FirstRanker Logo

FirstRanker.com - FirstRanker's Choice is a hub of Question Papers & Study Materials for B-Tech, B.E, M-Tech, MCA, M.Sc, MBBS, BDS, MBA, B.Sc, Degree, B.Sc Nursing, B-Pharmacy, D-Pharmacy, MD, Medical, Dental, Engineering students. All services of FirstRanker.com are FREE

📱

Get the MBBS Question Bank Android App

Access previous years' papers, solved question papers, notes, and more on the go!

Install From Play Store

Download PGI PG 2020 May Ophthal Solved Question Paper

Download PGIMER (Post Graduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh) 2020 May Ophthal Solved Question Paper

This post was last modified on 11 August 2021

1.Causesofhypopyoninclude?
a)Retinitispigmentosa
b)Fungalkeratitis
c)Episcleritis
d)Bacterialkeartitis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)Multiplesclerosis
CorrectAnswer-B:D:E
Answer-B,D,E
Hypopyonreferstoaccumulationofpolymorphonuclearleucocytes
inthelowerangleofanteriorchamber.Itisusuallyaccompaniedby

--- Content provided by FirstRanker.com ---

rednessoftheconjunctivaandtheunderlyingepisclera.

2.Superiorrectuspalsycauses?
a)Hypotropiatosameside
b)Headtilttooppositeside
c)Blapheroptosis

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Diplopiawhilelookingonsameside
e)Hypertropiaonoppositeside
CorrectAnswer-A:B:D
Answer-A,B,D
Muscleparalysed-Superiorrectuspalsy

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Deviationofeye-Infero-medially(left)(Hypotropia)
Maximumdiplopiawhilelooking-left(temporal)andsuperiortoleft
eyetotheleft
Headposition-Tiltedtotherightandturned

3.Trueregardingtarsalplateis/are?

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Actsaskeletonforeyelids
b)Widerinuppereyelids
c)HaveMebomianglands
d)Attachedtolateralpalpebralsuperiosisligaments
e)Inferiorplateissemilunarinshape

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:B:C:D
Answer-A,B,C,D
Thetarsi(tarsalplates)arelocateddirectlyabovethelidmargins.
Themedialandlateralendsofthetarsiareattachedtotheorbital
rimsbythemedialandlateralpalpebralligaments.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Thesuperiortarsusislargerandwider.
Thelowerborderofthesuperiortarsusformstheposteriorlid
margin
Theinferiortarsusisellipticalinform.
TheymaycontainMeibormianglandsandeyelashfollicles.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


4.InFielddefectsseeninpituitaryadenoma
is
a)Bitemporalhemianopia
b)Binasalhemianopia
c)Quadronopian

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Pieinthesky
e)Amaurosisinoneeye&temporalheminopiainothereye
CorrectAnswer-A:B:C:D
Answer-A,B,C,D
Central(sagittal)chiasmaticiesionsBitemporalhemianopia

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

LateralchiasmaticlesionsBinasalhemianopia
Lesiontochiasmaproducesuppertemporalquandaranticvisual
fielddefect(uppertemporalquandarantichemianopia)
Initiallypituiatrylesionscausesvisualfieldinoneofupperquadrant,
itisalsocalled'pieinthesky'.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


5.Advantageofcontinuouscurvilinear
capsulorhexisovercanopenertechnique-
a)Preferredmethodofanteriorcapsulotomyinphaco
emulsification
b)Morechancesofposteriorcapsularopacification

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

c)Keepsthenucleusinplace
d)Resistsradialtears
e)Helpsinstabilizingandcenteringthelensimplant
CorrectAnswer-A:C:D:E
Answer-A,C,D,E,Preferredmethodofanteriorcapsulotomy

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

inphacoemulsification(C)Keepsthenucleusinplace
(D)Resistsradialtears(E)Helpsinstabilizingandcentering
thelensimplant
Can-opener'stechnique.Initanirrigatingcystitome(orsimplya26
gaugeneedle,bentatitstip)isintroducedintotheanteriorchamber

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

andmultiplesmallradialcutsaremadeintheanteriorcapsulefor
360degree.
Condnuouscircularcapsulorhexis(CCC)-Recentlythisisthemost
commonlyperformedprocedure.Inthistheanteriorcapsuleistorn
inacircularfashioneitherwiththehelpofanirrigatingbent-needle

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

cystitomeorwithacapsulorrhexisforceps.
Can-openercapsulotomycanbeusedwithphacoemulsificotion.
CCCresistsradialtears
CCCstabilizesthenucleus.
CCCalsohelpsstabilizeandcentrethelensimplant.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


6.Trueaboutcomponentofvision2020-
a)Cataractsurgeryshouldbeperformedatprimarylevel
b)Retinalsurgeryshouldbeperformedattertiarylevel
c)Needtodevelop10centreofexcellenceattertiaryleveland
100trainingcentreatadvancedtertiarylevel

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)Ophthalmianeonatorumisincludedinchildhoodblindness
e)Primaryvisioncentercoversapopulationof50000
CorrectAnswer-B:D:E
Answer-B,Retinalsurgeryshould...D,Ophthalmia
neonatorum...E,Primaryvisioncenter...

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Attheprimarylevel,thehealthworkerscreensforcataractand,
reportsthosewithvisionlessthanalocallydeterminedguideline.
Atthesecondarylevel,cataractsurgeryshouldbeperfomedwith
equalemphasisonthequalityandquantityofsurgery
Atthetertiarylevelliestheprovisionoffacilitiesforsurgical

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

treatmentofcomplicatedcasessuchascongenitalcataract,
subluxatedlens,complicatedcataractsandcataractassociatedwith
systemicdiseases.
TheGovernmentofIndiahasadopted'Vision2020:RighttoSight'
under'NationalProgrammeforControlofBlindness'.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Targetdiseasesidentifiedforinterventionunder'Vision
2020'initiativeinIndiaincluded-

1. Cataract,
2. Childhoodblindness,
3. Refractiveerrorsandlowvision,

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

4. Cornealblindness,
5. Diabeticretinopathy,

6. Glaucoma,and
7. Trachoma(focal)
Childhoodblindness-

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Commoncausesofchildhoodblindnessareophthalmia
neonatorum,injuries,congenitalcataract.
Eyecareinfrastructuredevelopment-
PrimarylevelVisionCentre:Thereisaneedtodevelop20000vision
centres.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Secondarylevel-secondarylevelpopulatianof500000
EachadvancedtertiaryLevelcenterofexcellencewillcatertoa
populationof50millions.

7.TrueaboutNodularepiscleritis-
a)CanbeassociatedwithSLE

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Takelongertimetoresolvethandiffusevariety
c)Moresymptomaticthandiffusetype
d)Painless
e)Elevatedhardnodule
CorrectAnswer-A:B:C:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Answer-A,CanbeassociatedwithSLEB,Takelongertimeto
resolvethandiffusevarietyC,Moresymptomaticthandiffuse
typeE,Elevatedhardnodule
Thisisabenigninflammatoryaffectationofthedeepsubconjunctival
connectivetissues,includingthesuperficial

--- Content provided by FirstRanker.com ---

sclerallamellae,andfrequentlyaffectsbotheyes.
Twotypesofpresentationsmayoccur:
1. simpleordiffuseepiscleritis;and
2. nodularepiscleritis.
Innodularepisclerittsacircumscribednoduleofdenseleucocytic

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

infiltrationwhichisishard,tenderandimmovable.
Nodularepisleritistendstobemoresymptomaticandtakeslongerto
resolve.
Nodularepiscleritisischaracterizedbyapinkorpurpleflatnodule.
Bothepiscleritisandscleritisaremainlyseeninadultscanbe

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

associatedwithotherconditionssuchasrheumatoidarthritisand
systemiclupuserythematosus(SLE).
Theremaybelittleornopain.

8.Trueaboutphthisisbulbi-
a)Sizeofeyedecreases

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Removedbyenucleationoperationespeciallyifpainful
c)IOPincreasesinlatestage
d)CalcificationmayoccurinBowman'slayerofcornea
e)None
CorrectAnswer-A:B:D

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Answer-A,B,D,Sizeofeyedecreases(B)Removedby
enucleationoperationespeciallyifpainful(D)Calcificationmay
occurinBowman'slayerofcornea
Itisthefinalstageendresultofanyformofchronicuveitis.
Asaresultofittheeyebecomessoft,shrinksandeventually

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

becomesasmallatrophicglobe(phthisisbulbi).
Commonlytheretinalpigmentedepitheliummayundergoa
metaplasialeadingtointraocularossification(calcification)inthe
end-stageofphthisisbulbi.
Enucleation+/-prosthesisinsertlonisperformedifthereis

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

associatedchronicpainorforcosmeticreasons.

9.Whichtypeofcataractis/areassociated
withMyotonicdystrophy:
a)Posteriorsubcapsular
b)Anteriorsubcapsular

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

c)Nuclearcataract
d)Corticalcataract
e)Alloftheabove
CorrectAnswer-A
Answer-A.Posteriorsubcapsular

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Myotonlcdystrophyisassociatedwith,posteriorsubcapsulartypeof
presenilecataract.Christmastreecataractistypicallyseeninthis
condition.

10.WhatistheWHOcriteriafordefining
blindness:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)<3/60visionwithavailablecorrection
b)<6/60visionwithavailablecorrection
c)<3/60visionwithbestcorrection
d)<6/60visionwithbestcorrection
e)<3/60visionwithoutcorrection

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C
Answer-C.<3/60visionwithbestcorrection
AsperWHO,blindnessisdefinedasVisualacuityoflessthan3/60
inthebettereyewithbestpossiblecorrection.

11.TrueaboutAcanthamoebickeratitis-

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Moreinthosewearingrigidgaspermeablethansoftcontact
lensesuser
b)Canoccurasopportunisticinfectioninpatientswithherpetic
keratitis
c)Canbeculturedonnon-nutrientagarenrichedwithE.coli

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Painfulcondition
e)Radialkerato-neuritismayoccur
CorrectAnswer-B:C:D:E
Answer-B,Canoccurasopportunisticinfection..C,Canbe
culturedonnon-nutrient...D,PainfulconditionE,Radialkerato-

--- Content provided by FirstRanker.com ---

neuritismayoccur
Cornealinfectionwithacanthamoebaresultsfromdirectcorneal
contactwithanymaterialorwatercontaminatedwiththeorganism.
Itsoccurrenceisfrequentlyassociatedwiththewearingofsoft
contactlenses.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Acanthamoebakeratitiscanalsooccurasopportunisticinfectionin
patientswithherpetickeratitis,bacterialkeratitis,bullouskeratopathy
andneuroparalytickeratitis.
Symptoms-
Veryseverepain

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Initiallesionsofacanthamoebakeratitisareintheformfineepithelial
andsubepithelialopacities,andradialkerato-neuritis.
Laboratorydiagnosis:Cultureonnon-nutrientagat(E.colienriched)

12.Whichofthefollowingisthefeatureof
sodiumfluoresceinangiography

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

comparedtoindocyaninegreen
angiography:

a)Inchoroidalcirculationitpassesfreelyacrosstheendothelium
b)Diffusefreelythroughretinalcapillaries
c)Albuminbindingislessthanindocyaninegreen

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Bind<50%toalbumin
e)Stimulatedbyalongerwavelengthoflight
CorrectAnswer-A:C
Answer-A,C,Inchoroidalcirculationitpassesfreelyacross
theendothelium(C)Albuminbindingislessthanindocyanine

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

green
Uponenteringthecirculation,approximately8O%ofthedye
moleculcsbindtoplasmaproteins.
Indocyaninegreen:bindsprimarily(95%)toalbumin.
Inthechoroidalcirculation,fluoresceinpassesfreelyacrossthe

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

endotheliumofthecapillariestotheextravascularspaces
Aphysiologicalbarriertothedyepresentsthepassageacross
Bruch'smembraneandtheintactretinalpignentepithelium.
Thefunduscamerahasamechanismtousebluelight(420-49Onm
wavelength)forexcitingthefluoresceinpresentinbloodvessels.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---


13.Trueaboutferritinlineineye:
a)Ferry'sLine-cornealepithelialironlineattheedgeoffiltering
blebs
b)StockersLine-Cornealepithelialironlineattheedgeof
pterygium

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Hudson-Stahliline-visibleallaroundthebaseofconein
Keratoconus
d)Fleischer'sring:Horizonatlcornealepithelialironlineatthe
inferioronethirdofcorneaduetoaging
e)Coat'swhitering-Aformofirondepositatthelevelof

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Bowman'slayerofcornea
CorrectAnswer-A:B:E
Answer-A,Ferry'sLine-cornealepithelial...B,StockersLine-
Cornealepithelial...E,Coat'swhitering-Aformofirondeposit
...

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Ferry'sLine=cornealepithelialironlineattheedgeoffiltering
blebs.
StockersLine-Cornealepithelialironlineattheedgeofpterygium
Hudson-StahilLine=Horizontalcornealepithelialironlineatthe
inferioronethirdofcorneaduetoaging.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Fleischer'sring:VisibleallaroundthebaseofconeinKeratoconus
Coat'sring:remnantsofaforeignbody.Theremnantsarefineiron
depositsinthecornea.

14.Cause(s)ofcystoidmacularedemais/are
a)Diabetesmellitus

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Aftercataractsurgery
c)Retinitispigmentosa
d)Rheugmatogenousretinaldetachment
e)Pilocarpinedrop
CorrectAnswer-A:B:C

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Answer-A,DiabetesmellitusB,AftercataractsurgeryC,Retinitis
pigmentosa
Causesofmacularedemaare-
Metabolicalteration:-Diabetes,retinitispigmentosa,Inherited
cystoidmacularedema(CME).

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Ischemia;-CRVO,Diabeticretinopathy,severehypertensive
retinopathy,HELLPsyndrome,vasculitis.
Mechanicalforce:-Vitreoustractiononthemacula.
Inflammation:-Intermediateuveitis,Post-operativeCME,choroidal
inflammatorydiseases.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Pharmacotoxicity:-Epinephrine(inAphakia),Betaxolal,
Latanoprost.

15.Whichofthefollowingis/areprimary
glaucoma
a)Infantileglaucoma

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Openangleglaucuma
c)Steroidinducedglaucoma
d)Aphakicglaucoma
e)Phacogenicglaucoma
CorrectAnswer-A:B

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Answer-A,InfantileglaucomaB,Openangleglaucuma
Primaryadultglaucomas
Primaryopenangleglaucoma
Primaryangleclosureglaucoma
Primarymixedmechanismglaucoma

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Primarycongenital/developmental(withoutassociatedanomalies):-
Congenital,Infantile,Juvenile

16.Trueaboutdischargefromeye
a)Epiphoraisdueexcessivesecretionoftear
b)Mucopurulentdischargeinacuteconjunctivitis

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

c)Mucopurulentdischargeinacuteiridocyclitis
d)Waterydischargeinacutecongestiveglaucoma
e)None
CorrectAnswer-B:D
Answer-B,Mucopurulentdischargeinacute

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

conjunctivitisD,Waterydischargeinacutecongestive
glaucoma
Acuteconjuctivitis-
Discharge-Mucopurulent
Colouredhalos-Maybepresent

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Acuteiridocylitis-
Discharge-Watery
Colouredhalos-Absent
Acutecongestiveglucoma-
Discharge-Watery

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Colouredhalos-Present
Obstructiontotheoutflowofnormallysecretedtearsordueto
lacrimalpumpfailure-->Epiphora
Excessivesecretionoftearshyperlacrimation

17.Trueaboutadenovirusconjunctivitis-

--- Content provided by FirstRanker.com ---

a)Oneofthemostcommoncauseofviralconjunctivitis
b)Itislesscontagiousthanotherviralconjunctivitis
c)Pharyngoconjunctivalfeveriscausedby3&7types
d)Maycausehemorrhagicconjunctivitis
e)Conjunctivalfollicles

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:C:D:E
Answer-A,Oneofthemostcommoncauseofviral
conjunctivitisC,Pharyngoconjunctivalfeveriscausedby3&7
typesD,MaycausehemorrhagicconjunctivitisE,Conjunctival
follicles

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Viralconjunctivitisismostfrequentlycausedbyanadenovirus.
Pharyngoconjunctivialfever(PCF)iscausedbyadenovirusserovars
3,4and7.
Thespreadofthishighlycontagiousdiseaseisfacilitatedbythe
abilityofviralparticles.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Prominentconjunctivalhyperaemiaandfollicles.
Severeinflammationmaybeassociatedwithconjunctival
heamorrhages(usuallypetechialinadenoviralinfection),
Chemosis,membranes(rare)andpseudomembranes.

18.OcularfindingsinvitaminAdeficiency

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Parenchymatousconjunctivalxerosis
b)X-2isconjunctivalxerosis
c)Earliestsymptomisnightblindness
d)Conjunctivalxerosisisearliestocularsign
e)All

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-C:D
Answer-C,EarliestsymptomisnightblindnessD,Conjunctival
xerosisisearliestocularsign
ThemostcharacteristicandspecificsignsofvitaminAdeficiency
areeyelesions.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Xerophthalmia(dryeye)
Ithasfollowingsequentialstagesnightblindness(earliestocular
symptom),conjunctivalxerosis(earliestocularsign),Bitot'sspot,
cornealxerosisandKeratomalaciawithcornealulcer.
Xerosisofconjunctivareferstoaconditionwheretheconjunctiva

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

becomesdryandlusterless.

19.Ectopialentisisassociatedwithallexcept
-
a)Homocystinuria
b)Weil-Marchesanisyndrome

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

c)Marfansyndrome
d)Cockaynesyndrome
e)Osteogenesisimperfecta
CorrectAnswer-D:E
Answer-(D)Cockaynesyndrome(E)Osteogenesisimperfecta

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Morecommon:
Marfansyndrome
Homocystinuria
Weil-Marchesanisyndrome
Sulfiteoxidasedeficiency

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Hyperlysinemia

20.Unilaterallydilatedpupilisseenin
a)Homer'ssyndrome
b)Adie'spupil
c)ArgyllRoberstonpupil

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

d)61hCranialnervepalsy
e)3rdnervepalsy
CorrectAnswer-B:E
Answer-B,Adie'spupilE,3rdnervepalsy
Mydriaticeyedrops(Atropine,scopolamine)

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Postganglionicmydriasis(Adie'spupil)
Preganglionicmydriasis(3rdnervepalsy)
Acuteangleclosuregloucoma
OcularProsthesis
Trauma:postraumaticiridocyclitis

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Physiologicalanisocor

21.Featureofmycoticcornealulcer-
a)Featherymargins
b)Non-sterilehypopyon
c)Satellitelesions

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

d)Ulcerserpens
e)Deepinvolvement
CorrectAnswer-A:B:C:E
Answer-(A)Featherymargins(B)Non-sterilehypopyon
(C)Satellitelesions(E)Deepinvolvement

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Greyish-whitedrylookingulcerwiththeelevatedrolledoutfeathery
&hyphatemargins.
Featheryfingerlikeextensionintosurroundingstromaunderintact
epithelium.
Asterileimmunering(yellowline)ofWesseley.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Multiplesmallsatellitelesions.
Non-sterile(infected)hypopyon(Pseudohypopyon)containing
fungus.
Perforationisrareandcornealvascularizationisconspicuously
absent

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


22.Trueaboutfundoscopicfindingis/are
a)Lateralmarginofopticdiscisnormallyblurred
b)Opticdiscishorizontallyoval
c)Lossofspontaneausretinalvenouspulsationisseenin
increasedintracranialtension

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Blurringstartsfromnasalmargininincreasedintracranial
tension
e)None
CorrectAnswer-C:D
Answer-C,Lossofspontaneausretinal...D,Blurringstartsfrom

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

nasal...
Signsofpapilloedema(increasedintracranialtension)
Blurringorobscurationofdiscmargin(Firstsign).Blurringstartsat
upperandlowernasalmarginsandextendsaroundnasalside,while
temporalmarginislasttoinvolve.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Venousengorgmentandvenouscongestion.
Thereisfillingofphysiologicalcupwithgradualobliteration
ofphysiologicalcup.

23.Allaretrueaboutcentralretinalartery
occlusion(CRAO)except

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

a)Mostcommonlyoccursduetothromboembolus
b)Anteriorchamberparacentesisisusedfortreatment
c)Suddenpainfullossofvision
d)Occursduetoobstructionofretinalarteryattheleveloflamina
cribrosa

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Macularareashowscherry-redspot
CorrectAnswer-C
Answer-C.Suddenpainfullossofvision
Patientnoticessuddenpainlesslossofvision.
Patients'swithapatentcilioretinalarterymayretaincentralvisionas

--- Content provided by FirstRanker.com ---

themaculaisspared.
Emboliarethemostcommoncauseofretinalarteryocclusion.
Obstructionoccursattheleveloflaminacribrosa.
Thelargerretinalarteriesareconstuictedandlooklikethinthreads
whilethesmallervesselsarescarcelyvisible.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Thefundusappearsmilkywhitebecauseofretinaledema.
Thereischerry-redspotatthemacula.
Bloodcolumnwithintheretinalveinsissegmented(Cattletracking)

24.Whichofthefollowingis/aretrueabout
mediallongitudinalfasciculus(MLF)and

--- Content provided by FirstRanker.com ---

itslesionexcept-

a)Unilaterallesionresultinadductionpalsyofoppositeeye
b)MLFconnectssixthcranialnervenucleusofonesidewiththe
thirdcranialnervenucleusoftheotherside
c)MLFisresponsibleforconjugateeyemovements

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Itisanintegralcomponentofsaccadiceyemovements
e)Abductingnystagmusoftheeyecontralateraltothe
CorrectAnswer-A
Answer-A.Unilaterallesionresultinadductionpalsyof
oppositeeye

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Voluntaryhorizontalgazeinonedirectionbeginswiththe
contralateralfrontaleyefields
Contralateralparamedianpontinereticularformation(PPRF),which
istheorganizingcenterforlateralgazeinthebrainstem
Medialrectusmuscleweaknessimpsilateraltothesideofthelesion

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

withparesisofadductionoradductionlag.

25.Nottrueaboutbluesclera
a)Seeninosteogenesisimpertca
b)DoesnotseeninEhlers-danlossyndrome
c)Bluecolourisproducedbyunderlyinguvealpigment

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Seeninmarfan'ssyndrome
e)Scleraisthin
CorrectAnswer-B
Answer-B.DoesnotseeninEhlers-danlossyndrome
BlueScleraischaracterizedbymarked,generalizedblue

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

discolourationofscleraduetothinning,Theuvealpigmentshines
throughthethinscleraandproducesthebluecolour.
CausesofblueSclera:
Pseudoxanthomaelasticum
Osteogenesisimperfecta

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Ehlers-Danlossyndrome
Marfan'ssyndrome
Alkaptonuria
Hypophosphatasia
Juvenilepaget'sdisease

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Normalinnewborns
VanderHoeve'ssyndrome

26.Cornealulcerisdefinedas
a)Erosionofepitheliumonly
b)Erosionofendotheliumonly

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Erosionofepithelium+underlyinginflammation
d)Lossofendotheliumwithlossofcornealsensation
e)None
CorrectAnswer-C
Answer-C.Erosionofepithelium+underlyinginflammation

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Cornealulcerreferstodiscontinuationinnormalepithelialsurfaceof
corneaassociatedwithnecrosisofthesurroundingcornealtissue

27.Whichofthefollowingis/aretrueabout
secondarycataract-
a)Treatmentofthickenedcapsulecanbedonebydiscissionwith

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

cystitome
b)TreatmentbyNd-YAGlaserposteriorcapsulotomy
c)Morecommonafterintracapsularcatractextractionthan
extracapsularcataractextraction
d)Posteriorcapsularopacification(PCO)

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Anteriorsubcapsularcataract
CorrectAnswer-A:B:D
Answer-(A)Treatmentofthickenedcapsulecanbedoneby
discissionwithcystitome(B)TreatmentbyNd-YAGlaser
posteriorcapsulotomy(D)Posteriorcapsularopacification

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

(PCO)
Opacificationoftheposteriorcapsuleiscausedbypostoperative
proliferationofcellsinthecapsularbagandisthemostcommon
complicationofECCE.
Aftercataract,ifthin,canbeclearedcentrallybyNd:YAGlaser

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

capsulotomy.
Discissionwithcystitomeorzeigler'sknifemayalsobeused.

28.Postoperativeendophthalmitisincataract
surgerycanbepreventedbyuseof
a)Pre-operativeoralantibiotics

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Intra-operativeIVantibiotics
c)Useofpovidone-iodinesolutiontopaintthelidsbeforesurgery
d)Cleaningandsterilizationofoperationtheatre
e)Postoptopicalantibiotics
CorrectAnswer-C:D:E

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Answer-C,Useofpovidone-iodinesolutiontopaintthelids
beforesurgeryD,Cleaningandsterilizationofoperation
theatreE,Postoptopicalantibiotics
Thepre-operativetopicalantibioticshouldbestarted3dayspriorto
surgery.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Preferredantibioticsarefourthgenerationfluoroquinolones
(gatifloxacin,moxifloxacin).
Thetopicalantisepticpovidoneiodine5%instilledasasingledrop
l0-30minutesbeforesurgeryisoneofthemosteffectivemeasure
todecreasethisbacterialflora.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Methodofprophylaxysisagainstpostoperativeendophthalmitisisby
useofprovidonesolutionontheskinandinconjunctivalsac.
Post-operativelytopicalantibiotics(eyedrops)aregivenalongwith
steroidsforl0-14days.

29.Whichofthefollowingcanbeophthalmic

--- Content provided by FirstRanker.com ---

complicationofDMexcept-
a)Papillopathy
b)Snowflakecataract
c)Retinopathy
d)Rhegmatogenousretinaldetachment

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Cystoidmacularoedema
CorrectAnswer-D
Answer-D.Rhegmatogenousretinaldetachment
Ocularmanifestationsofdiabeticretinopathyare-
1)Non-proliferativediabeticretinopathy(NPDR)-

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Microaneurysms
Retinalhemorrhage
Retinaledema(Retinalthickening)-macularedema.
2)Proliferativediabeticretinopathy(PDR)
HallmarkofPDRistheoccuranceofneovascularization

--- Content provided by FirstRanker.com ---

3)Diabeticmaculopathy
Cataract(Snowflakesnowstorm)
Myopia(whenthereissuddenincreaseinbloodsugarlevel)
Rarelyhypermetropia
Cranialnervepalsy:3rd(mostcommon),4th,5th,7th.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Diabeticpapillopathy

30.Trueaboutinferioropthalmicvein-
a)Smallerthansuperiorophthalmicvein
b)Connectedtothepterygoidvenousplexus
c)Formedatlateralwallandflooroforbit

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)Passthroughsuperiororbitalfissure
e)Emptiesintosuperiorophthalmicvein
CorrectAnswer-A:B:D:E
Answer-(A)Smallerthansuperiorophthalmicvein
(B)Connectedtothepterygoidvenousplexus(D)Passthrough

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

superiororbitalfissure(E)Emptiesintosuperiorophthalmic
vein

1. Theinferiorophthalamicveinbeginsasavenousnetworknearthe
anteriorpartoforbitalfloornearmedialwalloforbit.
2. ItissmallerthanSuperiorophthalamicvein.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Dividedintotwobranches-
1. Inferiororbitalfissuretojoinpterygoidvenousplexus
2. Superiororbitalfissuretodrainintoeithersuperiorophthalmicvein
orintocavernoussinus.

31.Whichofthefollowingstatement(s)is/are

--- Content provided by FirstRanker.com ---

trueabouteyelidglands-
a)Mollaremodifiedsebaceous
b)Tarsalglandsaremeibomianglands
c)Glandofzeisaresweatgland
d)Meibomianglandsaremodifiedsebaceousglands

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

e)Externalhordeolumisanacutesuppurativeinflammationof
glandofZeis
CorrectAnswer-B:D:E
Answer-(B)Tarsalglandsaremeibomianglands(D)Meibomian
glandsaremodifiedsebaceousglands(E)Externalhordeolum

--- Content provided by FirstRanker.com ---

isanacutesuppurativeinflammationofglandofZeis
Aneyelidisathinfoldofskinthatcoversandprotectstheanterior
surfaceofeyeball.
Eyelidcontainsmanyglandsas-
1. Meibomianglands-Thesearealsoknownastarsalglands

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

2. GlandsofZeis:Thesearesebaceousglands
3. GlandsofMoll-Thesearemodifiedsweatglands
4. AccessorylacrimalglandsofWolfring
Stye(Hordeolumexternum)-
Onsetisacute

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

EffectedglandisZeis'sgland
Typeofinflammationsuppurative
C/F-Acutepainandhardswelling
Treatment-
Hotfomentation,antibiotics

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---



32.Allaretrueaboutcongenitalptosisexcept
a)Stimulusdeprivationamblyopiamayoccuriftreatmentis
delayed
b)Lidlagondowngaze
c)Prominenceoflidcrease

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Lossoflidcrease
e)Associatedwithweaknessofthelevatorpalpebraesuperioris
CorrectAnswer-C
Answer-C.Prominenceoflidcrease
Ptosisisdroopingofuppereyelid.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Congenitalmyogenisptosis-
Itisthemostcommontypeofptosis.
Associatedwithcongenitalweaknessoflevatorpalpebraesperioris.
Characterisedbydroopingofeyelidswithabsentlidcreseandlid
lagondowngaze.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---


33.Cause(s)ofinMydriasis:
a)Organophosphoruspoisoning
b)Homersyndrome
c)Oculomotornervepalsy
d)Parasympatheticstimulation

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

e)All
CorrectAnswer-C
Answer-C.Oculomotornervepalsy
Carbolicacid,Chloralhydrate,Organophosphorus,Morphine
(opiate)and'NewHorn'i.e.neurosyphilis/tabesdorsalis(spinal

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

miosisorsmall,irregularArgyllRobertsonpupil)andHorner's
syndrome,Oculomotornervepalsy.
Atropineandcocainecausemydriasis.

34.Whichofthefollowingis/arenotthe
feature(s)ofcornealulcerduetoherpes

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

virus:

a)RoseBengalstainingofmarginofulcer
b)Decreasedcornealsensitivity
c)Fluoresceinstainingofflooroftheulcer
d)Ringinfiltration

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)All
CorrectAnswer-A:B:C
Answer-A,RoseBengalstainingofmarginof
ulcerB,DecreasedcornealsensitivityC,Fluoresceinstainingof
flooroftheulcer

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

"Dendriticulcerbasestainswithfluorescein&themarginswithrose
Bengal.
Fluoresceininstallationilluminatedbybluelightshowsupcorneal
ulcerationatanearlystage.
Thecorneaisrelativelyinsensitive.Insevereforms,dendriticulcers

--- Content provided by FirstRanker.com ---

develop.

35.Trueaboutprimaryopenangleglaucoma:
a)Alsok/aChronicsimpleglaucoma
b)Hypermeteropeasaremorepredisposed
c)Polygenicinheritance

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

d)Laseriridotomyisusedfortreatment
e)Fundusexaminationrevealslargecup
CorrectAnswer-A:C:E
Answer-(A)Alsok/aChronicsimpleglaucoma(C)Polygenic
inheritance(E)Fundusexaminationrevealslargecup

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Alsoknownaschronicsimpleglaucomaofadultonsetandis
typicallycharacterizedbyslowlyprogressiveraisedintraocular
pressure.
Associatedwithcharacteristicopticdisccuppingandspecificvisual
fielddefects.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Pathogenesis-
Heredity:POAGhasapolygenicinheritance.
Age-elderlybetween5thand7thdecades.
Myopesaremorepredisposedthanthenormals.
DiabeticshaveahigherprevalenceofPOAG.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

POAGismoreinhyPertensives.
C/F
patientsusuallycomplainoffrequentchangesinpresbyopicglasses.
Patientsdevelopdelayeddarkadaptation.
Fundusexaminationshowlargecup.(0.6ormore)

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Laseriridotomyisusedfortreatmentofprimaryangleclosure
glaucoma.

36.Cloudycorneais/areseen:
a)Klinefeltersyndrome
b)Turnersyndrome

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

c)Megalocornea
d)Mucopolysaccharidosis
e)All
CorrectAnswer-D
Answer-D.Mucopolysaccharidosis

--- Content provided by FirstRanker.com ---

S-Sclerocornea
T-Trauma
U-Ulcer
M-Mucopolysaccharidosis
P-Peteranomaly

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

ED-Congenitalhereditaryendothelialdystrophy

37.Trueaboutiris:
a)Eyecolourisduetorelativenumberofmelanocytes
b)Stromaisresponsibleforpigmentation
c)Sphincterpupillaeissuppliedbyparasympatheticfibres

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Dilatorpupillaeissuppliedbysympatheticfibres
e)Stromaiscoveredonitsanteriorsurfacebytwolayersof
pigmentedepithelium
CorrectAnswer-A:B:C:E
Answer-A,Eyecolourisduetorelativenumberof

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

melanocytesB,Stromaisresponsiblefor
pigmentationC,Sphincterpupillaeissuppliedby
parasympatheticfibresE,Stromaiscoveredonitsanterior
surfacebytwolayersofpigmentedepithelium
Eyecolorisdeterminedbytherelativenumberofmelanocyteinthe

--- Content provided by FirstRanker.com ---

stromaandofcoursethedensityofmelaningranulesproduced.
Irisiscomposedofastromacantainingbranchedconnectivetissue
cells,usuallypigmentedbutlargelyunpigmentedinblueirides.
Thestromaiscoveredonitsposteriorsurfacebytwolayersof
pigmentedepithelium.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Theirisisrichlysuppliedbysensorynervefibresderivedfromthe
trigeminalnerve.
Thesphincterpupillaeissuppliedbyparasympatheticautonomous
secretomotornervefibresderivedfromtheoculomotornerve,while
themotorfibresofthedilatormusclearcdefivedfromthecervical

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

sympatheticchain.

38.NotfeatureofFuch's
heterochromiciridocyclitis:
a)Whitenodulesontheanteriorsurfaceoftheiris
b)Koppeprecipitatespresentatbackofcornea

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

c)Granulomatoustypeoflowgradeanterioruveitis
d)Topicalcorticosteroidsareusedfortreatment
e)All
CorrectAnswer-C
Answer-C.Granulomatoustypeoflowgradeanterioruveitis

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Fuchs'heterochromiciridocyclitisisachronicnongranulornatous
typeoflowgradeanterioruveitis.
Thediseaseischaracterisedby:
Heterochromiaofiris,
Diffusestromalirisatrophy,

--- Content provided by FirstRanker.com ---

FineKPsatbackofcornea,
Faintaqueousflare,
Absenceofposteriorsynechiae
Topicalcorticosteroidsareallthatisrequired.

39.Whichofthefollowingvitamindeficiency

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

cancausecentrocecalscotoma:
a)VitA
b)VitE
c)B6
d)B2

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)B12
CorrectAnswer-E
Answer-E.B12
Fielddefectinvolvingboththemaculaandtheblindspot.
Seeninopticnervedisease.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

TypicalofvitaminB12deficiencyopticneuropathy.
Damagetopapillomacularfiberscausesacecocentralscotomamay
developinopticneuritis,nutritionalopticneuropathy,
toxicopticneuropathy,Leber'shereditaryopticneuropathy,and
compressiveopticneuropathy.

--- Content provided by FirstRanker.com ---


40.Trueaboutelectroretinogram:
a)awave-arisesfromrodsandcones
b)bwave-d/tactivityofbipolarcells
c)b-waveresponseissubnormalinearlycasesofretinitis
pigmentosa

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)cwave-representingmetabolicactivityofpigmentepithe-lium
e)BestdiseaseshowsabnormalERG
CorrectAnswer-A:B:C:D
Answer-(A)awave-arisesfromrodsandcones(B)bwave-d/t
activityofbipolarcells(C)b-waveresponseissubnormalin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

earlycasesofretinitispigmentosa(D)cwave-representing
metabolicactivityofpigmentepithe-lium
Thechangesinducedbythestimulationoflightintheresting
potentialoftheeyearemeasuredbyelectroretinography.Itis
extinguishedorabsentincompletefailureoffunctionofrodsand

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

cones,e.g.pigmentaryretinaldystrophy,completeocclutionof
retinalartery,completeretinaldetachment,advancedsiderosisetc.
1. Negative'a'waverepresenttheactivityinrodsandcones.
2. Positive'b'wavearisesininnerretinallayers.
3. Positive'c'waveisassociatedwiththepigmentaryepithelium

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


41.TrueaboutCiliarybody:
a)Itformsaqueoushumour
b)Anteriorsmoothpartiscalledparsplana
c)Ciliaryprocessesarefinger-likeprojectionsfromthepars
plicatapart

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Ciliarymuscleshelpinaccommodation
e)All
CorrectAnswer-A:C:D
Answer-(A)Itformsaqueoushumour(C)Ciliaryprocessesare
finger-likeprojectionsfromtheparsplicatapart(D)Ciliary

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

muscleshelpinaccommodation
Ciliarybodyisforwardcontinuationofthechoroidatoraserrata.
Itistriangularinshape
TheinnersideofthetriangleisdividedintotwoParts:
1. anteriorpart-palsPlicata(finger-likeciliaryprocesses)

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

2. posteriorpart-parsplana(smoothpart)
Microscopicstructure-fivelayers
Supraciliarylamina
Stromaoftheciliarybody
Layerofpigmentedepithelium

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Layerofnon-pigmentedepithelium
Internallimitingmembrane
Functionsofciliarybody.
1. Formationofaqueoushumour.
2. Ciliarymuscleshelpinaccommodation

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


42.Whichofthefollowingstatement(s)is/are
trueaboutJonesdyetest:
a)Doneforassessmentofepiphora
b)Positivetest-1:primaryhypersecretion
c)Negativetest-1:partialobstructionorfailureoflacrimalpump

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

mechanism
d)Positivetest-2:failureoflacrimalpumpmechanism
e)Negativetest-2:partialobstruction
CorrectAnswer-A:B:C
Answer-(A)Doneforassessmentofepiphora(B)Positivetest-

--- Content provided by FirstRanker.com ---

1:primaryhypersecretion(C)Negativetest-1:partial
obstructionorfailureoflacrimalpumpmechanism
Jonesdyetestsareofnovalueinthepresenceoftotalobstruction.
Dye-stainedcottonbudindicatesadequatedrainage&primary
hypersecretion

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Unstainedcottonbudindicateseitherapartialobstructionorfailure
oflacrimalpumpmechanlsm
Primarytestisnegativeinferiormeatusandlacrimalsyringingis
performed
Negativetestpartialobstruction

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Negativetestindicatespresenceoflacrimalpumpfailure.

43.TrueaboutKayser-Fleischerring-
a)Depositionofcopper
b)Depositionofiron
c)FoundinWilsondisease

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

d)DepositionunderDescemet'smembraneofthecornea
e)None
CorrectAnswer-A:C:D
Answer-(A)Depositionofcopper(C)FoundinWilsondisease
(D)DepositionunderDescemet'smembraneofthecornea

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Kayser-Fleischerringstaketheformofacrescenticrusty-brown
discolorationofthedeepestlayerofthecornea(Descemet
membrane)
Kayser-FleischerringsareasignofWilson'sdisease,whichinvolves
abnormalcopperhandlingbytheliverresultingincopper

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

accumulationinthebody.
Characterisedbyabnormalitiesofthebasalgangliaofthebrain,liver
cirrhosis,splenomegaly,involuntarymovements,musclerigidity,
psychiatricdisturbances,dystoniaanddysphagia.

44.Ectopialentisis/areassociatedwith:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Homocystinuria
b)Alportsyndrome
c)Lowesyndrome
d)Marfansyndrome
e)Sulphiteoxidasedeficiency

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:D:E
Answer-(A)Homocystinuria(D)Marfansyndrome(E)Sulphite
oxidasedeficiency
Marfansyndrome
Homocystinuria

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Weil-Marchesanisyndrome
Sulfiteoxidasedeficiency
Hyperlysinemia

45.Trueaboutcongenitalesotropia:
a)Amblyopiamaydevelops

--- Content provided by FirstRanker.com ---

b)Angleofdeviationisusuallyfixed&large
c)Surgeryshouldbedoneafter2year
d)Onsetonlyafter1yearofage
e)Maybeassociatedwithinferiorobliqueoveraction
CorrectAnswer-A:B:E

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Answer-(A)Amblyopiamaydevelops(B)Angleofdeviationis
usuallyfixed&large(E)Maybeassociatedwithinferioroblique
overaction
Ageofonset,isusually1-2monthsofage,butoccuranytimein
first6monthsoflife.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Angleofdeviationisusuallyconstant&fairlylarge.
Amblyopiadevelopsin25-40%ofcases
Associationsincludeinferiorobliqueoveractiondissociatedvertical
deviation(DVD).
Treatment-

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Timeofsurgery:Surgeryshouldbedoneb/w6monthsto2years
(preferablybefore1yrofage)

46.Periosteumoforbitisstronglyattached
to:
a)Medialwalloforbit

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

b)Lateralwalloforbit
c)Flooroforbit
d)Roofoforbit
e)Sutureslines
CorrectAnswer-E

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Answer-(E)Sutureslines
Periorbita:Itistheperiostealliningoforbitalwalls.Theperiorbitais
attachedtothesuturelines,fissuresandforaminaoftheorbit.
Posteriorlytheperiorbitaiscontinuouswiththeopticnervesheath.

47.Poorprognosticfactorforretinoblastoma

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

includes:
a)>4mmsizeoftumour
b)>2mmsizeoftumor
c)Associatedglaucoma
d)Undifferentiatedtumourcells

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Sclerainvolvement
CorrectAnswer-A:C:D:E
Answer-(A)>4mmsizeoftumour(C)Associatedglaucoma
(D)Undifferentiatedtumourcells(E)Sclerainvolvement
(>4mmsizeoftumor)mighthavepoorprognosis

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Childrenwithretinoblastomawhodevelopglaucomatendtohavea
worseprognosis.
Opticnerveinvolvement,undifferentiatedtumourcellsandmassive
choroidalinvasion.

48.TrueaboutA-Vpatternheterotropia

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

squint:
a)ThetermsAor'V'patternsquintarelabelledwhentheamount
ofdeviationinsquintingeyevariesbymorethan10?and15?,
respectively,betweenupwardanddownwardgaze.
b)ThetermsA!or'V'patternsquintarelabelledwhentheamount

--- Content provided by FirstRanker.com ---

ofdeviationinsquintingeyevariesbymorethan20?and25?,
respectively,betweenupwardanddownwardgaze.
c)Usually,overactionoftheinferiorobliqueorweaknessof
superiorobliqueleadstoaApattern&overactionofthe
superiorobliqueorweaknessofinferiorobliquetoanVpattern

--- Content provided by FirstRanker.com ---

d)Usually,overactionoftheinferiorobliqueorweaknessof
superiorobliqueleadstoaVpattern&overactionofthe
superiorobliqueorweaknessofinferiorobliquetoanApattern
e)ObliquemuscledysfunctionisthecommonestcauseofAV
pattern

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-A:D:E
Answer-(A)ThetermsAor'V'patternsquintarelabelledwhen
theamountofdeviationinsquintingeyevariesbymorethan
10?and15?,respectively,betweenupwardanddownwardgaze.
(D)Usually,overactionoftheinferiorobliqueorweaknessof

--- Content provided by FirstRanker.com ---

superiorobliqueleadstoaVpattern&overactionofthe
superiorobliqueorweaknessofinferiorobliquetoanApattern
(E)ObliquemuscledysfunctionisthecommonestcauseofAV
pattern
ThetermsKor'V'patternsquintarelabelledwhentheamountof

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

deviationinsquintingeyevariesbymorethan

deviationinsquintingeyevariesbymorethan
l0and15,respectively,betweenupwardanddownwardgaze.
Aand'V'esotropia:InAesotropiatheamountofdeviationincreases
inupwardgaznand,decreasesindownwardgaze.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Thereverseoccursin'V'esotropia.
'Aand'V'exotropia:ln"A"exotropiatheamountofdeviation
decreasesinupwardgazearad,increasesindownwardgaze.
Thereverseoccursin'V'exotropia.

49.Trueaboutcongenitalesotropia:

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

a)Onsetisonlyafter1yearofage
b)Amblyopiamaydevelop
c)Angleofdeviationisusuallyfixed&large
d)Surgeryshoulddoneafter2years
e)None

--- Content provided by FirstRanker.com ---

CorrectAnswer-B:C
Answer-(B)Amblyopiamaydevelop(C)Angleofdeviationis
usuallyfixed&large
Asarule,thedeviationisequaltoorlargerthan35prismdiopters
(17.5?)Qandiscomitant,measuringroughlythesameinallgaze

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

positions,distanceandnear(i.e.large&stableangleofdeviation)
Amblyopiadevelopsin25-40%ofcases
Treatment:Surgeryistreatmentofchoice
Timeofsurgery:Surgeryshotldbedoneb/w6monthsto2years
(preferablybefore1yrofage)

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---


50.Trueaboutlensofeye:
a)Avascular
b)Growthtakesplacethroughoutlife
c)Deriveitsnutritionfromaqueoushumour
d)Transparent

--- Content provided by FirstRanker.com ---

e)Ectodermalinorigin
CorrectAnswer-A:B:D:E
Answer-(A)Avascular(B)Growthtakesplacethroughoutlife
(D)Transparent(E)Ectodermalinorigin
Lensisatransparent,bi-convex,crystallinestructure.

--- Content provided by FirstRanker.com ---

Lenscapsule:Thickestatpre-equatorregion&thinnestatthe
posteriorpole.
"Thelensgrowinsizecontinuouslythroughoutlife.
Thelensoftheeyeisdevelopedfromathickenedareaofsurface
ectoderm,thelensplacode.

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Sourceofnutrientsupply:Thecrystallinelens,beinganavascular
structure.

51.Featuresofocularischemicsyndrome
includesallexcept:
a)Microaneurysm

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

b)Dot&blothaemorrhage
c)Morecommoninelderlywomenthanmen
d)Discedema
e)Amaurosisfugax
CorrectAnswer-C:D

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Answer-(C)Morecommoninelderlywomenthanmen(D)Disc
edema
Ocularischaemicsyndromereferstoarareconditionresultingfrom
chronicocularhypoperfusionsecondarytocarotidarterystenosis.
Riskfactors-malegender,oldage(60-90years)smoking,for

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

carotidstanceshypertension,
Clinicalfeatures-
Amaurosisfugax
Retinalarteryocclusion
Transientcerebralischaemicattacks

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Usuallyunilateral
Pain-ocularorperiorbital
Fundusexaminationmayreveal:
Retinashowmidperipheraldotandblothaemorrhages,
microaneurysmsandcottonwoolspots.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---


52.Allareocularemergencyexcept:
a)Eyeinjury
b)Sympatheticophthalmitis
c)Retinalarteryocclusion
d)CRVO

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

e)Bacterialendophthalmitis
CorrectAnswer-D
Answer-(D)CRVO
Comonophthalmicemergenciesare:-
Acutecongestiveglaucoma

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Rupturedglobe
Ulcerativeortraumaticcornealdiseases
Opticneuritis
Hyphema
Endophthalmitis

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Acuteblindness
Orbitalcellulitis
Eyelidorconjunctivallaceration
Centralretinalarterialocclusion(CRAG)
Anteriorlenssubluxation

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Retinaldetachment

53.Allaretrueregardingcorneaexcept:
a)Endotheliumhelpinmaintainingdehydratedstate
b)Oxygenismostlyderivedbyepitheliumdirectlyfromtheair
throughtearfilm

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

c)Glucosesupplyforcornealmetabolismismainlyderivedfrom
theaqueous
d)Cornealthicknessismoreatcenterthanperiphery
e)Richlyvascular
CorrectAnswer-D:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Answer-(D)Cornealthicknessismoreatcenterthanperiphery
(E)Richlyvascular
Outer&fibrouscoatofEYEBALL.
Transparent,anterior1/6thsegmentofeyeball.
Non-vascular

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Mostoftherefractionineyeoccuratanteriorsurfaceofcornea(air-
tearinterface),i.e.,Anteriorsurfaceofcorneaisthemostimportant
refractivestructureofeye.
Themostactivelymetabolisinglayersofthecorneaareepithelium&
endothelium.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---


54.Lateralwalloforbitis/areformedby:
a)Lesserwingofsphenoid
b)Frontalprocessofzygomaticbone
c)Greaterwingofsphenoid
d)Lacrimalbone

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

e)Maxilla
CorrectAnswer-B:C
Answer-(B)Frontalprocessofzygomaticbone(C)Greater
wingofsphenoid
Thelateralwallisthethickestwalloftheorbit,importantbecauseit

--- Content provided by FirstRanker.com ---

isthemostexposedsurface,highlyvulnerabletobluntforcetrauma.
Anteriorsurfaceofgreaterwingofsphenoid
Orbitalsurfaceoffrontalprocessofzygomaticbone

55.TrueaboutLeberopticneuropathy:
a)X-linkeddisease

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Primarilyaffectsmale
c)Discbecomepale&atrophic
d)Transmittedfrommothertochild
e)Mitochondrialinheritance
CorrectAnswer-B:C:D:E

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Answer-(B)Primarilyaffectsmale(C)Discbecomepale&
atrophic(D)Transmittedfrommothertochild(E)Mitochondrial
inheritance
Leber'shereditaryopticneuropathyischaracterizedbysequential
subacuteopticneuropathyinmalesaged11-30years.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Theunderlyinggeneticabnormalityisapointmutationin
mitochondrialDNA.
SincemitochondrialDNAisexclusivelyderivedfrommother.
Itischaracterizeedbybilateral,painless,subacutevisualfailurethat
developsduringyoungadultlife.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Theydevelopblurringaffectingthecentralvisualfieldofoneeye.
Visuallossisbilateralatonset.
Laterinatrophicphase,discbecomesatrophicandpale.

56.Riskfactorforcystoidmacularedema
include(s)allexcept:

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

a)Hypertensiveretinopathy
b)Vitreousloss
c)Diabetesmellitus
d)Cataractsurgeryisanimportantcause
e)Lowerincidencewithintracapsularcataractextractionthan

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

extracapsularcataractextraction
CorrectAnswer-E
Answer-E.Lowerincidencewithintracapsularcataract
extractionthanextracapsularcataractextraction
Causesofmacularedemaare-

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Metabolicalteration:-Diabetes,retinitispigmentosa,Inherited
cystoidmacularedema(CME).
Ischemia;-CRVO,Diabeticretinopathy,severehypertensive
retinopathy,HELLPsyndrome,vasculitis.
Mechanicalforce:-Vitreoustractiononthemacula.

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

Inflammation:-Intermediateuveitis,Post-operativeCME,choroidal
inflammatorydiseases.
Pharmacotoxicity:-Epinephrine(inAphakia),Betaxolal,
Latanoprost.

57.Feature(s)ofInfantileglaucomais/are

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

except:
a)Aniridiamaybeassociated
b)Treatmentincludestrabeculotomy
c)Buphthalmoscanoccur
d)Corneaisthin&clear

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)MaybeassociatedwithSturge-webersyndrome
CorrectAnswer-B
Answer-B.Treatmentincludestrabeculotomy
Congenitalptosisisusuallyaresultofalocalizeddystrophyofthe
levatormuscleinwhichthestriatedmusclefibers

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

arereplacedwithfibroustissue.
Thelidcreaseisdecreasedorabsent.
Amblyopiamayoccurinchildrenwithptosis.
Ifadroopyeyelidispresentatbirthorwithinthefirstyearoflife,the
conditioniscalledcongenitalptosis.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Itisassociatedwithcongenitalweakens(maldevelopment)ofthe
levatorpalpebraesuperioris(LPS).
Treatmentincludestrabeculotomy.

58.TrueaboutArcussenilis:
a)Fattyinfiltration

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)Axialcornealdegeneration
c)Depositionoccurinstromaofperipheralcornea
d)Amyloiddeposit
e)Involvelimbus
CorrectAnswer-A:C

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Answer-(A)Fattyinfiltration(C)Depositionoccurinstromaof
peripheralcornea
Itreferstoananndarlipidinfiltrationofcornealperiphery.
Affectselderlypatients.
Theareasofthecornea&scleranearthelimbus&perivascular

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

areasofthescleraareneverinvolved
Lipidaccumulationisfoundintheperipheralcornealstroma.

59.Trueaboutmoderateflareuveitis:
a)Categorisedasgrade1+
b)Categorisedasgrade2+

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Categorisedasgrade3+
d)Hazycornea
e)Clearirisdetail
CorrectAnswer-B:E
Answer-(B)Categorisedasgrade2+(E)Clearirisdetail

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Itisduetoleakageofproteinparticlesintotheaqueoushumour
fromdamagedbloodvessels.
Theflareisgradedfrom'0'to+4-
0-noaqueousflare
+1justdetectable

--- Content provided by FirstRanker.com ---

+2moderateflarewithclearirisdetails
+3markedflare
+4intenseflare

60.Trueaboutorbitalrhabdomyosarcoma-
a)Arisefrompleuripotentmesenchymalcell

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

b)Originfromskeletalmusclecell
c)UsuallyB/1
d)Femalepredisposition
e)Morecommoninchildren
CorrectAnswer-A:E

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Answer-(A)Arisefrompleuripotentmesenchymalcell(E)More
commoninchildren
Itisahighlymalignanttumouroftheorbitarisingfromthe
extraocularmuscles.
Usuallyoccurringbelowtheageof15years.

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Thetumourcommonlyinvolvesthesuperionasalquadrant.
Male:femaleratioof5:3
PrimaryorbitalRMSoriginatesfromprimitivepleuripotential
mesenchymalcells.

61.AllaretrueabouttreatmentofAgerelated

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

maculardegenerationexcept:
a)Intravitrealanti-VEGFtherapy
b)Laserabalation
c)Photodynamictherapy(PDT)
d)Transpupillarythermotherapy

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

e)Prognosisaftertreatmentfornon-exudativevarietyisverygood
CorrectAnswer-E
Answer-E.Prognosisaftertreatmentfornon-exudativevariety
isverygood
Age-relatedmaculardegeneration(ARMD),alsocalledsenile

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

maculardegeneration,isabilateraldiseaseofpersonsofolder
individuals.
Treatment-
Roleofdietarysupplementsandantioxidantsinpreventionor
treatmentofARMD.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Intravitrealanti-VEGFtherapy(Bevacizumab,Ranibizumab,
Pegaptanib)isthetreatmentchoice.
Photodynamictherapy(PDT)isthe2ndtreatmentofchoice.
TransPupillarythermotherapy(TTT)withadiodelaser
Doublefrequency&YAG532nmphotocoagulation

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Surgicaltreatmentintheformofsubmacularsurgery
Pharmacologicmodulationwithantiangiogenicagent.

62.Causes(s)ofshallowanteriorchamber
is/are:
a)Anteriorsublaxationoflens

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

b)PupilblockduetovitreousbulgeafterICCE
c)Anteriordislocationoflensinanteriorchamber
d)Aphakia
e)Myopia
CorrectAnswer-A:B

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

Answer-(A)Anteriorsublaxationoflens(B)Pupilblockdueto
vitreousbulgeafterICCE
Primarynarrowangleglaucoma
Hypermetropia
Postoperativeshallowanteriorchamber(afterintraocularsurgery

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

duetowoundleakorciliochoroidaldetachment).
Malignantglaucoma
Anteriorperforations(perforatinginjuriesorperforationofcorneal
ulcer).
Anteriorsubluxationoflens

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Intumescent(swollen)lens

63.Trueaboutpigmentaryglaucoma:
a)Morecommoninfemales
b)Morecommoninmyopes
c)Slit-liketransilluminationdefectsinthemidperipheryis

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

pathognomonicfeature
d)Occurduetocloggingupofthetrabecularmeshwork
e)None
CorrectAnswer-C:D
Answer-(C)Slit-liketransilluminationdefectsinthemid

--- Content provided by​ FirstRanker.com ---

peripheryispathognomonicfeature(D)Occurduetoclogging
upofthetrabecularmeshwork
Itisatypeofsecondaryopen-angleglaucomawhereincloggingup
ofthetrabecularmeshworkoccursbythepigmentparticles.
Theconditiontypicallyoccursinyoungmyopicmales.

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

C/F
Depositionofpigmentgranulesiniris,posteriorsurfaceofthe
cornea,trabecularmeshwork,ciliaryzonulesandthecrystalline
lens.
Iristransilluminationshowsradialslit-liketransilluminationdefectsin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

themidperiphery(pathognomonicfeature).

64.Uveitisis/areseenasside-effectof
causedby:
a)Latanoprost
b)Moxifloxacin

--- Content provided by FirstRanker.com ---

c)Cidofovir
d)Rifabutin
e)All
CorrectAnswer-B:C:D
Answer-(B)Moxifloxacin(C)Cidofovir(D)Rifabutin

--- Content provided by‍ FirstRanker.com ---

Rostaglandin-Analoguesbimatoprostandtravoprost
Rifabutin
Cidofovir
Moxifloxacin
DrugInducedUveitis

--- Content provided by⁠ FirstRanker.com ---

SystemicDrugs
TopicalDrugs
1. Ritabutin
2. Bisphosphonales
1. Metipranobol

--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

3. Sulphonamides
2. Miolics
4. DielhylcarbanrklZine
3. Proslaglandirts
5. Cidolovir

--- Content provided by FirstRanker.com ---

IntracameralDrugs
1. Gicobvir
2. Aniibidics
3. Lfrakhase


--- Content provided by‌ FirstRanker.com ---

Vaccines