,butnotto
heatalreadyinfectedcases.

56.Trueaboutcompetitiveantagonistsare?

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Itdecreasesefficacyofagonist
b)Itdecreasespotencyofagonist
c)DRCisshiftedtorightside
d)Kmisincreased
e)Vmaxisreduced

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:C:D
Ans.(B)Itdecreasespotencyofagonist(C)DRCisshiftedto
rightside(D)Kmisincreased

Competitiveinhibition:
kmisincreased.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

V-maxremainsunchanged.
Competitiveantagonist:
1. Antagonistbindstothesamereceptorsasagonist
2. Antagonistresembleschemicallywiththeagonist
3. Thesamemaximalresponsecanbeobtained

--- Content provided by FirstRanker.com ---

4. Potencyisreduced(RightshiftofDRC)
5. KmisincreasedbutVmaxisunchanged
Noncompetitiveantagonist:
1. Bindstoanothersiteofreceptor
2. Doesnotresemble

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

3. Maximalresponseissuppressed
4. Efficacyisreduced(FlatteningofDRC)
5. KmisunchangedbutVmax.isreduced

57.Physiologicalantagonismisfoundin?
a)Isoprenalineandsalbutamol

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Isoprenalineandadrenaline
c)Isoprenalineandpropranolol
d)Adrenalineandhistamine
e)Salbutamolandleukotrienes
CorrectAnswer-D:E

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ans.(D)Adrenalineandhistamine(E)Salbutamoland
leukotrienes
[RefKDTp.56]
Physiologicalantagonists:

Produceoppositeactionbyactingondifferentreceptors.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Histamine-bronchoconstriction&adrenaline-bronchodilation.
Leukotrienes-bronchoconstriction&salbutamol-bronchodilation.

58.Sideeffectofclozapineare?
a)Sedation
b)Seizures

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Urinaryincontinence
d)Decreasedsalivation
e)None
CorrectAnswer-A:B:C
Ans.(A)Sedation(B)Seizures(C)Urinaryincontinence

--- Content provided by FirstRanker.com ---

[Ref:KDTp.429;Katzang/ep-497-498]

Sideeffectsofclozapine
Agranulocytosis
Urinaryincontinence
UnstableBP&Tachycardia

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Hypersalivation(sialorrhoea)
Worseningofdiabetes
Weightgain
Seizures
Sedation

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


59.Whichistrueregardingnaltrexone-
a)Itisanopioidantagonist
b)Itisanopioidagonist
c)Usedinalcoholdependence
d)Usedtotreatopioiddependence

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Usedasarespiratorystimulant
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)Itisanopioidantagonist(C)Usedinalcohol
dependence(D)Usedtotreatopioiddependence
[RefKDp.467;433,353]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Naltrexone:
Pureopioidantagonistdevoidofagonisticactivity.
RecommendedinalcoholdependencebyUS-FDAasadjuvantin
comprehensivetreatment.
Usedfor'opioidblockade'therapyofpost-addicts.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Usedtotreatacuteintoxicationandmaintenancetherapyofopioid
withdrawal.However,itcanprecipitatewithdrawalsymptoms.

60.Whichofthefollowingis/are
cholinomimetic(Cholinergic)drug(s)?
a)Pilocarpine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Neostigmine
c)Bethanechol
d)Donepezil
e)Methacholine
CorrectAnswer-A:C:E

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Pilocarpine(C)Bethanechol(E)Methacholine
[RefKDT7/ep.104;Katzung11*/ep.98]
Cholinergicdrugsmaybedividedinto:(i)Directlyacting,and(ii)
Indirectlyacting(anticholinesterase).
DirectlyActing:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Withmuscarinicaction:Acetylcholine,methacholine,carbachol,
bethanechol,pilocarpine,muscarine,arecholine
Withnicotinicaction:-Acetylcholine,carbachol,arecholine(these
threedrugshavebothmuscarinicandnicotiniceffects).
IndirectlyActing(Anticholinesterase):

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Twotypes
Carbamates:Physostigmine,Pyridostigmine,Ambenonium,
Galantamine,Neostigmine,Edrophonium,Donepezil,rivastigmine.
Organophosphates:Echothiophate,Diazinon.

61.TrueaboutCarvedilol?

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)alblocker
b)31blocker
c)32blocker
d)Antioxidant
e)Usedinhypertension

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D:E
Ans.(A)alblocker(B)31blocker(C)32blocker(D)Antioxidant
(E)Usedinhypertension
Carvedilol:
1+2+1adrenoceptorblockerwith-blockingpropertyof1:9.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

AntioxidantandantimitoticProPerty.
Producesperipheralvasodilationdueto-1blockadeaswellas
calciumchannelblockade(directeffect).
CardioprotectiveinCHF.
Causesorthostatichypotension.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


62.Interferon-alphaisusedinthetreatment
of?
a)HepatitisB
b)HepatitisC
c)Multiplesclerosis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Chronicgranulomatousdisease
e)Multiplemyeloma
CorrectAnswer-A:B:C
Ans.(A)HepatitisB(B)HepatitisC(C)Multiplesclerosis
[Ref.KDTP.501,802;ClinicalpharmacologistP.712]

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Usesofinterferon-are:
1. CML
2. Non-Hodgkin'slymphoma&cutaneousT-celllymphoma
3. Hairycellleukemia
4. Multiplemyeloma

--- Content provided by FirstRanker.com ---

5. AIDSrelatedKaposisarcoma
6. ChronicHepatitisB&C
7. HSV,HZV&CMVinfection
8. Rhinoviralcold
9. Condylomaacuminata(HPV)

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

10. Malignantmelanoma
11. Renalcellcarcinoma

63.Trueaboutbedaquilineis?
a)Nottobeusedinsinglelinetherapy
b)Tobeusedincaseofresistancetostreptomycin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Newuniqueantimicrobialintroduced
d)Bactericidaldrug
e)UsedinTBresistanttorifampicin&isoniazide
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Nottobeusedinsinglelinetherapy(C)Newunique

--- Content provided by FirstRanker.com ---

antimicrobialintroduced(D)Bactericidaldrug(E)UsedinTB
resistanttorifampicin&isoniazide
[RefKatung14/ep.849;Lehn'sPharmacologyip.l081]
Bedaquiline(sirturo):
Newantituberculardrug

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Treatmentofmulit-drugresistanttuberculosis
Worksfasterandbetterthanallotheranti-TBdrugs.
Tuberculocidal.
ByinhibitingATPsynthase.
Nocross-resistance.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

PregnancycategoryBdrug.
Uses:
CombinationtherapyformultidrugresistanceTB(i.e.resistanceto
rifampicinandlNH).
NotapprovedfortreatmentoflatentTB,extrapulmonaryTBordrug-

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

sensitiveTB.
AdverseEffects:
ProlongationofQTinterval.
Hepatotoxicity.


64.ExtensivedrugresistanceTBisdefined

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

asresistanceto?
a)Amikacin
b)INH
c)Rifampicin
d)Pyrazinamide

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Ciprofloxacin
CorrectAnswer-A:B:C:E
Ans.(A)Amikacin(B)INH(C)Rifampicin(E)Ciprofloxacin
[RefKDT7thep.776]
Multidrugresistance(MDR)andextensivedrugresistance

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

(XDR)TB:
MDRisdefinedasresistancetoINHandrifampinwithorwithout
resistancetootherdrugs.
XDRisdefinedasresistancetoINHandrifampicinaswellastoall
fluoroquinolonesandoneofinjectabledrugs(capreomycin,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

kanamycin,amikacin).

65.Alternativetorifamicinbasedtreatmentof
leprosyinpatientwithhepatitis?
a)Clofazimine
b)Ofloxacin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Minocycline
d)Clarithromycin
e)Moxifloxacin
CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.(A)Clofazimine(B)Ofloxacin(C)Minocycline

--- Content provided by FirstRanker.com ---

(D)Clarithromycin
TheWorldHealthOrganization(WHO)andtheIndianAssociationof
leprologistshaverecommendedanalternativecombinationtherapy
ofClarithromycin,ofloxacinanilclofaziminetobeprescribedinsuch
cases.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Minocyclinecanbeusedasanalternativetoclarithromycin(i.e.,
minocycline,ofloxacin&clofazimine).

66.Anticancerdrug(s)whichdoes/donot
suppressbonemarrow?
a)5-FU

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Cisplatin
c)Chlorambucil
d)Vincristine
e)Vinblastine
CorrectAnswer-D

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Ans.D.Vincristine
[Ref:Katzungp.951-952]
Anticancerdrugswithbonemarrowsparingeffect:
Vintistine
Bleomycin

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Asparaginase

67.Apatienthasplateletcount<1lakh,
hemoglobin8gm,whichofthefollowing
anticancerdrugcanbeusedinhim?

a)Cisplatin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Methotrexate
c)Vincristine
d)Vinblastin
e)Dleomycin
CorrectAnswer-C:D

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(C)Vincristine(D)Vinblastin
Vincristineandbleomycinarebonemarrowsparingdrugs-canbe
usedinanemiaandthrombocytopenia.

68.Whichofthefollowingdrug(s)cancause
diarrhea?

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Zinc
b)Ampicillin
c)Magnesiumhydroxide
d)Aluminiumhydroxide
e)None

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:C
Ans.(B)Ampicillin(C)Magnesiumhydroxide
Drugscausingdiarrhea:
BroadspectrumantibioticsDigitalisLactose
OCP

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

clindamycin
Magnesiumantacids
Lincomycin
Purgative
Cocaine

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Donepezil
Methyldopa
Reserpine
ColchicineGuanethidine
Misoprostol

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ticlopidine
AmPicillin

69.Selectivenorepinephrine(noradrenergic)
reuptakeinhibitor(s)is/are?
a)Fluoxetine

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Desipramine
c)Imipramine
d)Doxepin
e)Amoxapine
CorrectAnswer-B:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(B)Desipramine(E)Amoxapine
Selectivenoradrenergicreuptakeinhibitors(SNARIs)
Antidepressantswhichhavehighselectivityfornoradrenergic
reuptakeinhibitoroverserotoninreuptakeinhibition.
ThisgroupalsoincludestheTCAswithpredominantNAreuptake

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

inhibitoryaction.
Examplesare-Desipramine,Nortriptyline,protriptyline,
Amoxapine,Reboxetine,Atomoxetine,maprotiline.


70.ManagementofNSAIDstoxicityinclude-
a)Sodiumbicarbonate

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Diazepam
c)Phenobarbitone
d)Hemodialysis
e)NH4C1
CorrectAnswer-A:B:C:D

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Sodiumbicarbonate(B)Diazepam(C)Phenobarbitone
(D)Hemodialysis
[Ref,Principlesofemergencymedicalcarep.301]
IbuprofenisthemostcommonlyusedNSAIDstakeninoverdose
followedbynaproxen.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Inacuteoverdose,activatedcharcoalcanbeusedas
mechanicalantidote.
VomitingshouldbeinducedbyIpecacsyrup
,iftheingestion
occurredwithinminutesofarrival.
Fordehydrationoralorintravenousfluidshouldbegiven.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Metabolicacidosiswilloftenrespondtofluidresuscitation/IVsodium
bicarbonate.
ConvulsionsaremanagedwithIVbenzodiazepines(diazepam,
lorazepam).Phenobarbitoneissecondchoiceifconvulsionsarenot
controlledbyBZDs.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Protonpumpinhibitors(omeprazoleetc)canbegivenforpersistent
upperGISymptoms.
Intubationmayberequiredforairwayprotectionduetocomaor
prolongeduncontrolledconvulsionactivity.
ThiopentoneistheDOCintheseconditions.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---



71.Trueaboutfirstorderkineticsof
elimination-
a)Constantamountofdrugiseliminated
b)Rateofeliminationisnotrelatedtoplasmaconcentration
c)Clearanceremainsconstant

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)Halflifedecreaseswithdecreasedconcentration
e)None
CorrectAnswer-C
Ans.C.Clearanceremainsconstant
[RefKDTp.30]

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Firstorderkinetics:
RateofeliminationisdirectlyproportionaltoPlasmaConcentration.
Clearanceremainsconstant-
Duetoincreasingplasmaconcentration,increasestherateof
eliminationproportionately.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

(CL=rateofelimination/PlasmaConc).
Halfliferemainsconstant-
Duetotimerequiredtoreduceplasmaconcentrationtohalfissame
(rateofelimination
changeproportionatelywithplasmaconcentration).

--- Content provided by FirstRanker.com ---


72.Antibiotic(s)thatrequiredosereductionin
renalfailure?
a)Amikacin
b)AmphotericinB
c)Doxycycline

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Rifampicin
e)Ceftriaxone
CorrectAnswer-A:B
Ans.(A)Amikacin(B)AmphotericinB
[Ref:EssentialsofPharmacologyp131]

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Antimicrobialsgivenafterdosereduction:
Aminoglycosides
Ethambutol
Quinolones(exceptGrepa&trovafloxacin)
Cephalosporins(exceptcefoperazone&ceftriaxone)

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Vancomycin
AmphotericinB
Antimicrobialscontraindicated:
Nitrofurantoin
Nalidixicacid

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Cephalothin&cephaloridine
Tetracyclines(exceptdoxycycline)
Methanamine

73.Trueaboutsugamadexis/are-
a)ItisaSRBA

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Usedtoreverserocuroniumblockade
c)UsedtoreverseNMblockade
d)UsetoreverseSchblockade
e)Usedinmalignanthyperthermia
CorrectAnswer-A:B:C

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(A)ItisaSRBA(B)Usedtoreverserocuroniumblockade
(C)UsedtoreverseNMblockade
[RefKDTep.355;Essentialsofpharmacologyp.113]
Sugammadex:
Neuromuscularreversaldrug,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

1stinanewclassofselectiverelaxantbindingagent(SRBA)or
steroidalmusclerelaxantencapsulators(SMRE).
Modifiedy-cyclodextrinwithhighaffinityforaminosteroidnon-
depolarizingmusclerelaxantsrocuroniumandvecuronium.
Usedtoreverseneuromuscularblockproducedbyrocuroniumand

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

vecuronium(rocuronium>vecuronium).
Actsbyformingacomplexwithmusclerelaxant(rocuroniumor
vecuronium).

74.13agonistsarepreferredoverother
sympathomimeticdrugsfor-

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Asthma
b)Uterinerelaxation
c)Nasaldecongesents
d)Orthostatichypotension
e)Glaucoma

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B
Ans.(A)Asthma(B)Uterinerelaxation
Clonidineandmethyldopaareusedinhypertension.
Otherusesofclonidineare(i)preanaestheticmedication,(ii)
diarrheaindiabeticneuropathy,(iii)analgesic,(iv)withdrawal

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

syndromeofopoid,alcoholandnicotine,(v)prophylaxisofmigrain,
(vi)postmenopausalsyndrome,(vii)suppressiontestfor
pheochromocytoma,and(viii)fortreatmentofADHD.

75.Longacting13agonist(s)whichis/are
usedasonceadaydrug?

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Salmeterol
b)Formoterol
c)Olodaterol
d)Vilanterol
e)Indacaterol

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C:D:E
Ans.C,OlodaterolD,Vilanterol&E,Indacaterol
Ref:Katzung13'h/ep.j40;Rang6Dale8'h/ep.348
Longactingbeta-1agonis
t
(8-12hrs)

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Giventwicedaily
1. Salmeterol
2. Formoterol
3. Arformoterol
Ultra-longacting

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

(24hrs)
givenoncedaily
1. Indacaterol
2. Olodaterol
3. Vilanterol

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


76.Drugofchoiceforstrongyloides
stercoralis?
a)Mebendazole
b)Albendazole
c)Ivermectin

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Levamisole
e)Diethylcarbamazine
CorrectAnswer-C
Ans.C.Ivermectin
Ref:K.D,T,Thlep,850iKatzung13th/ep.909;SatoskarPharma

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

24'ep.816;RangandDale|th/ep.573
Strongyloid-Ivermectin
Anaerobes-Metronidazole
AtypicalPneumonia(mycoplasma)-Erythromycin
Cholera-Doxycycline

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Staphylococci-Penicillin
VRSA-Linezolid
P.Carinii(jiroveci)-Cotrimoxazole
Pseudomonas-
Antipseudomonalbeta-lactam+aminoglycoside

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Streptococcus-Penicillin
Toxoplasma-Cotrimoxazole
ToxoplasmainpregnancySpiramycin.
Rheumaticfever-Benzathinepenicillin
TB-INHwithorwithoutrifamPicin

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Rickettsia-TetracYclines

InfluenzaAandB-Osetamivir
Diphtheria-Penicillin/Erythromycin
Anthrax
Ciprofloxacin/Doxycycline+Pertussis-ErYthromYcin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

HSV-AcYclovir
LePtosPirosis
Milder-Oralamoxicillin
Severe-IvPenicillinG
Lyme'sdisease-DoxycYcline

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Syphilis-PenicillinG
Pertussis-ErYthromYcin
Actinomycosis-PenicillinG
Lymphogranulomavenereum-AzithromycinorDoxycycline
Legionella-Azithromycinorlevofloxacin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Plague-StrePtomYcin
Listeria-Ampicillin+Gentamicin
MAC-Azithromycin/clarithromycin
GroupB-streptococcus-Ampicillin
UTI-Cotrimoxazole

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Endocarditis-Amoxicillin/Clindamycin
Babesiosis-Quinine+Clindamycin
Pvivax-Chloroquine
ChloroquineresistantPvivax-Artemisinincombinationtherapy
(ACT)

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


77.DOCformycoplasmais/are?
a)Doxycycline
b)Ceftriaxone
c)Azithromycin
d)Penicillin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Gentamycin
CorrectAnswer-A:C
Ans.A,Doxycycline&C,Azithromycin
Ref:Harrisonrgh/ep.1164
ForM.pneumoniaeinfections:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Azithromycin,clarithromycin,erythromycin,doxycycline,
levofloxacin,moxifloxacin,gemifloxacin(notciprofloxacinor
floxacin).
ForM.Hominis-
Doxycycline,clindamycin

--- Content provided by FirstRanker.com ---


78.Whichofthefollowingdyadofanti-HIV
drugandmechanismofactionis/are
correctlymatched?

a)Maraviroc-Entryinhibitor
b)Reltegravir-Intergaseinhibitor

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Indinavir-Proteaseinhibitor
d)Nevirapine-Nonnucleosidereversetranscriptaseinhibitor
e)Darunavir-Fusioninhibitor
CorrectAnswer-B:C:D
Ans.B,Reltegravir-IntergaseinhibitorC,Indinavir-Protease

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

inhibitor&D,Nevirapine-Nonnucleosidereversetranscriptase
inhibitor
Antiretroviraldrugs
a)Nucleosidereversetranscriptaseinhibitors(NRTIs)-
Zidovudine,Didanosine,Zalcitabine,Stavudine,Iamivudine,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Abacadr,Emtricitabine
b)Nucleotidereversetranscriptaseinhibitor+Tenofovir
c)NonNucleosidereversetranscriptaseinhibitors(NNRTIS)-
Nevirapine,Efavirenz,Delavirdine,Etravirine,rilpivirine.
d)Proteaseinhibitors-

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

RitonavirIndinavir,NeIfnavb,Saquinavir,amprenavir,Lopinavir,
Fosamprenavir,Atazanavir,Darunavir,Tipranavir.
e)Fusioninhibitor-Enfuvirtide,Maraviroc.
f)Integraseinhibitors-Raltegravir,Elvitegravir.
g)CCR5receptorinhibitor-Maraviroc

--- Content provided by FirstRanker.com ---


79.Anti-influenzadrugwhichis/aregiven
throughinhalationroute?
a)Amantadine
b)Oseltamivir
c)Zanamivir

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)Rimantadine
e)None
CorrectAnswer-C
Ans.C.Zanamivir
[Ref:KDT7'/ep.S0l0.3;Park's24't'/e1t.169;Katzung13th/ep.862

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

63]
Anti-influenzadrugs
Amantadine,rimantadine,oseltamivirandzanamivir.
Onlyzanamivirisgivenbyparenteralroute(intranasdor
intravenous).allothersaregivenorally.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Zanamivirhaslowestoralbioavailabilitylowestt1/2(shortestacting).
Rimantadinehasmaximumplasmaproteinbinding,whileoseltamivir
hasminimumplasmaproteinbinding.
Rimantadinehasmaximummetabolism.

80.Truestatement(s)aboutalbendazole?

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Undergoesfirst-passmetabolismintheliver
b)ActiveagainstbothlarvaandadultofNematodes
c)Absorptionincreaseswithfattymeal
d)Excretedintheurine
e)Thiabendazoleislesstoxicthanalbendazole

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans.A,Undergoesfirst-passmetabolismintheliverB,Active
againstbothlarvaandadultofNematodesC,Absorption
increaseswithfattymeal&D,Excretedintheurine
[Ref:Katzung13't'/ep.90E09;GoodmanandGilmatr'slI't'/ep.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

1079;SatoskarPhanna24't'/ep.818]
Albendazole:
Broad-spectrumoralanthelmintic.
Actsbybindingtotubulinandtherebyinhibitingitspolymerization
Afteroraladministration,itiserraticallyabsorbed(increasedwitha

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

fattymeal)andthenrapidlyundergoesfirst-passmetabolisminthe
livertotheactivemetabolitealbendazolesulfoxide.
excretedintheurine.
Hasamiciilaleffectsinhydatiddisease,cysticercosis,ascariasis,
andhookworminfectionandovicidaleffectsinascariasis,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

ancylostomiasis,andtrichuriasis.

81.Whichofthefollowingis/arenot5th
generationcephalosporin?
a)Cefoxitin
b)Cefoperazone

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Ceftolozane
d)Ceftaroline
e)Ceftabiprole
CorrectAnswer-A:B
Ans.A,Cefoxitin&B,Cefoperazone

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

[Ref:KDT7/ep.26;Ketungp-779;Goodman&Gilman'sp.781;
Pharma241/ep.693]
First
Second
Third

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Fourth
Fifth
Cefuroxime
Cefoxitin
Cefotaxime

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Cephalothin Cefotetan
Cetizoxime
Ceftobiprole
Cefepime
Parenteral Cefazoline

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Cefmetazole Ceftriaxone
Ceftaroline
Cefpirome
Cephapirin
Cefamendole Ceftazidime

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Ceftolozane
Cefonicid,
Cefoperazone
ceforanide
Cefixime

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Cephalexin
Cefaclor
Cefpodoxime
Cephradine
Cefuroxime proxetil

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Oral
Cefadroxil
axetil
Cefdinir
Cephaloridine Cefprozil

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Ceftibuten,
Ceftamet

82.Whichofthefollowingistrueabout
aminoglycosideassociatedacutekidney
injury?

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)Seeninaround10-20%ofpatientstreatedwiththedrug
b)Mayoccurwithin1weekofinitiationoftreatment
c)Occuronlyafter3weeksoftreatment
d)Interstitialnephritisoccur
e)Usuallydevelopswithin72hoursofinitiationoftreatment

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B
Ans.A,Seeninaround10-20%ofpatientstreatedwiththe
drug&B,Mayoccurwithin1weekofinitiationoftreatment
[Re/:KDf7e/dp.715;Katzungep.802]
Non-oliguricacutekidneyinjury(AKI)occursin10-30%ofpatients

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

onaminoglycosidetherapy.
AKTtypicallymanifestsafter5-7daysoftherapy.
Nephrotoxicity:
Neomycinismostnephrotoxic,whilestreptomycinisleast
nephrotoxic.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Nephrotoxicityisincreasedbyadvancedage,liverdisease,
hypokalemia,septicshock,concurrentuseofnephrotoxicdrugs
(amphotericinB,cisplatin,cyclosporine)andprolongedtherapy.

83.Whichofthefollowingistrueabout
antifungaldrugs?

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Echinocandinshaveverylesssideeffects
b)Flucanazoleisfirstlinedrugforinvasiveaspergillosis
c)Oralfluconazolehas100%bioavailability
d)AmphotericinBisfungistatic
e)NephrotoxicityisdoselimitingsideeffectofamphotericinB

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:E
Ans.A,Echinocandinshaveverylesssideeffects&
E,NephrotoxicityisdoselimitingsideeffectofamphotericinB
[RefKDTzh/ep.787-95]
EchinocandinsarewelltoleratedwithmildGIsideeffects.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Fluconazoleisnot1stlinedrugforaspergillosis.
Oralbioavailabilityoffluconazoleis94%.
Amphotericin-Bisfungicidalaswellasfungistatic
Themostimportantdoselimitingtoxicityisnephronicity.
Adverseeffectsincludeinfusionrelatedacutereactions(most

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

common),nephrotoxicity,anemia,cNStoricityAnd,
hypomagnesemiaInfusionrelatedacutereactioncanbeprevented
bypremedicationslikecorticosteroidsandantihistamines.
Itismanifestedbyazotemia,reducedGFR,RTA,hypokalemia,and
hypomagnesemia.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


84.Drugsaffectingpurinesynthesis?
a)Azathioprine
b)Methotrexate
c)Fludarabine
d)6-Mercaptopurine

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Capecitabine
CorrectAnswer-A:B:C:D
Ans,A,AzathioprineB,MethotrexateC,Fludarabine&D,6-
Mercaptopurine
[Ref:KDT7h/ep.858;Katzungp.928,931;Goodman&Gilmin'sI

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

tth/ep.1336,1346-48;SatoskarPharma24a'/ep.G29.]
Antimetabolites:
Drugsaffectintermediarymetabolismofproliferatingcells.
AllthesedrugsinterferewithnucleicacidsynthesisAct
on.S,phase.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Purineantagonists=Mercaptopurine,Thioguanine,
Azathioprine,FludarabineAndCladribine.
Pyrimidineantagonists=S-Fluorouracil,cytosinearabinoside
(cytarabine),capecitabine,Gemcitabine.
Folateantagonist=Methotrexate,pemetrexed.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Note:Tetrahydrofolateisrequiredforpurinesynthesisandits
formationisinhibitedbymethotrexate.
Methotrexateandpemetrexeddihydrofolatereductase(DHFRcse)
inhibitors.

85.Methotrexateaffects?

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Purinesynthesis
b)Pyrimidinesynthesis
c)ConversionofDHFAtoTHFA
d)Polymerizationofmitotictubule
e)None

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C
Ans.A,Purinesynthesis&C,ConversionofDHFAtoTHFA
Methotrexateandpemetrexeddihydrofolatereductase(DIlFRcse)
inhibitors.
ThesedrugsalsoinhiUitttrymiapatesynthaseanddenovopurine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

synthesis,whichcontributetomethotrexatetoxicity.

86.LongactingInsulinis/are?
a)Lispro
b)Detemir
c)Glargine

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)Isophane
e)Glulisine
CorrectAnswer-B:C
Ans.B,Detemir&C,Glargine
[Ref:KDTep-263:satashkarkhanna24e/ep'893]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

RapidActingInsulin=Insulinlispro,Insulinaspart,Insulinglulisine.
Shortacting=Regular(soluble)insulin,semilenteinsulin'
Intermediateacting=Insulinzincsuspension(Lente),Neutral
protaminehagedorn(isophaneinsulin)
Longacting=Protaminezincinsulin,Insulinglargine,Insulindetemir

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


87.AmongACEinhibitors,whichofthe
followingis/areprodrug(s)-
a)Perindopril
b)Captopril
c)Lisinopril

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Ramipril
e)Enalapril
CorrectAnswer-A:D:E
Ans.A,PerindoprilD,Ramipril&E,Enalapril
[RefKDTF/ep'23,501]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

AllACEinhibitorsareprodrugsexceptcaptoprilandLisinopril.

88.Whichofthefollowinganti-tumordrug
havehighriskofgonadotoxicity?
a)Dactinomycin
b)Cyclophosphamide

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

c)Busulfan
d)Vinblastine
e)Ifosfamide
CorrectAnswer-B:C:E
Ans.B,CyclophosphamideC,Busulfan&E,Ifosfamide

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

[ReFK.D-t.P.859;]
Allalkylatingagentsarehighlygonadotoxic.
HighAlkylatingagents=Cyclophosphamide,ifosfamide,busulfan,
chlorambucil,melphalan,procarbazine.
Medium=Carboplatin,doxorubicin

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Low=Vincaalkaloids(vincristine,vinblastine),methotrexate,
mercaptopurine,bleomycin,dactinomycin.

89.Adrenalinecanbeusedin?
a)Bronchialasthma
b)Allergicdisorder

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Cardio-pulmonaryresuscitation
d)Anaphylaxis
e)Asanti-analgesicmedicine
CorrectAnswer-B:C:D
Ans.B,AllergicdisorderC,Cardio-pulmonaryresuscitation&

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

D,Anaphylaxis
Adrenalineisthedrugofchoiceforanaphylaxis(anaphylacticshock)
->anallergichypersensitivityreaction(Type-lhypersensitivity).
1stlinedrugusedincardiopulmonaryresuscitation.

90.Drug(s)causingQTintervalprolongation?

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)Amiodarone
b)Cisapride
c)Calciumgluconate
d)Magnesiumtherapy
e)Ketoconazole

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B
Ans.(A)Amiodarone&(B)Cisapride
[Ref:KDTVh/ep.528;Davison27d/ep.571]
DrugsthatprolongQ-Tinterval(havepotentialtoprecipitate
Torsadesdepointes)

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Antiarrhythmics=Quinidine,procainamide,disopyramide,
propafenone,amiodarone
Antimicrobials=Quinine,mefloquine,artemisinin,halofantrine,
sparfloxacin,gatifloxacin
Antihistamines=Terfenadine,astemizole,ebastine

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Antidepressants=Amitriptylineandothertricyclics
Antipsychotics=Thioridazine,risperidone
Prokinetic=Cisapride

91.Whichofthefollowingdrugsisexcreted
mainlybykidney?

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

a)Tetracycline
b)Rifampicin
c)Digoxin
d)Penicillin
e)Lithium

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Tetracycline(C)Digoxin(D)Penicillin&(E)Lithium
[Ref:KDTp.695;Katzung13'h/ep,790]
Lithium=>95%renalexcret
Penicillin=Excretedbythekidney,10%byglomerularfiltrationand

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

90%bytubularsecretion.
Digoxin=Primarilyexcretedbykidney
Tetracyclines=Primarilyexcretedinurine,exceptfordoxycycline.
Rifampicin=Excretedmainlyinbile,someinurine;Urineand
secretionsmaybecomeorange-red.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---


92.Whichofthefollowingistruestatement(s)
aboutcodeine?
a)Usedasanti-tussiveagent
b)Analgesicpotencyisequivalenttomorphine
c)Causesrespiratorydepression

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Partlymetabolizedtomorphine
e)Completelymetabolizedtomorphine
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)Usedasanti-tussiveagent(C)Causesrespiratory
depression&(D)Partlymetabolizedtomorphine

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

[Ref:KDT7/ep.474;Katzungljh/ep.545-49]
Codeine:
Codeineisapureopioidagonistwhichislesspotentthanmorphine
(1/l0sanalgesicaction).
Ithaspartialagonisticactivityonopioidreceptorswithalowceiling

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

effects.
Partlyconvertedtomorphineinthebody.
Itisusedasantitussive(drugsforcough)andantidiarrhealdrugs
Ceusasamedegreeofrespiratorydepressionasmorphine.

93.Allaretrueabouttamoxifenexcept:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Usedasadjuvanttherapyinestrogenreceptorpositivebreast
cancer
b)Noeffectonuterus
c)Pro-estrogeneffectonbone
d)Reduceschanceofosteoporosis

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Reducescoronaryarterydiseases
CorrectAnswer-B:E
Ans.(B)Noeffectonuterus(E)Reducescoronaryartery
diseases
[Ref:KDT7th/312-15;Katzung13th/713;Harrison19th/2498]

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Tamoxifen:
Approvalfortheprimaryprophylaxisofbreastcancerinhighrisk
women.
Reducestherecurrencerateofbreastcancerinipsilateralaswellas
contralateralbreast.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Associatedwithreducedriskofcancerinthecontralateralbreast.
Improvesthebonemassduetoantiresorptiveeffect.
Increasestheriskofthromboembolicevents.
Hypertglyceridaemia,deepveinthrombosis,ischemicheartdisease,
retinopathy&othercomplicationstobeobservedduringtamoxifen

--- Content provided by FirstRanker.com ---

therapy.

94.TrueaboutHyoscine:
a)Causemydriasis
b)Causemiosis
c)Usedformotionsickness

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)BetterBBBpenetrationthanatropine
e)Centralnervoussystemdepressant
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Causemydriasis(C)Usedformotionsickness
(D)BetterBBBpenetrationthanatropine(E)Centralnervous

--- Content provided by FirstRanker.com ---

systemdepressant
Hyoscine(scopolamine):
Appliedtoeyestheyfreelypenetratecornea
HasbetterBBBpenetration
Shorterdurationofactionthanatropine.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Mosteffectivedrugformotionsickness
CNSdepressant.
Producesedationandamnesiaduringlabour(twilightsleep)
Causedefinitemydriasis&lossofaccommodation"
LiedetectorduringworldwarII

--- Content provided by FirstRanker.com ---


95.Truestatement(s)aboutRutin:
a)Hasanti-fibrinolyticaction
b)Hasanti-plateletaction
c)Antioxidantproperty
d)Acitrusflavonoidglycosidefoundinmanyplantsincluding

--- Content provided by FirstRanker.com ---

buckwheat
e)None
CorrectAnswer-B:C:D
Ans.(B)Hasanti-plateletaction(C)Antioxidantproperty(D)A
citrusflavonoidglycosidefoundinmanyplantsincluding

--- Content provided by FirstRanker.com ---

buckwheat
Rutin(Bioflavonoids):
Richestsourceisbuckwheat.
Plantglycosideclaimedtoreducecapillarybleeding.
Usedinadoseof60mgoralBD-TDSalongwithVit.Cwhichis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

believedtofacilitateitsaction(supportbloodcirculation,asan
antioxidant,afldtotreatallergies,yiruses,orarthritisandother
inflammatoryconditions).
Strengthenstheliningofthebloodvesselsthroughoutthebody.
Helpstreathemorrhoids,internalbleeding.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Helpspreventhemorrhagicstrokes.
Stoptheformationofabloodclot(thrombosis).
Veryeffectivewithbloodclotsbecauseittreatsandpreventclotsin
botharteriesandveins
Mostpotentlyanti-thrombotic.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Anantioxidant.

96.Side-effect(s)ofZoledronicacidis/areall
except:
a)Flu-likesymptoms
b)Osteonecrosisofthejaw

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

c)Dizziness
d)Constipation
e)Renaltoxicity
CorrectAnswer-D
Ans.D.Constipation

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Zoledronate:
Flu-likesymptomsduetocytokinereleaseattendthei.vinfusion
Nausea,vomiting,bodyache,dizzinessarecommon
Renaltoxicityhasbeenencountered
OsteonecrosisofJawisararecomplicationofi.vhighdose

--- Content provided by FirstRanker.com ---


97.Anti-microbialagentsactingonnucleic
acidareallexcept:
a)Acyclovir
b)Linezolid
c)Fluroquinolones

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Streptomycin
e)Rifampin
CorrectAnswer-B:D
Ans.(B)Linezolid(D)Streptomycin
[Ref:KDT7th/689-90]

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

1. Inhibitcellwallsynthesis:Penicillins,Cephalosporins,Cycloserine,
Vancomycin,Bacitracin.
2. Causeleakagefromcellmembranes:Polypeptides-Polymyxins,
Colistin,Bacitracin.Polyenes-AmphotericinB,Nystatin,Hamycin
3. Inhibitproteinsynthesis:Tetracyclines,Chloramphenicol,

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Erythromycin,Clindamycin,linemlid,
4. Causemisreadingofm-kNAcodeandaffectpermeability:
Aminoglycosides-Streptomycin,Gentamicin,etc.
5. InhibitDNAgyrase:Fluoroquinolones-Ciprofloxacinandothers
6. InterferewithDNAfunction:Rifampin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

7. InterferewithDNAsynthesis:Acyclovir,Zidovudine
8. Interferewithintermediarymetabolism;Sulfonamides,Sulfones,
PAS,Trimethoprim,Pyrimethamine,Metronidazole

98.CNSstimulantsare:
a)Cocaine

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Amphetamine
c)Cannabis
d)Dexamphetamine
e)MDMA(ecstasy)
CorrectAnswer-A:B:D:E

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Cocaine(B)Amphetamine(D)Dexamphetamine
(E)MDMA(ecstasy)
[Ref,KDT7th/486,452.]
Psychotogenic(Hallucinogens)drugsareCannabis,LSD,
mescaline,endocannabinoid.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CNSStimulant:
1. Convulsants:Strychnine,picrotoxin,bicuculline,pentyIenetetrazol
2. Analeptics:Doxapram
3. Psychostimulants:Amphetamine,Methylphenidate,atomoxetine,
modafinil,armodafinil,pemoline,cocaine&caffeine.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


99.Drugcontraindicatedinpregnancy:
a)Sulfonamide
b)ACEinhibitors
c)Phenytoin
d)Ciprofloxacin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Furosemide
CorrectAnswer-B:C
Ans.(B)ACEinhibitors(C)Phenytoin
[Katzung10th/975]
ACEinhibitors-InAlltrimester,especiallysecondandthird-Renal

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

damage.
Phenytoin-InAlltrimester-FetaIhYdantoinsYndrome
Thalidomide-Firsttrimester=Phocomelia(shortenedorabsent
longbonesofthelimbs)andmanyInternalmalformations

100.Inwhichofthefollowingliverflukes,

--- Content provided by FirstRanker.com ---

triclabendazoleis/areused:
a)Clonorchissinensis
b)Opisthorchisviverrini
c)Fasciolahepatica
d)Fasciolagigantica

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Opisthorchisfelineus
CorrectAnswer-C:D
Ans.(C)Fasciolahepatica(D)Fasciolagigantica
[Ref:Harriison19th/1428;I(DT7th/851]
Triclabendazoleishighlyeffectiveagainstadultsofthecommonliver

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

fluke(Fasciolahepatica)aswellasallimmaturestages.
AlsoeffectiveagainstFasciolagiganticaandFascioloidesmagna.
Noefficacyagainstroundwormsortapeworms.

101.Mechanismofactionofgabapentin
is/are:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)EnhancesGABArelease
b)AgonistatGABAAreceptor
c)ActonNMDAreceptor
d)ProlongationofNa+ChannelInactivation
e)Inhibitionofvoltage-gatedCa2+channels

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:E
Ans,.(A)EnhancesGABArelease(E)Inhibitionofvoltage-
gatedCa2+channels
[Ref:K.D.T7th/419-21;Katzung12th/41j;Harrison19th/2548,
2551-56]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Gabapentin:
MOA:
ModifythesynapticornonsynapticreleaseofGABA.
AnincreaseinbrainGABAconcentrationisobservedinpatients
receivinggabapentin.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

GabapentinistransportedintothebrainbytheL-aminoacid
transporter.
Gabapentinbindsavidlytovoltage-gatedCa2+channels.
Gabapentinalsoactpresynapticallytodecreasethereleaseof
glutamate;thiseffectisprobablydependentonreducedPresynaptic

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

entryofCa2+viavoltage-activatedchannels.

102.Whichofthefollowingis/arefeaturesof
Triamcilonewithrespectto
hydrocortisone:

a)Florinatedatcarbonatom9

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Notusedinoralform
c)Mineralocorticoidactivitypresent
d)Morepotentthanhydrocortisone
e)Glucocorticoidactivityis5timesofhydrocortisone
CorrectAnswer-D:E

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ans.(D)Morepotentthanhydrocortisone(E)Glucocorticoid
activityis5timesofhydrocortisone
[RefK.D.T7th/289;Katzung12th/700,703,712]
Triamcinolone:
SlightlymorePotentthanprednisolonebuthighlyselective

--- Content provided by FirstRanker.com ---

glucocorticoid;4-i2mg/dayoral;5-40mgi.m,intraarticular
injection.
Alsousedtopically

103.Whichofthefollowingis/aretrue
regardingmuscarianicactionexcept:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Miosis
b)Detrusormusclecontraction
c)Dicylomineisantimuscuarnicdrugusedforsmoothmuscle
relaxation
d)CardiacmuscuranicreceptorsarepredominantlyM3type

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)salivaryglandsecretion
CorrectAnswer-B:D
Ans.(B)Detrusormusclecontraction(D)Cardiacmuscuranic
receptorsarepredominantlyM3type
[RefKDT7th/100-103,117;Katzung12th/97-102]

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CardiacmuscarinicreceptorsarepredominantlyM2type&mediate
vagalbradycardia.
Dicyclomine:
AntagonistofM1&M3(smoothmuscle)-
MuscarinicActions

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Heart:
AttheA-Vnode&His-purkinjefibersrefractoryperiod(W)is
increased&conductionisslowed;PRinteryalinteases6partialto
completeA-Vblockmaybeproduced.
Eye:

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Contractionofcircularmuscleofirismiosis
Contractionoftheciliarymusclespasmofaccommodation,
increasedoutflowfacility,reductioninintraoculartension(especially
inglaucomatouspatients

SmoothMuscle:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Peristalsisinureterisincreased.
Detrusormusclecontractswhilethebladdertrigone&sphincter
relaxesvoidingofbladder.
Glands:
Secretionfromallparasympatheticallyinnervatedglandsis

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

increasedviaM3&someM2receptors:sweating,salivation,
lacrimation,increasedtracheobronchial&gastricsecretion.

104.Diseasemodifyingdrug(s)usedin
treatmentofrheumatoidarthritis:
a)Neproxen

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Nabumetone
c)Abatacept
d)Monoclonalantibodies
e)Methotrexate
CorrectAnswer-C:D:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(C)Abatacept(D)Monoclonalantibodies(E)Methotrexate
[RefK.D.T7tW211-12,871-72;Katzungt2th/642;Goodman&
Gilman\11th/1942]
DiseasemodifyingAntl-rheumatoiddrugs(DMARDs)
NonBiologicalDrugs

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Immunosuppressants:Methotrexate,Azathioprine,
Cyclosporine
Sulfasalazine
ChloroquineorHydroxychloroquine
Leflunomide

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Biologicalagents
TNF-ainhibitors:Etanercept,Wiximab,Adalimumab
IL-1antagonists:Anakinra

105.Whichofthefollowingis/areteratogens:
a)Artemisinin

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Aminoglycoside
c)Carbamezapine
d)Retinoicacid
e)Phenytoin
CorrectAnswer-B:C:D:E

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Ans.(B)Aminoglycoside(C)Carbamezapine(D)Retinoicacid
(E)Phenytoin
[RefK.D.TTtlr/&g,8j1;Katzung10th/975;Katzung12th/1042-43;
G&G11th/;DruginPregnancy&LactationbyG.Briggs6th/339]
Teratogens:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Quinine:
Continuestobethedrugofchoiceforseverefalciparum
during1sttrimesterofpregnancy,becausesafetyofartemisininsis
notyetProven.
Artesunate:Useislimitedinsecond6thirdtrimestersofpregnancy
onlywhenotherdrugsarefoundresistant.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Aminoglycosides:Avoidduringpregnancy:Riskoffoetal
ototoxicity.
ACEinhibitors:2.7foldhighermalformationrateinfetusexposed
forACEinhibitorsinthefirsttrimester..

106.Desmopressinis/areusedin:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Diabetesinsipidus
b)Esophagealvarices
c)HaemophiliaA
d)VonWillebranddisease
e)HemophilaB

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)Diabetesinsipidus(C)HaemophiliaA(D)Von
Willebranddisease
[Ref.K.D.T7th/596-97,616;Katzung12th/616,674,677;G&G
1fir/784-86]

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Desmopressin:
SelectiveV2agonist.
Uses:
Diabetesinsipidus,bedwettinginchildren&nocturiainadults,renal
concentrationtest,Haemophilia&VonWillebranddisease.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


107.Levetiracetamiscommonlyusedfor:
a)Juvenilemyoclonicepilepsy
b)Absenceseizure
c)GeneralisedTonicclonicseizure
d)Complexpartialseizure

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)ActthroughGABA
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Juvenilemyoclonicepilepsy(C)GeneralisedTonic
clonicseizure(D)Complexpartialseizure(E)Actthrough
GABA

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

[RefKD-T7thl420-421]
Levetiracetam:
TreatmentofGeneralizedtonic-chronicseizure&simplepartial
seizures.
TreatmentofComplexpartialseizures.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Myoclonic&atonicseizures-unresponsivecase
Adjuvanttreatmentofpartialseizuresinadults&childrenforprimary
generalizedtonic-clonicseizure&forthemyoclonicseizuresof
juvenilemyoclonicepilepsy
Approvedasadjuvanttherapyforfocalonsetseizure.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Approvedasadjuvanttherapyforprimarygeneralizedtonic-clonic

108.Penicillinaseresistantpenicillinis/are:
a)Methicillin
b)Cloxacillin
c)Ampicillin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)Dicloxacillin
e)Vancomycin
CorrectAnswer-A:B:D
Ans.(A)Methicillin(B)Cloxacillin(D)Dicloxacillin
[Ref,K.D.T7th/721]

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Penicillinase-ResistantPenicillins:
Methicillin,cloxacillin,Dicloxacillin
Thesecongenershavesidechainsthatprotectthebeta-lactamring
fromattackbystaphylococcalpenicillinase.
Theironlyindicationisinfectionscausedbypenicillinaseproducing

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

staphylococci,forwhichtheyaredrugofchoice,acceptinareas
wheremethicillinresistantstaph.Aureus(MRSA)hasbecome
prevalent

109.Whichofthefollowingcondition
increasechanceofhyponatremiain

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

patienttreatedwithantidepressant:

a)Oldage
b)Lowweight
c)Coldclimate
d)Obesity

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Femalesex
CorrectAnswer-A
Ans.(A)Oldage
[Ref.NirajAhuja7th/188.]
CasesofSSRl-associatedhyponatremia&thesyndromeof

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

inappropriateantidiuretichormonehavebeenseeninsomepatients,
especiallythosewhoareolderortreatedwithdiuretics.

110.TrueaboutJarisch-Hexheimerreaction:
a)Occurwithinhoursaftergivingpenicillin
b)Developonlyafter1weekofPenicillintherapy

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Aggravationofsignsandsymptomsofsyphilis
d)Itoccurduetoallergytopenicillin
e)Mostcommoninsecondarysyphilis
CorrectAnswer-A:C:E
Ans.(A)Occurwithinhoursaftergivingpenicillin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

(C)Aggravationofsignsandsymptomsofsyphilis(E)Most
commoninsecondarysyphilis
[Ref:K.D.f7th/720;CMDT201s/1460;Harison19th/1140;Neena
Khanna4th/206;G6G11th/1181;Ananthanarayan9th/377,384]
Jarisch-HerxheimerReaction:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Penicillininjectedinasyphiliticpatient(particularlysecondary
syphilis)mayproduceshiveringfever,myalgia,exacerbationof
lesions,evenvascularcollapse
Mayoccurafterinstitutionofchloramphenicoltherapyforsyphilis,
brucellosis&typhoidfever.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Thisisduetosuddenreleaseofspirochetallyticproducts&lastsfor
12-72hours
Itdoesnotrecur&doesnotneedinterruptionoftherapy
Aspirin&sedationaffordreliefofsymptoms

111.Incomparisontohaloperidol,clozapine

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

causes:
a)Weightgain
b)Agranulocytosis
c)Sedation
d)Severeextrapyramidalsymptoms

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Lesseliptogenicpotential
CorrectAnswer-A:B:C
Ans.(A)Weightgain(B)Agranulocytosis(C)Sedation
[RefK.D.T7th/'M1;Katzung12th/509]
Haloperidol:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Producesfewerautonomiceffects,islessepileptogenic,doesnot
causeweightgain,jaundiceisrare
SevereextraPyramidalsyndrome.
Preferreddrugforacuteschizophrenia
Clozapine:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Producesfewornoextrapyramidalsymptoms;tardivedyskinesiais
rare&prolactinleveldoesnotrise.
Quitesedativesedation.
Higherincidenceofagranulocytosis.
Metaboliccomplicationslikeweightgain,hyperlipidemia&

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

precipitationofdiabetesisanothermajorlimitation.
Highdosescaninduceseizureseveninnon-epileptics.

112.Forwhichofthefollowingdrugbacteria
acquiredrugresistancebyinactivation
ordegradationbyenzyme:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Quninolones
b)Aminoglycosides
c)Vancomycin
d)Ampicillin
e)Chloramphenicol

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:E
Ans.(A)Quninolones(E)Chloramphenicol
[Ref:KD.T7th/692-93;Ihtzung12th/792,816]
Drugdestroying:
Theresistantmicrobeselaborateanenzymewhichinactivatesthe

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

drug
Manyofaminoglycosides-resistantcoliformshavebeenfoundto
produceenzymeswhichadenylateacetatephosphorylatespecific
aminoglycosidesantibiotics.
ChloramphenicolacetyltransferaseisacquiredbyresistantE.coli,

--- Content provided by FirstRanker.com ---

H.influenzae&S.tyPhi.

113.Apersonwasonchemotherapyfor2
weekforsomemediastinaltumour.Now
hedevelopshighfrequencyhearingloss.
Mostprobablecauseofthisconditionis

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

useof:

a)Cisplatin
b)Etoposite
c)Doxorubicin
d)Methotrexate

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)None
CorrectAnswer-A
Ans.(A)Cisplatin
Ototoxicdrugs:
Cytotoxicdrugscausinghearinglossare-nitrogenmustard

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

(mechlorethamine),cisplatin&carboplatin.
Cisplatin:
Tinnitus,deafness,sensoryneuropathy&hyperuricemiaareother
problem
Carboplatin:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Nephrotoxicity,ototoxicity&neurotoxicityareIowascomparedto
cisplatin

114.Whichofthefollowingsarefeatureof
benzodiazepinewithdrawalexcept:
a)Anxiety

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Increasedappetite
c)Hypersomnia
d)Baddreams
e)Tremor
CorrectAnswer-B:C

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(B)Increasedappetite(C)Hypersomnia
[RefK.D.T7th/406;NirajAhuja7th/51]
Benzodiazepinewithdrawal:
Withdrawalsymptomsaregenerallymild;maybemoreintensein
caseofultrarapideliminationdrugs

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Anxiety,insomnia,restlessness,malaise,lossofappetite,bad
dreamsisallthatoccursinmostcases
Agitation,Panicreaction,tremors&deliriumareoccasional;
convulsionsarerare
Characterizedbymarkedanxiety,irritability,tremors,insomnia,

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

vomitingweakness,automatichyperactivitywithpostural
hypotension(tseizures
Depression,transientpsychoticepisode,suicidalideation,
perceptualdisturbances&rarelydeliriumhavealsobeenreportedin
withdrawalperiod

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---


115.Whichofthefollowingdrugismainly
excretedbykidney:
a)Tetracyclines
b)Doxycyclines
c)Ampicillin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)Acyclovir
e)Rifampicin
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)Tetracyclines(C)Ampicillin(D)Acyclovir
[Ref:K.D.T7th/735,721;Katzung12th/794]

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Ampicillin:Partlyexecutedinbile&reabsorbed-enterohepatic
circulationoccurs;primarychannelofexcretioniskidney.
Acyclovir:Primarilyexcretedunchangedinurine,bothby
glomerularfiltrationdttubularsecretion..
Tetracyclines:Primarilyexcretedinurinebyglomerularrtltration;

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

dosehastobereducedinrenalfailure;doxycyclineisanexception.
Rifampicin:Metabolizedinlivertoanactivelyacetylated.metabolite
whichisexcretedmainlyinbile,someinurine.

116.S/Eofclofaziamineincludes:
a)Icthyosis

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Thrombocytosis
c)Skinpigmentation
d)Gastrointestinaldisturbances
e)Weightgain
CorrectAnswer-A:C:D

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Icthyosis(C)Skinpigmentation(D)Gastrointestinal
disturbances
Clofazimine:Sideeffects:
Ichthyosis
Pigmentation-Reddish-blackdiscolorationofskin,especiallyon

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

exposedparts.
Discolorationofhair&bodysecretionsmayalsooccur.
Conjunctivalpigmentationmaycreatecosmeticproblem.
Gastrointestinalsideeffects.

117.Fomepizolecanbeusedin:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Methanolpoisoning
b)Organophosphoruspoisoning
c)Ethyleneglycolpoisoning
d)Barbituratepoisoning
e)None

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C
Ans.(A)Methanolpoisoning(C)Ethyleneglycolpoisoning
[Ref:KDT7th/395-96;Katzung12th/398,400,1033]
Fomepizole:
Competitiveinhibitoroftheenzymealcoholdehydrogenase,foundin

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

theliver.
Thisenzymeplaysakeyroleinthemetabolismofethyleneglycol
andmethanol.
Fomepizoleismosteffectivewhengivensoonafteringestionof
ethyleneglycolormethanol.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Delayingtheadministrationoffomepizoleallowsforthegeneration
ofharmfulmetabolites

118.Notindicatedforanaerobiccolitis
treatment:
a)Metronidazole

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Aminoglycoside
c)Amikacin
d)Piperacillin-tazobactam
e)Imipenem
CorrectAnswer-B

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ans.(B)Aminoglycoside
[Ref:KDT7th/838;Hanison19th/1101,18th/1338-39;Katzung
12th/904-05]
Treatmentofanaerobicintra-abdominalinfections:
Oral:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Moxifloxacin400mgevery24hour
IV:
Moderatetomoderatelysevereinfections
Ertapenem1gevery24hours
Ceftriaxone1gevery24hours(orciprofloxacin400mgevery12

--- Content provided by FirstRanker.com ---

hours,ifpenicillinallergic)plusmetronidazole500mgevery8hours
or
Tigecycline100mgoncefollowedby50mgevery12hoursor
Moxifloxacin400mgevery24hours
Severeinfections:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

imipenem,0.5gevery6-8hours;meropenem1gevery8hours;
doripenem0.5gevery1hour;piperacillin/tazobactam
4.5gevery8hours


119.Whichofthefollowingdruginteractwith
Warfarin:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)ACEinhibitor
b)Azithromycin
c)Fluconazole
d)Aspirin
e)Benzodiazepine

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C:D
Ans.(C)Fluconazole(D)Aspirin
[RefKDT7th/62i,503;Katzung12th/610]
DrugCausingEnhancedAnticoagulantActionofWarfarin:
Aspirin:inhibitplateletaggregationebcauseG.Ibleeding

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Nevercephalosporins(ceftriaxone,cefoperazone):Cause
hypoprothrombinemia
BroadSpectrumantibiotics:Inhibitgutflora6reducevit.Kproduction
Longactingsulfonamide,indomethacin,phenytoin&probenecid:
Displacewarfarinfromplasmaproteinbinding.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Chloramphenicol,erythromycin,celecoxib,cimetidine,allopurinol,
amiodarone&metronidazole:Inhibitwarfarinmetabolism
Tolbutamide&phenytoin:Inhibitwarfarinmetabolism&viceversa.
Liquidparaffin(habitualuse):Reducevit.Kabsorption
DrugCausingReducedAnticoagulantActionofWarfarin:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Barbiturates(butnotbenzodiazepines),carbamazepine,rifampin,&
griseofulvin:InducethemetabolismoforalAnticoagulant.
OralcontraceptiveIncreasebloodlevelsofclottingfactors

120.Allofthefollowingistrueabout
hydroxyureaexcept:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Causemyelosuppression
b)Oralbioavailabilityisveryless
c)UsedinCML
d)Actasradiosensitizer
e)Usedinsicklecellanaemia

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B
Ans.B.Oralbioavailabilityisveryless
[Ref:KDT7th/868;Kntzung12th/582]
Hydroxyurea:
Hydroxyureaisananalogofureawhosemechanismofaction

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

involvestheinhibitionofDNAsynthesisbyinhibitingtheenzyme
ribonucleotidereductase,resultingindepletionofdeoxynucleoside
triphosphatepools.
ThisagentexertsitseffectsintheSphaseofthecellcycle.
Nearly100%oralbioavailability.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Mainlyusedinchronicmyelogenousleukemia,blastcrisisofacute
myeloidleukemia,psoriasis&sicklecellanaemia.
Myelosuppressionistheilose-limitingtoxicity.

121.Whichofthefollowingis/aretrue
regardingplasmaconcentrationtime

--- Content provided by FirstRanker.com ---

curveofadrug:

a)Peakconcentrationdeterminebioavailability
b)Intramuscularadministrationhavecurvedifferentfromoral
administration
c)Areaundercurvedeterminetherapeuticresponse

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Bioavailabilityofanorallyadministereddrugcanbecalculated
bycomparingtheareaundercurveafteroral&afteri.v.
administration
e)Changesintherateofabsorptionandextentofbioavailability
caninfluenceboththedurationofactionandtheeffectiveness

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

ofthesametotaldoseofadrugadministeredindifferent
formulations
CorrectAnswer-B:D:E
Ans.(B)Intramuscularadministrationhavecurvedifferentfrom
oraladministration(D)Bioavailabilityofanorallyadministered

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

drugcanbecalculatedbycomparingtheareaundercurveafter
oral&afteri.v.administration(E)Changesintherateof
absorptionandextentofbioavailabilitycaninfluenceboththe
durationofactionandtheeffectivenessofthesametotaldose
ofadrugadministeredindifferentformulations

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

(Ref:KDT7th/16-17;Katzung12th/43-44)
Theareaunderthebloodconcentration-timecurve(areaunderthe
curve,orAUC)canbeusedtocalculatetheclearanceforfirst-order
elimination.

usedasameasureofbioavailability.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Bioavailabilityvariationassumespracticalsignificancefordrugswith
lowsafetymargin(iligoxin)orwheredosageneedsprecisecontrol
(oralhypoglycemics,oralhypocoagulants).

122.Allaretrueabouthydrochlorothiazide
except:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)Causehyperglycemia
b)InhibitNa-Clsymport
c)Increasescalciumexcretioninurine
d)Causehyperuricaemia
e)Usedintreatmentofrenalstone

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C
Ans.C.Increasescalciumexcretioninurine
[RefKDT7th/5%-86;Katzung12th/260-61,270]
Hydrochlorothiazide:
InhibitsNa+-Cl-symportpredominantlyintheDCT.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

EnhanceCa2+reabsorption&decreaseurinecalciumexcretion
(causeshypercalcemia).
Thiazidecausecarbohydrateintolerance&causepreciPitationof
diabetes
Toxicity:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Hypokalemicmetabolicalkalosisandhyperuricemia
ImpairedCarbohydrateTolerance.

123.APatientpresentedinemergencyroom
withseveremalaria.Hewasgiven
artusunateat0hr,12hr,24hr&then

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

onceadaytill3day.Whichofthe
followingstatement(s)is/arecorrect
regardingfurthermanagementofthe
patient

a)Patientmaylaterswitchedtooraldrugifpatientabletotolerate

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Dextrosedripshouldbestarted
c)Artesunateshouldneverbegivensingly
d)Steriodisbeneficial
e)None
CorrectAnswer-A:B:C

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(A)Patientmaylaterswitchedtooraldrugifpatientableto
tolerate(B)Dextrosedripshouldbestarted(C)Artesunate
shouldneverbegivensingly
[Ref:KDT7th/819-21;Park23rd/262-67;Harrison19th/1379-81,
18th/1698-1705]

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Artemisininderivativesmustneverbegivenasmonotherapyfor
uncomplicatedmalaria.
Therapidlyactingdrugs,ifusedalone,canleadtothedevelopment
ofparasiteresistance
Whenthepatientisunconscious,thebloodglucoselevelshouldbe

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

measuredevery4-6hrs.

AllpatientsshouldreceiveacontinuousinFusionofdextrose,and
bloodconcentrationsideallyshouldbemaintainedabove4mmol/L.

124.ATTdrugwithsignificantrenalexcretion
is/are:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)INH
b)Rifampicin
c)Pyrazinamide
d)Amikacin
e)Streptomycin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)INH(C)Pyrazinamide(D)Amikacin(E)Streptomycin
[RefKDT7th/767;Katzung12th/841]
Rifampin:
Itismetabolizedinthelivertoanactivedeacetylatedmetabolite

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

whichisexcretedmainlyinbile,someinurine.
Urine&secretionsmaybecomeorange-red
INH:
Itisextensivelymetabolizedinliver;mostimportantpathwaybeing
N-acetylationbyNAT2.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Theacetylatedmetaboliteisexcretedinurine
Pyrazinamide:
Extensivelymetabolizedinliver&excretedinurine.
Pyrazinamidemetabolitesarerenallycleared.
Aminoglycosides(streptomycin&amikacin)arenotmetabolized.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---


125.Validdrugcombinationsare:
a)Sulfamethoxazole+trimethoprim
b)Penicillin+Tetracycline/chloramphenicol:Pneumococci
c)Piperacillin-Tazobactam
d)Enalapril-Hydrochlorothiazide

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Ibuprofen&serratiopeptidase
CorrectAnswer-A:C:D:E
Ans.(A)Sulfamethoxazole+trimethoprim(C)Piperacillin-
Tazobactam(D)Enalapril-Hydrochlorothiazide(E)Ibuprofen&
serratiopeptidase

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

[RefKDT7th/698-99,725,61-62;Katzung12th/801]
Tazobactampharmacokineticsmatcheswithpiperacillinwithwhichit
hasbeencombinedforuseinsevereinfectionsLikeperitonitis,
pelvic/urinary/respiratoryinfectionscausedbybeta-lactamase
producingbacilli.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

ACEinhibitors/ARBsareparticularlysynergisticwithdiuretics;this
combinationisverygoodforpatientswithassociatedCHForLVH.
Serratiopeptidaseisaproteolyticenzyme(protease)producedby
enterobacterSerratiasp.BrandnameNildol-SP(400+15)is
combinationofSerratiopeptidase&Ibuprofen(RoyalSapphire

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

RemediesTablet.

126.Whichofthefollowingstatementabout
protonpumpinhibitorsis/aretrue
except:

a)Hit&rundrug

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Acidicmediumisessentialforactivity
c)ActonH+/K+ATPase
d)Formsanintegralcomponentofanti-H.pyloriregimens
e)Actbestinalkalinemedium
CorrectAnswer-E

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Ans.E.Actbestinalkalinemedium
[RefKDT7thBa,651-52;Katzung12th/1085-89]
Hit&rundrugs:
Effectslastmuchlongerthanthedrugitself),e.g.,reserpine,
guanethidine,MAOinhibitors,omeprazole.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

OneofthePPIsisanintegralcomponentofallanti-H.pylori
regimensalongwith2(tripledrug)or3(quadrupledrug)
antimicrobial.
SinceanacidicpHintheparietalcellacidcanaliculiisrequiredfor
drugactivation&sincefoodstimulateacidproduction,thesedrugs

--- Content provided by FirstRanker.com ---

ideallyshouldbegivenabout30minutesbeforemeals.
Protonpumpinhibitorsareadministeredasinactiveprodrugs.

127.Commonaction(s)ofepinephrine&
norepinephrineincludes:
a)Skinvasodilation

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Bronchialmusclecontraction
c)IncreasesystolicBP
d)IncreaseHR
e)Renalvasoconstriction
CorrectAnswer-C:E

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Ans.(C)IncreasesystolicBP(E)Renalvasoconstriction
[RefKDT7th/124-133;Gooilman&Gillmanllth/2z4-248;Ganong
25th/353-56]
Epinephrinecausebronchialmusclerelaxation(throughbeat-2
receptor)whereasnorepinephrinehasnoaetion(noactiononbeat-

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

2.
Bothepinephrine&norepinEphrineincreasesrenalvascular
resistance&thusreducerenalbloodflow.

128.Antibioticwhichactsthroughcellwall
inhibition:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Penicillin
b)Daptomycin
c)Aminoglycoside
d)Cephalosporin
e)Imipenam

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:D
Ans.(A)Penicillin(D)Cephalosporin
[RefKDT7th/689-90;Katzungp803]
MechanismofActionofDrugs:
Inhibitcellwallsynthesis:Penicillins,Cephalosporins,Cycloserine,

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Vancomycin,Bacitracin.
Causeleakagefromcellmembranes:Polypeptides-Polymyxins,
Colistin,Bacitracin.Polyenes-AmphotericinB,Nystatin,Hamycin.
Inhibitproteinsynthesis:Tetracyclines,Chloramphenicol,
Erythromycin,Clinda-mycin,Linezolid.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Causemisreadingofm-RNAcodeandaffectpermeability:
Aminoglycosides-Streptomycin,Gentamicin,etc.
InhibitDNAgyrase:Fluoroquinolones-Ciprofloxacinandothers.
InterferewithDNAfunction:Rifampin.
InterferewithDNAsynthesis:Acyclovir,Zidovudine.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Interferewithintermediarymetabolism:Sulfonamides,Sulfones,
PAS,Trimethoprim,Pyrimethamine,Metronida-zole.

129.TrueaboutamphotericinB:
a)Liposomalpreparationisavailable
b)Orallyabsorbed

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Usedonlyinintravenousform
d)Proteinsynthesisinhibitor
e)None
CorrectAnswer-A
Ans.A.Liposomalpreparationisavailable

--- Content provided by FirstRanker.com ---

[Ref:KDT7th/787-89;Katzung12th/934,849-52,1066]
AMBisnotabsorbedorally,itcanbegivenorallyforintestinal
candidiasiswithoutsystemictoxicity.
Administeredi,v,assuspensionmadefromdeoxycholate(DOC),it
getswidelydistributedinthebody.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Itcanbealsoadministeredtopicallyforvaginitis,otomycosis
LiposomalAMB:
Ithasbeenproducedtoimprovetolerabilityofi.v.infusion,reduceits
toxicity&achievetargeteddelivery.
ItdeliversAMBparticularlytoreticuloendothelialcellsinliver&

--- Content provided by FirstRanker.com ---

spleen-especiallyvaluableforkalaazar&inImmunocompromised.

130.Peripheralneuropathyis/arecausedby:
a)Vincristine
b)Sulfonamide
c)Amiodarone

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Paclitaxel
e)None
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)Vincristine(C)Amiodarone(D)Paclitaxel
[Ref:Harrison19th/2686-88,18th/3463-66;KDT7th/706]

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Sulfonamidenotmentionedinlistofdrugscausingneuropathies

131.Whichoffollowingis/aretrueabout
metformin:
a)Causelacticacid
b)PPARyagonist

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)ContraindicatedinRenalfailure
d)Causehypoglycemia
e)GIdisturbancesarecommonsideeffect
CorrectAnswer-A:C:E
Ans.(A)Causelacticacid(C)ContraindicatedinRenalfailure

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

(E)GIdisturbancesarecommonsideeffect
[Ref.KDT7th/275-76;Katzung12th/757]
Metformin:
PPARyagonist(peroxisomeproliferator-activatedreceptorl)
Causelittleornohypoglycemia

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

ReportedtoimprovelipidprofilesintypeIIDm(decreasedLDL).
Contraindicatedinrenaldisease,alcoholism,hepaticdisease,or
conditionspredisposingtotissueanoxia(e.g.,chronic
cardiopulmonarydysfunction),becauseofanincreasedriskoflactic
acidosis,inducedbybiguanidedrugsinthepresenceofthese

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

diseases.

132.Whichoffollowingstatementistrue
aboutcanagliflozin:
a)SGLT-2inhibitor
b)BlocksNa/glucosesymport.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Causesglycosuria&polyuria
d)Increaseschanceofvaginalinfections
e)None
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.(A)SGLT-2inhibitor(C)Causesglycosuria&polyuria

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

(D)Increaseschanceofvaginalinfections
[RefKDT7th/270:http://tvww.diabetesincontrol.eom]
Canagliflozin:
Antidiabeticdrugusedtoimproveglycemiccontrolinpatientswith
type2diabetes.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

SGLT-2inhibitor.
?Sodium-glucoseco-transPorter-2(SGLT-2)inhibitorsareanew
groupoforalmedicationsusedfortreatingtype2diabetes
ProducesbeneficialeffectsonHDLcholesterolandsystolicblood
pressure,buttheseeffectsareoffsetbyincreasedLDLcholesterol.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Vaginalyeastinfectionsandurinarytractinfectionsarethemost
commonsideeffects
Canagliflozinislesseffectiveinpatientswithmoderaterenalfailure
endprobablyineffectiveinsevererenalfailureandtype1diabetics

133.WhichofthefollowingpairofGreceptor

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

iscorrectlymatchedwithitsaction:
a)Gi-Activationofcalciumchannel
b)Gq-Tcytoplasmiccalcium
c)Gs-Openingofcalciumchannel
d)Go-Openingofpotassiumchannel

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Gt-Activationofpotassiumchannel
CorrectAnswer-B:C:D
Ans.B,Gq-TcytoplasmiccalciumC,Gs-Openingofcalcium
channel&D,Go-Openingofpotassiumchannel
[RefKDT7th/a5-49;Katzung31]

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

GsopenCa2+channelsinmyocardium6skeletalmuscle,whileGi
&GoopenK+channelinheart&smoothmuscleasweIIasinhibit
neuronalCa2+channel
GReceptor:
Gs:Adenylylcyclaseactivation,Ca2+channelopening

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Gi:Adenylylcyclaseinhibition,K+channelopening
Go:Ca2+channelinhibition.
Gq:PhospholipaseCactivation

134.WhichofthefollowingCLASPhuman
experiment:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)MaincenterfortheexperimentwasGeneva
b)MaincenterfortheexperimentwasTokoyo
c)MaincenterfortheexperimentwasinUnitedkingdom
d)Heparinlowdosegiven
e)Drugusedinexperimentsignificantlyreduceseclampsiain

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

subjects
CorrectAnswer-C
Ans.C.MaincenterfortheexperimentwasinUnitedkingdom
[Ref;http:/www.researchgate.net;
httP://www.ncbi.nlm,nih.gov/pubmed/7905809]

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CLASPhumanexperiment:
Correspondenceto:CLASPCo-ordinatingCentre,Harkness
Building,RadcliffeInfirmary,OxfordOX26HE,UK-http://
www,researchgate.net
CLASP

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Theimpactofaspirinonproteinuricpreeclampsiaanditsfetal
sequelaeinCLASPwascertainlysmallerthaninsomeprevious
reviews.
Theresultsofavailabletrialsdonotsupportthewidespreadroutine
prophylacticortherapeuticuseofantiplatelettherapyinpregnancy

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

amongallwomenjudgedtobeatriskofpre-eclampsiaorIUGR.
Overall,theuseofaspirinwasassociatedwithareductionofonly
12%intheincidenceofproteinuriapre-eclampsia,whichwasnot
significant.

NorwasthereanysignificanteffectontheincidenceofIUGRorof

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

stillbirthandneonataldeath.

135.Mineralocorticoidreceptors
antagonist(s)is/are:
a)Spironolactone
b)Triamterene

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Epleroenone
d)Amiloride
e)Acetazolamide
CorrectAnswer-A:C
Ans.(A)Spironolactone&(C)Epleroenone

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

[RefKDT.Tth/578;Katzung12th/261-62]
PotassiumSparingDiuretics
Aldosteroneantagonists:Spironolactone,eplerenone
InhibitorsofrenalepithelialNa+channel:Triamterene,Amiloride
MOA:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Actbydirectpharmacologicantagonismofmineralocorticoid
receptors(spironolactone,eplerenone)orbyinhibitionofNatinflux
throughionchannelsintheluminalmembrane(amiloride,
triamterene).

136.TNF-ainhibitorsare:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Bevacizumab
b)Ranibizumab
c)Adalimumab
d)Infliximab
e)Etanercept

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:D
Ans.(A)Bevacizumab(B)Ranibizumab(D)Infliximab
TNFalpha-inhibitor:Etanercept,infliximab,certolizumah,
golimumab,&Adalimumab.
MOA:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

BindsTNF-alpha,aproinflammatorycytokine.
BlockingTNF-alphafrombindingtoTNFreceptorsoninflammatory
cellsurfacesresultsinsuppressionofdownstreaminflammatory
cytokinessuchasIL-1&IL-6andadhesionmoleculesinvolvedin
leukocyteactivationandmigration.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Anincreasedriskoflymphomaiscommontoeachoftheseagents.

137.UnwantedinteractionsofMAOinhibitors
occurwith:
a)Levodopa
b)Hydrochlorothiazide

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

c)Reserpine
d)Pethidine
e)None
CorrectAnswer-A:C:D
Ans.A,LevodopaC,Reserpine&D,Pethidine

--- Content provided by FirstRanker.com ---

NonSelectiveMAOInhibitors:Interactions:
Cheesereaction-
Varietiesofcheese,beer,wine,pickledmeat&fish,yeastextract
containlargequantitiesoftyramine,dopaetc.
InMAOinhibitedpatientscausehypertensivecrisis&

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

cerebrovascularaccidents.
Cold&coughremedies-Ephedrine.
Reserpine,guanethidine,tricyclicantidepressants
Levodopa:
Excitement&hypertension.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Antiparkinsoniananticholinergics:
Hallucinations&symptomssimilartothoseofatropinepoisoning
Barbiturates,alcohol,opioids,antihistamines:
Actionsofthesedrugisintensified&prolonged.Respirationmay
fail..

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Pethidine:
Highfever,sweating,excitation,delirium,convulsions&severe

respiratorydepression.
Note:
HydrochlorothiazidedruginteractionsnotincludeMAO-Inhibitors

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


138.Trueaboutdoxorubicin:
a)Antineoplasticdrug
b)Alkylatingagent
c)TopoisomeraseIIIinhibitor
d)Anthracyclineantibiotic

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Cardiotoxic
CorrectAnswer-A:D:E
Ans.(A)Antineoplasticdrug(D)Anthracyclineantibiotic
(E)Cardiotoxic
[RefKDT7th/867;Katzung13th/934-35]

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Doxorubicin:
Anthracyclineantibiotichavingantitumoractivity
Itintercalateb/wDNAstrands&blockDNAaswellasRNA
synthesis.
TheyarealsocapableofcausingbreaksinDNAstrandsby

--- Content provided by FirstRanker.com ---

activatingtopoisomerase-2&generatingquininetypefreeradicals.
Cardiotoxicadverseeffect.

139.Whichofthefollowingis/aretrueabout
Sulfonylureaexcept:
a)Increaseinsulinsecretion

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Causehypoglycemia
c)Causeweightloss
d)Disulfiram-likereactionafteralcoholintake
e)Safeinpregnancy
CorrectAnswer-C:E

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Ans.C,Causeweightloss&E,Safeinpregnancy
[RefKDT7th/270-73;Katzung12th/754-5]
Sulfonylureas:
Provokeabriskreleaseofinsulinfrompancreas.
Hypoglycemiaisthemostcommonproblem.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

MajorityofdiabeticsstartedonSUstendtogain1-3kg.
Flushing&disulfiram-likereactionafteralcoholoccurinsome
individualstakingSUs
Safetyduringpregnancyisnotestablished.

140.Trueaboutdaptomycin:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Causesdiarrheaasside-effect
b)Itisaglycopeptideantibiotic
c)Causemyopathy
d)Itcanbeusedorally
e)Excretionthroughkidney

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C:D
Ans.(C)Causemyopathy(D)Itcanbeusedorally
[RefKatzung13th/783-85;Goodman&Gilman11th/1197-98:
Harrison19th/961]
Daptomycin:

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CycliclipopeptidefermentationproductofStreptomyces
roseosPorus.
Newly-approvedantibacterialagent,thefirstlipopeptideagenttobe
releasedontothemarket.
ItsspectrumofactivityislimitedtoGram-positiveorganisms,

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

includinganumberofhighlyresistantspecies(MRSA,VISA,VRSA,
VRE)
MOA:
Precisemechanismofactionisnotknown,butifappearstobindto
anddepolarizethecellmembrane,causingPotassiumeffluxand

--- Content provided by FirstRanker.com ---

rapidcelldeath.
Features:
Onlyadministeredintravenously.
Clearedrenally.
Approximately80%oftheadministereddoseisrecoveredinurine.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Cancausemyopathy,andcreatinephosphokinaselevelsshouldbe

monitored.

141.Weightgainisnotseenwith:
a)Clozapine
b)Risperidone

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Olanzapine
d)SSRI
e)Zotepine
CorrectAnswer-D
Ans.(D)SSRI

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

[RefKDT7th/aal,442;Katzung12d/512,509]
ClozapineMetaboliccomplications(Major)-Weightgain,
hyperlipidemia&precipitationofdiabetes.
Olanzapinecausesweightgain.
Risperidonecausesweightgain&incidenceofnewonsetdiabetes

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

islessthanwithclompine
increasedappetite&weightgainisnoteilwithmostTCAs&
trazodone,butnotwithSSRIs,SNRIs&bupropion.
Zotepine:Weightgain,hyperglycemia&dyslipidemiaareLikelyas
withclozapine

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Quetiapine:Weightgain&riseinbloodsugarismoderate.
Aripiprazole:Littletendencytoweightgain.

142.Whichofthefollowingis/aretrueabout
dobutamine:
a)Selective(32receptoragonist

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Tventricularfillingpressure
c)Halflifeisabout2min
d)Dopaminereceptoragonist
e)None
CorrectAnswer-C

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ans.(C)Halflifeisabout2min
[R4KDf7th/134;Katzung12th/141-42,218,225;Goodman&
Gilman11th/251]
Dobutamine:
Derivativeofdopamine,butnotaDlotD2receptoragonist.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Hasactiononalpha&betareceptorsalso.
Yet,onlyprominentactionofclinicallyemployeddosesisincreased
forceofcardiaccontraction&outPut,withoutsignificantchangein
heartrate,peripheralresistance&BP.
Consideredtobearelativelyselectivebeta-1agonist.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Half-lifeofabout2minutes&onsetofactionisrapid.
UsedasaninotroPicagentinpumpfailureaccompanying
myocardialinfarction,cardiacsurgery&forshorttermmanagement
ofseverecongestiveheartfailure.

143.DrugsactiveagainstMRSA:

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)Vancomycin
b)Ceftriaxone
c)Linezolid
d)Piperacillin-tazobactam
e)Meropenam

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C
Ans.(A)Vancomycin(C)Linezolid
[RefKDT7th/731,757,6th/700,708,732,7i4;G6G11th/1132;
Kntzung13th/779,781;Harrison19th/961-62.18th/2134]
MRSA:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Vancomycinanddaptomycinarenowrecommendedasthedrugof
choiceforthetreatmentofMRSAinfections.
Imipenema,Dalfopristino/Quinpristin,Mupirocin,Teicoplaninaare
alsoeffectiveagainstMRSA
Ceftarolineisa5thgen.cephalosporinwithbactericidalactivity

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

againstMRSA(includingstrainswithreducedsusceptibilityto
vancomycinanddaptomycin)-Approvedforuseinnosocomial
pneumoniasandforskinandsofttissueinfections.
Otherdrugsare-Linezolid,daptomycin,Quinupristin/dalfopristin.

144.Whichofthefollowingis/aretrueabout

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

phenytoin-
a)InactivationbyLiverenzyme
b)CausesVitB12deficiency
c)Causesthiaminedeficiency
d)Gumhypertrophyiscommonestside-effect

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)InhibitorofCYP3A4/5
CorrectAnswer-A:D
Ans.(A)InactivationbyLiverenzyme(D)Gumhypertrophyis
commonestside-effect
[Ref:KDT7th/a13-15;Katzung13th/2100-N2;AtoZDrugFacts

--- Content provided by FirstRanker.com ---

2003byDaildS.Tatro;Goodman6Gilman11th/335;Hanison
l9ttt/2554'18th/893,888]
Phenytoin:
MetabolizedinliverbyhydroxylationinvolvingCYP2C9&2C19as
wellasbyglucuronideconjugation.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Megaloblasticanaemia:ltdecreasedfolateabsorption&increaseits
excretion.
ItinterfereswithmetabolicactivationofVitD&withcalcium
absorPtion/metabolism.
Gumhypertrophy:commonest(20%incidence)

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

PotentinducerofCYP2C8/9,CYP3A4/5&someotherCYPs.
ItcompetitivelyinhibitsCYP2C9/19

145.Apersonhasgiven0.175gmoral
digoxinwithbioavailabilty70%.The
amountofdrugreachinginsystemic

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

circulationis:

a)0.175
b)0.175x0.7
c)0.175/7
d)0.175+0.7

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)0.175+1/0.7
CorrectAnswer-B
Ans.(B)0.175x0.7
[RdKDT7th/16,515;Katzungt2th/43]
Amountofdrugreachinginsystemiccirculation=drugdosegivenx

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

bioavailability
=0.175gmx70/100
=0.175gmx0.7

146.TrueaboutPlacebo:
a)Itworksonlyinpsychiatricperson

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Responseisbothobjective&subjective
c)Effectalsoseeninnormalperson
d)Itisaninertsubstance
e)None
CorrectAnswer-B:C:D

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Ans.B,Responseisbothobjective&subjectiveC,Effectalso
seeninnormalperson&D,Itisaninertsubstance
[RefKDT7th/67;Katzung12th/72]
Placebo:
Aninertsubstancewhichisgiveninthegarbofamedicine.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Workbypsychodynamicratherthanpharmacodynamicmeans&
oftenproducesresponsesequivalenttotheactivedrug
Placebodoinducesphysiologicalresponses,e.g.,theycanrelease
endorphinsinbrain-causinganalgesia.
Substancescommonlyusedasplaceboarelactosetablets/capsules

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

&distilledwaterinjection.
Themanifestationofthisphenomenoninthesubjectistheplacebo
response(Latin,'Ishallplease')andmayinvolveobjective
physiologicandbiochemicalchangaaswellaschangesin
subjectivecomplaintsassociatedwiththedisease

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


147.Trueaboutmorphine:
a)ActasantagonistonIAreceptorwithnoagonistaction
b)Activationinliver
c)Halflife4hr
d)Causemiosis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)Clearancetimeisaround20hr
CorrectAnswer-B:D:E
Ans.(B)Activationinliver(D)Causemiosis(E)Clearancetime
isaround20hr
[Ref:KDT7th/469-75;Katzung13th/531-44;Goodman&Gilman

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

p62-66]
Morphine:
Primarilymetabolizedinliverbyglucuronideconjugation.
Morphine-6-glucuronideisanactivemetabolite(morepotentthan
morphineonpopioidrecePtors),whichcontributetoanalgesia.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

AnothermetabolitemorPhine-3-glucuronidehasneuroexcitatory
proPerty.
Plasmahalflifemorphineaverages2-3hours
Effectofaparenteraldoselasts4-6hours.
EliminationisalmostcomPletein24hours.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

MorphinestimulateEdingerWestphalnucleusof3rdnerveis
stimulatedproducingmiosis.
NomeiosisoccurontopicalaPPlicationofmorPhinetotheeye,
sincethisisacentralaction

148.Treatmentofnocardiainfectionincludes:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Ampicillin
b)Floroquinolones
c)Azithromycin
d)Cotrimoxazole
e)Amikacin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:D:E
Ans.A,AmpicillinB,FloroquinolonesD,Cotrimoxazole&
E,Amikacin
[RefKDf7th/706,755;Hanisonlgth/1087]
Nocardiosis:

--- Content provided by FirstRanker.com ---

SulfonamidesareofvalueintreatinginfectionsduetoNocardiagrp.
Sulfisoxazoleorsulfadiazinemaybegivenindosagaof6-8gdaily
andiscontinuedforseveralmonthsafteraIImanifestationshave
resolved.
administrationofasulfonamidewith2ndgen.antibiotic(ampicillin,

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

erythromycin,ardstreptomycin)advised.
CoTrimoxazoleisusedinnocardiosis.