FirstRanker.com

Search results for: “adr”

  • TCS Placement Paper August 2010 New Pattern

    TCS New Test Pattern-2010

    TCS PAPER(21 n 22nd aug,2010)

    HAI frns…
    i hav attended tcs written nd wrote some Qns, i vl b vry USEFUL, preapre these b4 gng 2 xam, u wl at atleast 10-12 Qns dirctly frm these..

    u will find most of d q’s to be lengthy and thr is sme info given in d
    q which is not used to get d ans….they js hv made d q’s lengthy to
    kill time….but d q’s r easy….so all i cn say abt d paper is to
    test our managment of time..

    tcs paper consists of 35 q’s to be answrd in 1 hr….

    i atmptd 27 of thm and got some time left to do 2 q’s but thot of
    reviewn d answrd q’s…..i thot it was a good to ans some nd get thm
    right than answerin many…

    i hve placed the q’s as i remember….so dont completely rely on
    them….but these topics r sure to be covered in the exam….

    ? A man bought 1 orange per rupee, 2 palms per rupe n 3 grapes per rupe, & he spent 7 rupees to buy fruits for his 2 chidren equally?(its very lengthy, I made it simple). Wat r the fruits??
    ANS: 1 orange 2 palms 3 grapes
    ? One third of a no. is 2 more dan 1/6th of dat no. find no.
    Ans. 12
    ? they hav given length of thickness and som length of wire and bla bla, at d last 3 lines dey given current and voltage and asked to find resistance.
    Ans.V=IR, r=v/i
    ? find d 11 digit no using 1,2,3,4,5 and repetitions allowed which is divisible by 4.
    Ans. Not solved but solve and go
    ? A says lies in Thursday , Friday , Saturday and B says lies in Monday, Tuesday and Wednesday. On wat day both says truth.
    Ans. Sunday.
    ? A man stood in front of paint and said I?ve no brthrs and sis?s , his father is d son of my father. Wat is d relation of the person in the paint to d man.
    Ans. Son
    ? Old women said no of days of my grand daughter = no of months my daughters is?
    And my age in no of years is= no of weeks of my grand daughter . sum of their ages is 115. Find d old women age?
    Ans. Solve it
    ? Alies have some gloves and socks, in three colours 18 red, 32 blue, 42 green. Find d probability dat she picks up radomnly each pair of gloves for three colours.
    Ans. Solve it
    ? Find d minimum no dat divides 2850 to make it a perfect square.
    Ans. 5
    ? X,y,z r three sons. X elder, z youngest, x=y+3, x=3z, difference of some of the 2 children is 3. Find d elder age?
    Ans. 15

    ? a tailor has 37.5m of cloth and he has to make pieces out a meter of a cloth. How many pieces he can make?
    Ans. It is in RS Agarval.
    ? The ratios of ages if a:b is 6:5 and sum of their ages 77. After how many years their ages will be in the ratio 8:7?
    Ans.14
    ? The given sum of two no?s and product of those two no?s and asked to find sum of d squares of those no.
    Ans.(a+b)(a+b)=a2+b2+2ab
    ? They hav given 2 Q?s on ages and their avgs.
    ? A tank is filing 10 in ltrs in 1st day, 20 in 2nd day, 40 in 3rd day and 80 on 4th day and so on. If 1/8th of the tank is filled in 23 days then how many days it take to fill dat tank completely.
    Ans. 26

    ? One Qstn on series.
    9,16,19,34,39,?,79
    Ans.69
    ? A pot contains 1L of milk and another pot contains 1L tea. If 10ml of tea is taken and poured in d pot of milk and 10ml from d mixer is taken and poured in Tea. Then which of the following is correct.
    ? Tea pot contains more milk
    ? Milk pot contains more milk like this (I did not remember properly.)
    ? A man from A to B at a speed of x kmph and B to A at a speed of y kmph. Find d avg speed of journey.
    Ans. 2xy/(x+y)
    ? Samrat, arun and damma went to d hill and weighed individually first and 2 at a time and finally all d three. The last weight is 191. Find d avg of all combinations.
    Ans. 4(191/7).
    ? Given that (84*84*84-54*54*54) / (84*84+84*54+54*54)== ????
    Ans: Its jstly in formula of (a^3 ? b^3) / (a^2+a*b+b^2)= (a-b)
    So 84-54= 30(ans)
    ? While his journey, a traveler saws a bear in north side of india, and travelled trought out country along with that bear ,, due to wheather And climatic conditions , on that they gave unnessary stuff and finally asks whts the color of bear.
    Ans : polar bear doest changes its color so answer ia WHITE
    ? On probability a die and a pack of cards are used simultaneously, whts the sum of two is grater than 7 will cum recurrently
    ? 8 b. 9 c, 10 d. 8 or 9
    I got 8 as answer bt I m not sure..
    ? Here is jumbled world containing PCERTEAE
    Ans : aftr reassigning the word whts that word represents
    ? City b, bird c. Animal d. none
    I don?t knw the answer, once check dictionary
    ? A room has dimesions like x m length and y m breadth and gave that room has density and humidity and so on unnecessary stuff abt 5 lines??.bt the question is abt area of that room
    Ans : (x*y) Sq,m
    25:
    (a*a*a – b*b*b)/(a*a + a*b + b*b)

    they gave some values instead of a , b like a=79 and b=61 for
    me…..
    ans a-b=79-61
    26 (4x + 2y)/2x + y) = ? wen x = 2y

    solvin jus by substitutn..

    27 . a factory prepares some product X and the cost of production
    consists of 3 parts – labour, raw materials and elec cost and the
    ratio in wich tthe c.p. is distributd is 43 resp…if the labour
    costs 100$ thn wt is d total cost?

    ans: 4 parts = 100$ tot c.p = 4+6+3 = 13 parts = 13 * 25 $

    28 thr will be some changes due to changes in the beahaviour of animals wen thr changes in d climatic conditions…..a man is a
    researcher on d behaviour on bears….he goes 1 mile north 4m his station 2 follow a bear and then follows it to 1mile east collars the
    bear wid some indicator and returns back to the station moving 1 mile south….wt color is the bear
    optns : white, brown, black,……
    ans : i think is white

    29 the ages of two of my 3 grandchildren differ by 2 or 3 yrs(i
    dont rmbr perfctly)….and the eldest is 3 times older thn the
    youngest wt is d age of the eldest?

    ans: i got is 15 yrs as i remember and i got dis only while checkin d options…….dis type of q is 4m numbers chapter in any quant buk…

    30 thr is a mercedes wich moves at a speed of 48kmph and a ferrari at a speed 4 times d mercedes…if the dist is 947 km thn wt
    is d time taken by mercedes?
    ans: time = dist / speed i placed d q very clearly but
    he gave a lot of matter to kill d tym and confuse us…..

    31 B is a water tank….water flows into it at such a rate dt d water in dt will be 10lt, 20lt, 40 lt, 80 lt,….after 1hr, 2hr, 3
    hr,……after 19 hrs d tank filles upto 1/16th…..wt is d time it takes to gt filled completely…..i dont rembr dis correctly but do
    dis type of q 4m pipes and cisterns chapter i think….

    ans: i didnt atmpt dis q as dis takes tym nd for sure to make a mis in calc…..

    32 half of a no is 6 more thn 1/6th of d no….wt is d no..?

    33 thr r 100 houses in a street and a prime no (wich is b/w 140
    and 180) no of shops and each house must have stairs of 100 so in all
    how many 7’s are thr???…..i dont rembr d q correctly

    ans : i didnt ans d q it takes a lot of time….

    34 jumble these letters P E T E R A K A….wt is it?

    optns: fruit, vegtable , city, bird

    ans i dint ans dis

    35 a gal hsa cubes of 7 in vol….she uses d cubes to make a block of 9cubes in length and 4 cubes in width and 7 cubes in
    depth….if she only kept d boundaries how many cubes does she stil need to complete d block?

    ans: (9-2) * (7-2) * (4-2) = 70

    36 how many 10 digit nos can be formed using 1,2,3,4,5 wich are
    divisible by 4 reptitions are allowed?

    ans: divisible by 4 – last two digits must be divisible by 4
    so d chances for d last two digits must be in {12, 24, 32, 44, 52}
    the last two digits cn b filled in 5 ways and d rest
    8 digits in 5 ways each so d ans is 5 to d pow 9…..he gave d ans in
    complete after solvin…..u dont hv to calc…. js check d optn wich
    has units digit 5…dt will be ans…

    Hi frnds they?ve given very long Q?s and lengty Q?s but i kept it simple here. They r time killing, read only last few lines to solve the Q?s.
    prepare all the above, u may get some of these Q?s.

    i may have placed some q’s wrongly…so conc on d topic thn d q….they will be changin d nos in d q’s…..jus be perfect wid the
    nos chapter in qny good quant buk…..and manage time well….dont wast much time on d q wich u dont know…skip it….first do d easy
    q’s make sure u read all d q’s i got some easy q’s in d last and dificult in d middle….d first 10-15 a’s are proably easy…..js manage time well make sure u do more thn 25 correctly u will get thru….
    V shud rockkkkk…………….

    TCS Paper on 27th May 2010 @ Vardhaman College of Engineering, Hyderabad

    Pattern
    ======>NO VERBAL

    Some questions whichare

    1.area of trapezium?
    2.if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?
    3.if pqrstu implies qrstuv then abcdefg implies what?
    4.if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if
    there are mice to test and 24 hours ,how many mices are required to find the poisoned can?
    5.if atlantic is found in atlantic ocean ,india is found in
    indian ocean then which of the following cases are true
    6.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount
    of b in the final mixture
    7.1!+2!+….50!=?

    ================================================== ======================================

    TCS Paper on 15th March 2010 @ RCC Institute Of Information Technology, Kolkata

    APTITUDE TEST:
    Enlish: 32 Q,20M
    10 -synnonym
    10-antonym
    I got anly 4 common .
    For antonym U prepare from all Model test parer of barron 12 . Don’t wast time for preparing synnonym becoz there are lots of synnonym so u can,t collct all synnonym.
    6-fill in the blank .Exatly this fill in the blank came in my paper.

    2. FILL THE BLANKS:

    Observe the dilemma of the fungus; it is a plant, but possesses no chlorophyll. While all other plants put the sun?s energy to work for them combining the nutrients of ground and air into the body structure._____1______.Chlorophyll is found in these other plants which, having received their energy free from the sun, relinquish it__2__.

    In this search of energy, the fungus has become the earth?s major source of rot and decay. Wherever you see mould forming on a piece of bread, or a pile of leaves turning to compost, or a bloom down tree becoming pulp on the ground, _____3___.

    With fungus action, the earth would be pooled high with_____4______.

    In fact, certain plants which contain resins that are ____5_______. Specimen of the redwood tree, for instance can still be found ______6________.

    You are watching a fungus acting
    Resting on the forest floor centuries after having been cut down
    Responsible for decomposition of much plant life
    Fungus must look elsewhere for an energy supply
    Cannot produce their own store of energy
    The dead plant life of past centuries
    At some point in their cycle either to animal or to fungi
    Fungus is vastly different from other plants
    Toxic to fungi will last indefinitely.

    One large passage-6marks.
    I answer all question from passage in guess becos i have no time to read whole passage care fully.

    QUANTITATIVE: 38 Q-40 M
    ALL CAME FROM PREVIOUS YR QUESTION. U SHOULD KEEP ON UR MEMORY THE ANSWER OF EACH QUESTION .
    THERE IS 3 Q FROM VENN DIAGRAM & 3 FROM PIE CHART.

    1. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much
    Sol: 2 pencils ? 8 cents => 1 pencil ? 4 cents
    Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents

    2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
    Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
    A alone can do the same work in = 1/40 min.
    B alone can do the same work in = (A+B)?s ? A?s = 1/24 ? 1/40 = 1/60
    Therefore, b can do the same work in = 60 min

    3.A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
    Sol Before the trip, car is filled with = 4 ? gallon of oil
    Let ?X? be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
    The fuel consumed while going = X + ?
    The fuel consumed while coming = X
    Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ?) + X = 4 ?
    ? 2X + ? = 4 ? => 2X = 4 ? – ? => 2X = 4 ? => X= 2. approx
    Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon

    4. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
    Sol: 40 deg.

    5. A person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
    a) 120 miles
    b) Between 120 and 140 miles
    c) 160 miles
    Answer: 120 miles

    6. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
    Sol: Let ?x? be the speed limit
    Person ?A? was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
    Person ?B? was fined for exceeding the speed limit by = twice of ?A?
    = 2*10mph=20mph given that the second person was traveling at the speed of 35mph => 35mph ? 20mph = 15mph
    Therefore the speed limit is =15 mph

    7.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?
    Sol: 11.00am

    8.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?
    Sol: One Part

    9. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.
    Sol:

    10. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
    Sol: ( 5 miles )

    11. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same rate how much far will it move in hrs.
    Sol: ( but the answer is 8/3 or 2 2/3 )

    12. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).
    Ans: 3212

    13. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
    Ans:I

    14. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? Ans : 251

    15. Select the odd one out?..a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.

    16. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP

    17. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2

    18. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP

    19. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER

    20. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP

    21. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
    Ans: 0.5%(SQRT 101N)

    22. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
    Ans: 16

    23. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?
    Ans: 5

    24. Find the value of the 678 to the base-7.
    Ans: 1656

    25. Number of faces, vertices and edges of a cube
    Ans: 6 8 12

    26. Complete the series 2, 7, 24, 77,__
    Ans: 238

    27. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes “square” and + denotes “square root”.
    Ans: 621

    28. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.Cool
    Ans:19

    29. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
    Ans: qcckj

    30. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) – G(N-2), G(5)= ?
    Ans: – 2

    31. What is the max possible 3 digit prime number?
    Ans: 997

    32. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
    Ans : 1000 (24725-cost)

    33. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
    Ans:0.5%(SQRT 101N)

    34. In Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
    Ans: At 9pm 7.5 more

    35. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
    Ans: 30

    36. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
    Ans: 16

    37. Which of the following are orthogonal pairs?
    a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
    Ans: a, c

    38. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?
    Ans: PEASE

    39. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.
    Ans: 20%

    40. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668

    41. Complete the series. 3, 8, –, 24, –, 48, 63. Ans: 15.35

    42. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, — Ans: -27

    43. A, B and C are 8 bit no’s. They are as follows:
    A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
    B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
    C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
    Find ((A-B) u C)=? Hint: 109?. A-B is {A} – {A n B}

    44. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
    Ans: 7 am

    45. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
    Ans: 13

    46. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?
    Ans: 10.5

    47. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?
    Ans :100/6

    48. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A’s work?
    Ans: 3.2 days

    49. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)

    50. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det(A)==0))

    51. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.
    Ans: mass

    52. The number 362 in decimal system is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

    53. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

    54. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
    6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
    (Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

    55. 7 8 9 11 13 ?? 19

    56. there is a question like log.42=?,log.43=?.then log.41==?

    CRITICAL REASONING:
    Entirely from Barron?s 12th edition 5 Model Test Papers at the end. Those who don?t have barrons, you can obtain it from the Internet and get the book in a pdf format. The questions asked are from these?

    Model test 1: Section5 – qns 1-4 (motorist), qns 13-16 (red and brown)
    Section6 – qns 1-4 (conservative,democratic), qns 8-11 (latin, sanskrit), qns 12-18 (joe,larry,ned), qns 19-22 (a causes b)
    Model test 2: Section1 – qns 19-22 (wallachia and rumelia) —
    Section6 – qns 8-12 ( ashland , liverpool), qns 13-16 (spelunker) —
    qns 17-22 (pesth) —i got this one too
    Model test 3: Section6 – qns 1-4 (all Gs are Hs)
    Model test 4: Section5 – qns 8-11 (horizontal row), qns 19-22 (a,b,c cause d)
    Section6 – qns 8-12 (spanish, italian), qns 13-16 (all As, Bs), qns 17-22 (progressive federal party)
    Model test 5: Section3 – qns8-11 (museum), qns 19-22 (A is the father)
    Section7- qns 1-5 (prahtu, brahtu)

    TCS OFF CAMPUS 23rd August 2010 at NIET Noida.

    1) Written test

    Q1 What is the value of x+4y/x-2y. Given x/2y=2

    Ans: 4.

    Q2 Animals show different bahavioural changes at different environments.

    A scientist at his research lab go 1 mile to north direction to study behaviour changes by bear. there he follow a bear towards east direction

    for 1Km but has not radio collard it. Then he return to south direction by travelling 1 Km. What is the colour of bear.(Nothing is missing in this question).

    1 Grey 2 White 3 Black 4 Yello

    Ans White.There is no definite logic of this question, but because scientist go in north direction so its colour is white, because at the north pole bear are white.

    Q3: There are 10 reading spots in a room. Each reading spot has a round table. Each round table has 4 chair. If different no of persons are sitting at each reading spot. And if there are 10 persons inside the room

    then how many reading spots donot have atleast a single reader.

    (1) 5 (2) 6 (3) 7 (4) None

    Ans 6. because different no of persons are sitting on round table. So possible differnt combinations for 10 people will be 1 2 3 4. because max 4 people can sit on round table. so round tables left are 6.

    Q4:Make a usual word by rearranging these alphabets tpreiki. What is this word.

    (1) City (2) Bird (3) Country (4) Fruit

    Ans. Bird. Its PERIKIT. somebody told me its perikit. Confirm exact spelling from net.

    Q5 tracking————————————————————

    ———————————————————- a person do rock climbing at an altitude of 800 m.He go up by 7 mph. and come down by 9 mph. what was his av speed.

    Ans (7+9)/2=8.

    Q6 A boy want to make a cuboid of dimension 5m, 6m, 7m. from small cubes of .03 m3. later he realized he can make same cuboid by making it hollow. Then it take some cubes less. What is the no. of these cube.

    Ans. Vol of solid cuboid= 5*6*7=210 m3.

    Vol of its inner cuboid by removal of which the cuboid will be hollow= (5-2)*(6-2)*(7-2)=60 m3

    Then ans will be 60/.03

    Us samay mera dimag nahi chala to ye question maine attempt nhi kiya. maine har 1 dim se 2 minus kiya. ispe dhyan se sochna.

    Q7. half of a no. is greater then 1/6 of same no. by 2. what is the no.

    Ans. 6

    Q8 Two years ago A was 6 times older than B. Now he is 2 times older than B. What is the age of A.

    Ans. Age of A=5, Age of B= Two and half.

    Q9 A man haning no siblings looks at the portrait of a person and says father of this person is father of me.

    Ans : He himself

    Q10 There are three brothers, two of them having the age difference of three years.The Elder brother is 2 more years older than

    sum of the age of other two brothers. What is the age of elder brother.

    (1)7 (2)10 (3)12 (4)15

    Ans 15 years. The age of other two brothers is 5, 8years.

    Q11 By which no 2880 should be divided with a swaller no that it becomes a complete square.

    Ans 5(Make sure of it)

    Q12 What is thew value of (78*78*78-45*45*45)/(78*78+78*45+45*45)

    Ans 78-45=33. a3-b3=(a-b)(a2+ab+b2)

    Q13 ———————————————————————–

    —————————————then value of voltage and current was given. Then Resistance was required to be calculated.

    Q14 Alice lies on Mon, Tue, Wed and tells truth rest of the days. Bob lies on Thu, Fri, Sat and tells truth rest of the days.

    Both make a statement.Yesterday was one of the day when i lie to people. which day they made the statement.

    Ans: Thursday.

    Q15 A man buy a new ferrari car whose speed is three time of of his older car.His older car 45 mph. If his new car travelled a distance

    of 945 mile. Then how much time his car has taken.

    Ans 7.

    Q16 A man has some goats and piegons.Then no. of legs were given and we were asked to find no. of piegons.

    q17 there is a plot of 35m * 12m. and 1 sq m reuire 100 bricks then hw many bricks r required to cover whole areal of plot
    ans. 35*12*100

    ================================================== ========================================

    TCS: Dated- 22nd August 2010 at Reva Institute, Bangalore

    The written test consists of some questions.

    1. One man want to build a wall the length and breadth of the wall are 20, 30 respectively. He need 35 bricks for one square centimeter then how many bricks he need?

    Ans:l*b*35(no of bricks needed for sqcm)

    2. one person had three children.he has 7 pennis.then how he can distribute the fruits among his child by folloing conditions.

    a)he can get one water millon for 1 penny.

    b)he can get 2 oranges for 1 penny.

    c)he can get 3 grapes for 1 penny.

    Ans:2 water millon 1 orange 1 grape

    3. . 1/3 rd of a number is more 3 than the 1/6th of a number then find the number?

    Ans:18

    4. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
    Ans:
    For 1 to 10 – 1 six
    2 to 20 – 1 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 5 times
    from 60 to 69 (including 66) – 11 times
    from 70 to 100 – 3, hence ans = 5+11+3 = 19
    Ans:19.

    5. one grand father has 3 grand child.eldest one age is 3 times of the youngest child age.sum of two youngest child age is more than two of eldest one age.find the eldest one age?
    Ans: 15(we can easily predict from options, as we take y as 15)

    6.difrence b/w two nubers is 4.and their product is 17.then find the sum of their squers?

    Ans: 70 (By using (x-y)2=x2+y2-2xy)

    7. I dont remember exactly the question, one logical problem stating the colour of beer?
    Ans: white.

    8. find category from following Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: bird(category)
    9. which is the smallest digit when devides the 2880 gives perfect squre.?

    Ans:5(we can easily predict from options, as we devides them with 2880)

    10. one question like. formule?
    Ans: here you can use the (a-b)3=(a-b)(a2+ab+b2)formule).

    11. I don?t have any brothers and sisters.by pointing a picture that man said that his father is my fathers .son then who is he?
    Ans:his son.

    12. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?
    Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.

    So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
    Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.
    Ans: 69

    13.The ratio b/w the ages of two pwrsons is 6:5.and sum of there ages is 77 then how many years later there ratio becomes 8:7?

    Ans: we can easily predict from options

    14. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?
    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it…
    Hence d = 22*6 = 132km,
    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
    Ans:16.5km/hr.

    15..six friends go to pizza corner there r 2 types of pizzas.and six different flavors r there they has to select 2 flavors from 6 flavors what?s chanses to select?

    Ans:6C2

    16.3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.
    here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.
    17.cycles and 4 wheelors problem?

    Ans: We can easily predict from options

    18.some irrivvelent data.in last two lines problem will be there.

    One man walks certain distance with 5 kmph.and walk back the same

    Ans: A

    19.A and B tanks r there.1/8th of the tank B is filled in 22Hrs.what is time to fill the tank full?

    Ans: I don?t know.

    20.5 friends went for week end party to Mc donalds restrurent and there they measure there weights .some irrrrrrrrrrrrrrrrilevent data.finel measure is 155 kg then find the average weight of 5 people?

    Ans: 155/5=31

    21.2 pots r there.1st pot is filled with ink and 2nd pot is filled with water.take 1 spoon of ink from 1st pot and pore it in 2nd pot.and take 1 spoon of mixture from 2nd pot and pore it in 2nd pot then which one of following is true?

    Ans: Water in 1st pot is less than the ink in 2nd pot.

    22:One electronic problem?

    Ans: V=IR

    23.There r ten spots in library and each spot has 4 tables and ten readers ar there . sorry I don?t remember complete question?

    Ans: None

    24:lion and tiger r there.lion lies on Monday,tues,wends and tiger lies on thurs,frid,sat.

    Lion said that today is one of those days when I lies.

    Tiger said that today is one of those days when I lie too.Then find today?

    Ans: Thursday
    ================================================== ========================================

    Date: 22nd August 2010 @ SJB College Of Eng, Bangalore

    1. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?

    a.1 b.2 c.5 d.6

    Ans: c

    2. Two bowls are taken, one contains water and another contains tea.one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above?

    (Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl)

    3. Form 8 digit numbers from by using 1, 2,3,4,5 with repetition is allowed and must be divisible by4?
    a.31250 b.97656 c.78125 d.97657

    Ans: c

    4. Rearrange and categorize the word ?RAPETEKA??

    Ans: bird

    5. One problem on (a3-b3)/(a2+ab+b2)

    Ans: ?a-b?

    6. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons.one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?

    Ans: 15

    7. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there?.I got the series 3 12 7 26b 15?

    Ans:54
    (Logic: 3*2+1=7 12*2+2=26

    7*2+1=15 26*2+2=54)

    8. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days ?one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

    9. Man, Bear, North, South, walks.

    Ans: White

    10. A father has 7 penny?s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?

    Ans: 1 watermelon,2chickoos,1grape

    11. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number?

    Ans: 9

    12. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160?.if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

    Ans:7 hours

    13. KEYWORDS:T.Nagar,Chennai,1-100,prime numbers b/n 140-180,How many 2?s are there?

    Ans: 20 (Not only 2?s ,1?s,3?s,4?s,5?s,6?s,7?s,8?s,9?s,0?s also 20)

    14. A man is standing before a painting of a man and he says I have no bro and sis and his father is my father?s son?

    Ans: His son
    15. One question has last part like difference between two terms is 9 and product of two numbers is 14, what is the squares of sum of numbers?

    Ans:109
    16. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?

    Ans:10 {the numerical may change)
    17. A pizza shop made pizzas with to flavours.in home there are ?N? different flavors, in that ?M? flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange?

    (Logic: NcM )
    18. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?

    Ans:15
    19. KEYWORDS: one organization ,material labor and maintenance are in the ratio of 47,the material cost is:100,what is the total cost?

    Ans: 425
    20. KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is the resistance Formula is ?R=V/I?

    21. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?

    Ans: 49
    22. KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

    Ans : 6
    23. KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12

    Ans: All are equal
    24. In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?

    Ans: 74.625
    25. In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:6 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?

    Ans: 8
    26.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph, what is the average of their speed?

    27. Two years before Paul?s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice. what is the presents Paul?s age???( 3years) ?u try to solve this question once?

    ================================================== ========================================

    Date 22nd August 2010 At REVA College, Bangalore

    1. There is ferarri and benz car, benz speed is say 10kmph and it cover 10 km.And if ferarri goes with 3 times faster than benz.So in how much time ferarri could take to cover same distance.
    sol: as speed of ferarri is 3*10=30 so time will be 10/30

    2. If one lady have 3 daughter and any of out 3 have diff, of ages is 3. And oldest is 3 times of more than 2 than yougest after 2 years then tell the age of oldest daughter.
    Solution: let x is youngest ,y middle ,z oldest. so y-x=3, z-y=3, and z=2=2(x+2) and put the option answer try to get condition.(sorry i forgot option but pattern ll be same)

    3.One question like that ,there is fabonaci series and you have to find one number ..clue-it based on series

    4.area of trapezium?

    5.if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?

    6.if pqrstu implies qrstuv then abcdefg implies what?

    7.if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours ,how many mices are required to find the poisoned can?
    .if atlantic is found in atlantic ocean ,india is found in
    indian ocean then which of the following cases are true

    8.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount { a/b=3*8/5*8 and b/c=8*5/5*5 a/b/c=2425 ans=40*35/(24+40+35)=1400/89

    Ans=15.79}
    of b in the final mixture

    9.1!+2!+….50!=3*10^64?

    and the rest are like passage questions ,be sure to find the answer as soon as possible within 15 seconds,if you are not
    able to do in 15 seconds then skip it and give a try at last.

    10. There was a scientist who after doing research , found that color of skin of animals

    vary with change in distance.One day he started to chase a beer .He walked 1 mile

    towards north , then turned and walked 1 mile towards east and then caught the beer and

    radio-ribboned the beer
    Then he left the beer at that spot and returned to his base-station taking a turn towards
    south (walked 1 mile towards south).Then what was the color of beer at that spot?
    a)white(ans)
    b)brown
    c)black
    d)grey

    11.) 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

    Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.
    Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y. Then 6x will become the sum of those 6 persons age.

    Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself).

    So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)

    Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.

    Ans: 69
    12) Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?
    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it…
    Hence d = 22*6 = 132km,
    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
    Ans:16.5km/hr.

    13) 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.

    here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

    14) In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
    Ans:
    For 1 to 10 – 1 six
    2 to 20 – 1 six
    Similarly upto 59 we utilise six, 5 times

    from 60 to 69 (including 66) – 11 times

    from 70 to 100 – 3, hence ans = 5+11+3 = 19

    Ans:19.

    13)((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2

    Ans: 2(simple algebra, i think u no need of explanation)

    15) If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??
    Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

    16) Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: bird(category)

    17) one question like. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
    Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc alone.(no need problem solving technique).

    1Cool Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father’s son.(some irrelevant statements).who is he?
    Ans: he himself(blood relation type of question).ans .his son

    19) It is the class with the seating arrangement in 4 rows and 8 columns. When the teacher says ‘start’ the girl who is sitting in first row and first column will say 1, then the next girl sitting behind her will say 4, the next girl sitting behind that girl will say 7, in a particular order each girl is telling a number, the following girls told 10, 13 next turn is yours what u will say?16

    20) A man is standing in front of a painting of a man, and he tells us the following: Brothers and sisters have I none, but this man’s father is my fathers son. Who’s on the painting?
    a) The Son
    b) The Father
    c) Himself ; const html Riddle1

    Sol = The Solution: His son
    An Explanation
    We can replace my fathers son by myself since he is the only child. Now remains: This man s father is myself, so this man is his son.
    21) It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer, which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same color?
    a) 2
    b) 3
    c) 48
    d) 25 ; Solution: 3

    TCS Papers On Date 22nd August 2010 @ Vardhaman College

    The online test consists of some questions given are below:

    1. A scientist in Antarcitic region conducts research on bears, came to know that bears changes according to the location .once he moves 1 mile towards north ,then he moves 2 miles towards east, then 1 mile towards south. now the color of bear he found will be in :
    a. Black.

    b. White.

    c. Brown.

    d. Grey.

    Clue: you must not try to answer above ques. In direction sense because no relevant data reg . directions in the answers were given, but logically answer is white because in the antarcitic region i.e polar region bears are in white color.

    2. The difference of 2 no?s is 9 , product is 29 then what is the sum of the squares of the two numbers is:

    Ans:136

    Clue: (a-b)^2 = a^2 +b^2 – 2ab

    3. One question like ?((509 * 509*509) ? (229*229*229)/((509-229)*((509*509)+(509*229) + (229*229) is: ( not sure of no?s but model is same)

    Clue: solve using (a^3-b^3) formula also for some ques( a^3 +b^3).
    4.find the least no which when divides 2880 gives a perfect square:

    Options are: 3,4,5,6

    Ans:5 ( 2880/5 = 576 )

    5.if a word PARTEEK.. SOME THING LIKE THAT if reversed gives a word.the word is belonging to:

    Clue: ans is BIRD because the word when reversed is PARKEET which belongs to the family of birds.

    6. One question on ages like iam having 3 grand children the difference between two of them is 3 years . the eldest grand son is thrice that of the youngest grandson. Some of the ages of the two younger ones is some X times that of elder one. What is the present age of the elder one:

    Ans is 15 for the question given to me.

    7. one question on relations : a person says that I have no brother or sister .pointing to a photograph he says that that man?s father?s son is his father or some thing like that but question is so easy don?t be hurry u can easily answer it.

    8. one question like there are 2 tanks A and B .for filling 1 litre in the tank A it fills tank B in 10,20,30,40,50?.. in this ratio. Find the time taken to fill the 1/8th of tank B.

    9. there are 2 cans filled with spirit and water .if a spoon of water is taken and added to can B now can B is well shaked . now if a spoon of spirit is taken from can B and added to can A.

    a. Quantity of spirit in can A is more than quantity of water in can B.

    b. Quantity of spirit in can A is less than quantity of water in can B.

    c. Ratio of quantity of mixture of spirit in can A is more.

    d. Ratio of quantity of mixture of water in can B is more.

    Not sure of options but answers are like that

    10. a question like a wire is wound whose resistance is some 132.44647 ohms ?..if a voltage of 30 mv ,296 mA current is applied to it what is the resistance ??

    Clue: use formula R= V/I. beware of voltage & current particularly kilo or milli etc.. units.

    11. one question on finding perimeter of rectangle.

    12. one question on series like A B C D E F G H????.. ( CONSIDER VALUES IN PLACE OF ABCD?S) . FIND the next term.

    Clue: take alter native terms in the series find their difference,now consider next alternative items their difference is also the same now add the difference to the corresponding series last term.

    13. there are two persons paul and Jay .Paul lies on Monday,Tuesday,Wednesday and the remaining days he speaks truth.Jay lies on Thursday,Friday,Saturday and the remaining Days he speaks truth.once they meet each other,in their conversation Paul says that yesterday is the day one among those I lie. Jay also says that yesterday I also lie. what is that day?

    a) Sunday.

    b) Tuesday.

    c) Thursday.

    d) Wednesday

    ================================================== =========================================

    TCS Paper on 14th August 2010 at Thakur College of Engg, MUMBAI

    The written test consists of 35 questions.
    All questions are APTITUDE questions .No verbal,No passages etc. Only Aptitude. Based on blood relations, percentages, profilt-loss etc.
    Time :1 hour
    There is Negative marking: -0.33 for each wrong answer

    1.
    form meaningful word from given letter : ARPAEEKT and tell meaning of that
    word
    1.THE BIRD
    2. THE ANIMAL
    3.
    4.
    ans: THE BIRD—parakeet

    2.
    There is a lab asistant.who went 1 mile to north.1mile to
    east………………………………………. …….killed a
    bear.Returned to
    lab……………………………………….. …………………………..
    …………………………….
    ………………………………….What is the colour of the bear??
    1.WHITE
    2.Black
    3.blue
    4.
    ans : WHITE

    (REMEMBER THE ANS OF 1st two questions)

    3.
    A pony ran away from stable she went to new york then went to US then to
    mumbai ran through grass
    ………………………………………….. ..
    ………………………………………….. …Horse cought her after
    4 hours…………………then pony went to sky……………
    ………………………If speed of horse is 35kmph and he left stable 3
    hrs after pony left stable then what is speed of pony?
    1.
    2.
    3.
    4.
    ans
    PONY ran for total 7 hrs
    same dist covered by horse in 4 hrs with 35 kmph
    thus dist of horsr 35X4
    speed of pony—-35X4/7

    4.
    Mumbai building dept decide to give numbers to building………..1-30
    numbers were given to industrial buildings…1-100 were given to
    res.buildings
    ……………
    ………………..
    …………………….Find how many number of 2’s were used while
    numbering res.buildings(2 number kiti vela aala??)
    1.18
    2.19
    3.20
    4.21
    ans : 19

    5.
    find (31*31*31/44*44*44)*(87*87*87/56*56*56)
    1.
    2.
    3.
    4.
    USE CALCI(calculator is allowed atleast in our batch it was allowed)

    6.
    A toy train can make 10 sounds sound changes aftr every 4
    min……………..
    ……………………………….
    ……………………………………
    now train is defective and can make only 2 sounds……………..
    ………………………………………….. ………………………….
    find probability that same sound is repeated 3 times consecutively(1 OUT OF
    __)?
    1.16
    2.8
    3.12
    4.4
    ANS:
    (1/2)*(1/2)*(1/2)=(1/Cool
    thus 1 out of 8

    7.
    resistance is X ohm voltage Y then wat is current
    1.
    2.
    3.
    4.
    ans:V=IR

    8.
    if a prson points at a photo nd say d person in dis picture iz son of my
    fathers son wat iz reln
    1.
    2.
    3.
    4.

    9.
    I have 3 grandsons………………………………….. ..
    age diff btw 2 of grandsons X yrs
    1st grandson is twice elder than younger one
    adiition off ages of all the three is y
    thn what is age of eldest grandson??(there is some value in X and Y)
    1.
    2.
    3.
    4.

    10.
    Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports
    car ………………………………….

    it has enjoyed great success.
    If Mohan’s Ferrari is 3 times faster than his old MERCEDES wich gave him 35
    kmph
    if Mohan travelled 490 km in his ferrari
    the hw much time(hours) he took??
    1.8
    2.4
    3.7
    4.7.33
    (options may b diff)

    11.
    lion rat stayin in jungle happily…………………………………….
    ………………………………………….. …………………………….
    Lion lies on : MON TUE WED
    RAT lies on :WED THURS SAT
    if lion says : I didnt lie yesterday
    RAT says : e1 i didnt lie yesterday
    so what day is today??
    1.
    2.
    3.
    4.

    12.
    the ratio of current age of X and Y is 5:7,after hw many years der age ratio will b 7:9?

    13.
    Inspired by fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1,2,3,7,7,22,15,67,….
    lik dis,then what no come immediately before 63?

    ans= 202

    xpalnaton ;check altenate no.1,3,7,15=====>n*2+1
    similarly 2,7,22,67=======>n*3+1
    so series is 1,2,3,7,7,22,15,67,31,202,63……..

    14.
    exactly similar to above qn

    15.
    valentine day 14 feb 2005,was celebrated by n and u on monday,he was very happy,he n she……..
    ………den day on 14 feb 2010???(similar to dis some date qn was der)

    16.
    by using 1,2,3,4,5,how many 5 digit no. can be formed which is divisible by 4,repetation of no. is allowed??

    17.the cost 1 plum is 1 cent ,2 apples is 1 cent,3 banana is 1 cent……..
    if rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get??

    ans: 1 plum ,2 apple,1 banana
    xplanation:7/3=2.333 cents for each child
    according to ans given for d sum each child will get 1 plum ,2 apple,1 banana

    18.
    2880 is divided by which smallest no. so we get no. which is perfect square???
    ans= 5
    xplanation 2880/5=576

    19.der r to prime no……..(with some nonsence stuff)…………..
    den addition of two prime no is 13,n multiplication is 21,den wat r some of der squares?

    xplanation : XY=21 and X+Y=13…solve using calci..ans of X & Y will b in points..den x2+y2=??

    20.
    smita was makin 1 design …..(again some nonsence)….size of larger cube to be made is 5*5*5……..
    using smaller cubes of 1*1*1….she created solid larger cube ..den she decided to make hollow cube…
    den hw many 1*1*1 cubes rqd to make hollow larger cube

    ans= 104

    xplanation (25+25)+(15+15)+(12+12)=104

    21.
    2X/5Y=5X/3Y…den wat is x/y (some easy some)

    22.
    A pizza parlor provides pizzas…there wer 2 toppings available initially peperoni and salami…
    but now they,ve introduces 8 new toppings (some names) to select from……
    a person wishes to buy two DIFFERENT pizzas of NEW topping….in how many ways he can do that??

    ans : 8 X 7=56

    23.
    person travels to….(some nonsence stuff)…..if he goes from A to B with speed of 4kmph and
    returns back to B with speed of 5 kmph….what is his avg. speed of journey??(values may b different)

    ans: 4.44(its NOT 4.5)
    explaination : 2PQ/(P+Q)===2*4*5/(4+5)=4.44kmph

    24.
    there is a dice having value frm 1 ..6 on each face……and a pack of cards having face card aces …..
    (hugh chunk of nonsense)……when 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times??
    1.8
    2.9
    3.10
    4.11
    Ans: 8
    explanation : 8—-2,6 3,5 4,4
    9—-4,5 3,6
    10—-5,5 4,6
    11—- 5,6
    thus 8’s probability is more

    25.”
    susha brought terilon cloth and rope to (some nonsence nw jst go to last 2 lines)….”….
    if rope is 153 mtr long and it is to be cut into pieces of 1 mtr long then how many times will she have to cut it??
    ans : 152 times

    26.
    (dnt remembr the xact q but procedure was somethn lyk this)
    …………………….8th year–1/1024,, 9th year–1/512,, 10th year–1/256 then aftr hw many years 1/32???
    ans: 13

    27
    (some q on this formula)(a3-b3) n (a+b)2=a2+b2+2ab

    28.
    there are 2 cans A and B one of MILK and other of Water resp. , both of same qty……
    first one teaspoon of milk from A can was added to B can…
    then one teaspoon from B can was added to A can then wich of the folloe\wing is true..
    1.Can A contain more milk than water in can B
    2.Can A contain less milk than water in can B
    3.both contain same qty of milk and water
    4.
    Ans : option–2

    29.
    probability sum on gloves,jackets and somethn lyk that(moderate sum)

    30.
    there are some 2 wheelers and 4 wheelers parked ……..(some nonsense)………..total number of wheels present is X(some value)
    then how many 4 wheelers wer there (i dont remembr whole sum exactly)
    (but it was easy ,q cud b solved by considering each and every options given as ans)

    31.
    If a pipe can fill the tank within 6 hrs but due to leak it took 30 min more
    now if the tank was full hw much tym will it take to get emptyed through the leak??(i dont remembr whole sum exactly)(lil bit tricky sum)

    32.
    Avg wt of class is X kg(some number) after adding wt of the teacger avg wt of class becomes Y kg then wat is the wt of the teacher??

    ================================================== ========================================

    Dated: 14th August 2010 At ITER, BHUBANESWAR

    APTITUDE QUESTION(35)

    1. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

    Solution: it is given as after 2 yr average age wiil be 43 so now the average is 2 yr.

    After addition of 7th person avg is 45 so 7th person wiil be 45+(6*(45-4))

    Ans: 69

    2. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

    Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it…

    Hence d = 22*6 = 132km,

    Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).

    Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr

    Ans:16.5km/hr.

    3. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

    Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.

    here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)

    Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

    4. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?

    Ans:

    this type of question if it is asked how many 2,3,4,5,6,7,8,9 then you bindly write the answer as 20.but for 1 answer wiil be 21 as 100 is included

    5. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2

    Ans: as x=2y put the value and get the answer.

    6: If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??

    Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

    7. I dont remember exactly the question, one logical problem stating the colour of beer?
    Ans: white.what ever the question about the color of beer means you wrote the answer as white because polar beer.this question is very lengthy don?t burther about that.

    8. Jumbled letters, parakeet(answer)
    Ans: bird(category)

    9. one question like. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
    Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc alone.(no need problem solving technique).

    10. Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father’s son.(some irrelevant statements).who is he?

    A toy train can make 10 sounds sound changes aftr every 4
    min……………..
    ……………………………….
    ……………………………………
    now train is defective and can make only 2 sounds……………..
    ………………………………………….. ………………………….
    find probability that same sound is repeated 3 times consecutively(1 OUT OF
    __)?
    1.16
    2.8
    3.12
    4.4
    ANS:
    (1/2)*(1/2)*(1/2)=(1/Cool
    thus 1 out of 8

    11.
    …………………………………………
    ………………………………………….. ….
    ………………………………………….. …………………………
    ………………………………………….. …………………………..
    resistance is X ohm voltage Y then wat is current
    1.
    2.
    3.
    4.
    ans:V=IR

    12. I have 3 grandsons………………………………….. ..
    age diff btw 2 of grandsons X yrs
    1st grandson is twice elder than younger one
    adiition off ages of all the three is y
    thn what is age of eldest grandson??(there is some value in X and Y)
    1.
    2.
    3.
    4.

    13. Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports
    car ………………………………….

    It has enjoyed great success.
    If Mohan’s Ferrari is 3 times faster than his old MERCEDES wich gave him 35
    kmph
    if Mohan travelled 490 km in his ferrari
    the hw much time(hours) he took??
    1.8
    2.4
    3.7
    4.7.33
    (options may be different)

    114
    lion rat stayin in jungle happily…………………………………….
    ………………………………………….. …………………………….
    Lion lies on : MON TUE WED
    RAT lies on :WED THURS SAT
    if lion says : I didnt lie yesterday
    RAT says : e1 i didnt lie yesterday
    so what day is today??
    1.
    2.
    3.
    4.

    14. The ratio of current age of X and Y is 5:7,after hw many years der age ratio will b 7:9?

    15. Inspired by fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1,2,3,7,7,22,15,67,….
    lik dis,then what no come immediately before 63?

    ans= 202

    xpalnaton ;check altenate no.1,3,7,15=====>n*2+1
    similarly 2,7,22,67=======>n*3+1
    so series is 1,2,3,7,7,22,15,67,31,202,63……..

    16. By using 1,2,3,4,5,how many 5 digit no. can be formed which is divisible by 4,repetation of no. is allowed??

    Ans-last 2 place should be divisible by 4

    So possible values at last place are 12,24,32,44,52 this can be arranged in 5 ways

    The rest 3 places can be filled in 5*5*5 way so total is 5^4

    17. The cost 1 plum is 1 cent ,2 apples
    <!–[if !vml]–><!–[endif]–>

    is 1 cent,3 banana is 1 cent……..
    if rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get??
    ans: 1 plum ,2 apple,1 banana xplanation:7/3=2.333 cents for each child according to ans given for d sum each child will get 1 plum ,2 apple,1 banana

    18. 2880 is divided by which smallest no. so we get no. which is perfect square???
    ans= 5
    xplanation 2880/5=576 sure sort question.

    19. There are to prime no……..(with some nonsence stuff)…………..
    den addition of two prime no is 13,n multiplication is 21,den wat r some of der squares?
    Explanation : XY=21 and X+Y=13…solve using calci..ans of X & Y will b in points..den x2+y2=??

    20. Smita was makin 1 design …..(again some nonsence)….size of larger cube to be made is 5*5*5……..
    using smaller cubes of 1*1*1….she created solid larger cube ..den she decided to make hollow cube…
    den hw many 1*1*1 cubes rqd to make hollow larger cube
    Ans= 104

    Explanation (25+25)+(15+15)+(12+12)=104

    21. 2X/5Y=5X/3Y…den wat is x/y

    22. A pizza parlor provides pizzas…there wer 2 toppings available initially peperoni and salami.
    but now they,ve introduces 8 new toppings (some names) to select from……
    a person wishes to buy two DIFFERENT pizzas of NEW topping….in how many ways he can do that??
    ans : 8 X 7=56

    23. Person travels to….(some nonsence stuff)…..if he goes from A to B with speed of 4kmph and
    returns back to B with speed of 5 kmph….what is his avg. speed of journey??(values may b different)

    Ans: 4.44(its NOT 4.5)
    Explaination : 2PQ/(P+Q)===2*4*5/(4+5)=4.44kmph

    24. There is a dice having value frm 1 ..6 on each face……and a pack of cards having face card aces …..
    (hugh chunk of nonsense)……when 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times??
    1.8
    2.9
    3.10
    4.11
    Ans: 8
    Explanation : 8—-2,6 3,5 4,4
    9—-4,5 3,6
    10—-5,5 4,6
    11—- 5,6
    thus 8’s probability is more

    25. ”susha brought terilon cloth and rope to (some nonsence nw jst go to last 2 lines)….”….if rope is 153 mtr long and it is to be cut into pieces of 1 mtr long then how many times will she have to cut it??
    Ans : 152 times

    26. There are some 2 wheelers and 4 wheelers parked ……..(some nonsense)………..total number of wheels present is 240
    then how many 4 wheelers wer there
    Ans-
    This can be done by looking at the option first check the no of bicycles and then multiply it by 2.

    And then substract the multiplication value from 240 if the value is divided by 4 then that is the answer

    27. 1/3 of a number is 6 more than 1/6 of that number then what is the number

    Ans=x/3=x/6+6
    36
    28. The cost of making a robot consists of material cost,repairing cost,coloring cost and is in the ratio 35.if the material cost is 1200 then find out the cost of the robot.
    Ans- simple 3 part is 1200 so 3+4+5=12 part=?

    29. There are pepsi 1 litre & oil 1 litre .it is given as 1 spoon of pepsi is aken and is mixed with Oil. Then 1 spoon oil&pepsi is taken and is mixed with pepsi then which of the condition holds true.

    Ans-the amount of pepsi in oil is mre than amount of oil in pepsi.

    30. An tank is filled with water .in first hour 10 lit ,in second hour 20 lit and in 3 rd hour time 40 lit.if time taken to fill ? of the tank is 5 hr.what is the time required to fill up the tank.
    Ans-as the water is filled as twice speed.and in 5 the hour ?.so in 6 hour ?.so answer 7 th hour.

    TCS Paper on 29th August 2010 @ SRMCEM, Lucknow

    Question 1: There is a toy train that can make 10 musical sounds. It makes 2 musical sounds after being defective. What is the probability that same musical sound would be produced 5 times consecutively? ( 1 of _____) ?
    Answer: 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/32
    32 will be the answer.
    (My friends got similar question with “3 times consecutively”; for that the answer would be Cool

    Question 2: Peter and Paul are two friends. The sum of their ages is 35 years. Peter is twice as old as Paul was when Peter was as old as Paul is now. What is the present age of Peter?
    Luckily, I had this question twice. Initially I left it because of the confusing statement but when I got the same question second time with different names of the friends (Pooja and Prasad) then I gave a little extra time and solved it.
    Answer: 20 years. I simply substituted the answers in the statement to find the best fit, because the statement in the question was pretty confusing.

    Question 3: The ages of two friends is in the ratio 5:6. After how many years will the ages be in the ratio 7:8?
    Answer: 10 years.

    Question 4: (There was a long story, I’ll cut short it). There are 5 materials to make a perfume: Lilac, Balsalmic, Lemon, Woody and Mimosaic. To make a perfume that is in demand the following conditions are to be followed: Lilac and Balsalmic go together. Woody and Mimosaic go together, Woody and Balsalmic never go together. Lemon can be added with any material. (Actually they had also mentioned how much amount of one can be added with how much quantity of the other; but that’s not needed for the question.) All of the following combinations are possible to make a perfume EXCEPT:
    1) Balsalmic and Lilac
    2) Woody and Lemon
    3) Mimosaic and Woody
    4) Mimosaic and Lilac
    Answer: Mimosaic and Lilac. I have made the question here really easy to understand. But the actual question was in a twisted language and it was difficult to find the answer. It took me some time to get to the answer.

    Question 5: A girl has to make pizza with different toppings. There are 8 different toppings. In how many ways can she make pizzas with 2 different toppings.
    Answer: 8 * 7 = 56

    Question 6: A triangle is made from a rope. The sides of the triangle are A cm, B cm and C cm. (I do not remember the numerical value). What will be the area of the square made from the same rope?

    Question 7: What is the distance of the z-intercept from the x-intercept in the equation ax+by+cz+d=0. (I do not remember the values of a,b,c,d)

    Question 8: An athlete decides to run the same distance in 1/4th less time that she usually took. By how much percent will she have to increase her average speed?
    Answer: 33.33%

    Question 9: A horse chases a pony 3 hours after the pony runs. Horse takes 4 hours to reach the pony. If the average speed of the horse is 35 kmph, what s the average speed of the pony? (This question was really long with loads of irrelevant statement)

    These are a few questions that I could recall. I made through the aptitude round by attempting 16 questions. Next was Technical Interview Round.

    Technical Interview:
    Here I will discuss the technical questions that were asked to me and also the questions asked to my friends.

    Question 1: Write the pointer representation of a[i][j][k].

    Question 2: i = 5
    i++, ++i, –i, i–, 5
    What will be the output if it is printed?

    Question 3: How will you insert a new node between any two nodes in a linked list? Write the code.

    Question 4: How will you find a particular data in the linked list?

    Question 5: What is MD5?

    Question 6: What is RSA? Explain its principle.

    Question 7: There is a triangle and 3 ants on each vertex of the triangle. The 3 ants start to move randomly along the edges of the triangle. What is the probability that two ants will collide?

    Question 8: What is the difference between C and C++?

    Question 9: What do you mean by polymorphism?

    Question 10: Give an example of polymorphism with code.

    Question 11: What do you mean by OOP?

    Question 12: What is inheritance?

    Question 13: What is a friend function?

    Question 14: What is an abstract class?

    Question 15: Suppose there is a number 235 such that sum of first two digits is equal to the third digit. How many such 3 digits number are possible?

    Question 16: Why is the VIRTUAL keyword used in C++?

    Question 17: Which keyword is written to use a variable declared in one class in the other class?

    Question 18: Suppose a code is written in C and you want to use that code in C++. How can you do that?

    Question 19 What do you mean by DML?

    Question 20: Is there any language other than SQL where DML is used? If yes, then which?

    Question 21: How many normal forms do we have?

    Question 22: Here is a tic-tac-toe game which is being played by 2 people:
    x o _
    o _ _
    x o x

    _ represent the blank spaces. Who played the last chance (x or o)?

    Technical Questions asked to my friends:

    Question 1: What is a transaction? Properties of Transaction?

    Question 2: What “condition” will be written in the if statement such that both Hello World are printed when the following code is executed.

    if(condition)
    {
    printf(“Hello”);
    }
    else
    {
    printf(“World”);
    }

    Question 3: What will be the output of the following code?
    int i=5;
    printf(“%d, %d, %d”, i++, i, ++i);

    Which C compiler do you use? (My friend said TURBO)
    What will be the output of above code in TURBO compiler? (He said SAME)
    No! It will not be the same.

    After the technical round, there was an MR i.e. Managerial Round.
    It was just a 2-3 minutes round. The interviewer asked me to introduce myself. Then asked about my father. Then core values and strengths. Your hobbies? Which latest novel have you read?

    Next was the HR round. This was a little time taking round as the technical one.

    Question 1: Introduce yourself?
    Question 2: Your family background; father, mother, siblings.
    Question 3: How does TCS earns its revenues? How it does its business?
    Question 4: What was the need of bringing Information Technology in India?
    Question 5: There is a round cake. You have 3 chances to cut the cake. Divide the cake into 8 pieces in these 3 chances.
    Question 6: Suppose if I reject you today, what will you do next?
    Question 7: You have a good communication skill. Why is it so? Is it because of your schooling or family atmosphere? Whom do you give the credit for this?
    Question 8: What are your strengths? Give 2 examples of your life incidents that portray this strength in you.
    Question 9: What are your weaknesses?

    TCS Paper on 29 August 2010 At SALT LAKE, KOLKATA

    1) Now pet’s age is to times when paul was once. But at that time paul’s age=pet’s current age ,how old is pet?

    2) Block has 10,9,5 size, how many unit cube is needed to make a block of that size?

    3) 23 people are there, they are shaking hands together, how many hand shakes possible, if they are in pair of cyclic sequence.

    Ans-22

    4) 10men and 10 women are there, they dance with each other, is there possibilty that 2 men are dancing with same women and vice versa.

    Ans-never

    5) A lady took out jacket and gloves, which are avialable in blue 26, yellow 30 and red 56. Power goes off, she can distinguish between gloves and jacket but not in colors. What’s the possibilty their she will pick up pair of gloves of each color

    6) B is taller than j and 3 pillers. P is shorter than B and 2 pillers is j shorter/taller than P?

    Ans-irrelevant question

    7) Sangakara and ponting selects batting by using a dice, but dice is biased so to resolve ponty takes out a coin, what is the probability that dice shows correct option.

    Cool In school there are some bicycles and 4wheeler wagons. One Tuesday there are 58 wheels in the campus. How many bicycles are there?

    Ans: 7

    9. Two bowls are taken, one contains water and another contains tea.one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above?

    (Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl)

    10. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?

    a.1 b.2 c.5 d.6
    Ans: c

    11. Form 8 digit numbers from by using 1, 2,3,4,5 with repetition is allowed and must be divisible by4?

    a.31250 b.97656 c.78125 d.97657
    Ans: c

    12. One problem on (a3-b3)/(a2+ab+b2)

    Ans: ?a-b?

    13. Rearrange and categorize the word ?RAPETEKA??

    Ans: bird(parakeet)

    14. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there?.I got the series 3 12 7 26 15 b ?

    Ans:54

    (Logic: 3*2+1=7 12*2+2=26

    7*2+1=15 26*2+2=54)

    15. A father has 7 penny?s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?

    Ans: 1 watermelon,2chickoos,1grape

    16. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days.. one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

    17. Man, Bear, North, South, walks.

    Ans: White

    18. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number?

    Ans: 9(for any no it can be true)

    19. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160?.if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

    Ans:7 hours

    20. KEYWORDS:T.Nagar,Chennai,1-100,prime numbers b/n 140-180,How many 2?s are there?

    Ans: 20 (Not only 2?s ,1?s,3?s,4?s,5?s,6?s,7?s,8?s,9?s,0?s also 20)

    21. One question has last part like difference between two terms is 9 and product of two numbers is 14, what is the squares of sum of numbers?
    Ans:109

    22. A man is standing before a painting of a man and he says I have no bro and sis and his father is my father?s son?

    Ans: His son

    23. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?
    Ans:10 {the numerical may change)

    24. A pizza shop made pizzas
    with to flavours.in home there are ?N? different flavors, in that ?M? flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange?
    (Logic: NcM )

    25. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child?s age and eldest child?s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?
    Ans:18

    26. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?
    Ans: 49

    27. KEYWORDS: one organization ,material ,labor and maintenance are in the ratio of 47,the material cost is:100,what is the total cost?
    Ans: 425

    28. KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is the resistance Formula is ?R=V/I?

    29. KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?
    Ans : 6

    30. KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12
    Ans: All are equal

    31. In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?
    Ans:

    the xtra 5 marks will be distributed in 8 semester, 5/8=.625
    74+.625=74.625

    32. In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:5 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?
    Ans: 8

    33. Two years before Paul?s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice. what is the presents Paul?s age???( 3years) ?u try to solve this question once?

    34.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph, what is the average of their speed?

    TCS PAPER on 21st AUGUST 2010 AT AJAY KUMAR GARG ENGINEERING COLLEGE ,GHAZIABAD

    PAPER PATTERN:

    SYLLABUS:

    The computer based test had questions :-

    Area and Perimeter, Probability, Problems on Ages, Pipes and Cisterns, Ratio and Proportion some logical questions, blood relations, percentages, profit-loss, area, direction sense etc.

    ROUNDS:

    1) Written

    2) Technical

    3) HR

    4) Managial round

    MEMORY BASED PAPER:

    1. A man whose age is 45 yrs has 3 sons named John,jill,jack. He went to a park weekly twice.he loves his sons very much. On a certain day he find # shopkippers sailing different things. An apple cost 1penny, 2chocalate costs 1penny.& 3 bananas cost 1 penny. He has bought equal no. of apple, chocolate & banana for each son. If the total amount he invest is 7 penny then how many he has bought from each piece for his son?
    a)1app,1cho,1 banana

    b)1 app,2cho,3 banana

    c)1app,2cho,1banana

    D)2 app,2cho,2 banana

    2. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at north pole.there he saw a bear .he then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction.After that he travelled in south direction & reached at his lab in2 hrs. Then what is the colour of the bear? I think ans is white
    a)white b)black c)gray d)brown

    3. How many 9 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if repetition of digits is allowed?

    4. Calcutation based on A^3-B^3 formula

    5. A long story based ALICE AND WONDER LAND after that simple age question .

    6. Question based on V=I*R but in dis question most of data given are ridiculas like volume ,density,length,height similar long story are given

    7. A direct question on blood relation.

    8. A big Question describing a story ARYABHATT AND HIS DAUGHTER LILAVATI
    After that a number is given eg 2088.by what if we divide the number it ll become a perfect square?

    9. 1st a story. Then a simple ratio problem. The question was if the ratio of age of two persons is 5:6,sum of present age is 33,then in how many years the ratio of their age becomes 7:8?
    a)3 b)4 c)5 d)6

    10. A very big story.on Tuesday college parking place have only 4wheelers & bicycles,total no of wheels was 182,yhen what is the possible no of bicycles?
    a)20 b 19 c 18 d 17

    11. Simple question bt big one on average age.sth like a,b,c weigheted separately 1st a,b,c ,then a& b,then b&c ,then c&a at last abc,the last weight was 167,then what will be the avg weight of the 7 weight?

    12. Arrange the jumbled letters to make a perfect word RGTEI(sth like this). Find to which category it belong? (plz do not these type q becoz its time consuming)
    A)town b)vegetable c)animal d) bird

    13) Simple puzzle based on IQ
    3 persons a,b,c were there A always says truth,B lies on Monday,tusday,& Wednesday.but C lies on thrusday,Friday & saturday .one day A said?that B & C said to A that? B said ?yesterday way one of the days when I lies?,C said that?yesterday way one of the days when I lies too?.then which day was that?
    Ans: a Sunday b thrusday c saterday d?.

    14) A girl has to make pizza with different toppings. There are 8 different toppings. In how many ways can she make pizzas with 2 different toppings.
    Answer: 8 * 7 = 56

    15) Peter and Paul are two friends. The sum of their ages is 35 years. Peter is twice as old as Paul was when Peter was as old as Paul is now. What is the present age of Peter?

    16) Question based on pipe & ciston (geometrical series)
    A and B tanks r there.1/8th of the tank B is filled in 22Hrs.what is time to fill the tank full?

    17) 5 friends went for week end party to Mc donalds restrurent and there they measure there weights .some irrrrrrrrrrrrrrrrilevent data.finel measure is 155 kg then find the average weight of 5 people?
    ans:155/5=31

    1Cool 2 pots are there.1st pot is filled with ink and 2nd pot is filled with water.take 1 spoon of ink from 1st pot and pore it in 2nd pot.and take 1 spoon of mixture from 2nd pot and pore it in 2nd pot then which one of following is true?
    ans: Water in 1st pot is less than the ink in 2nd pot.

    19) There r ten spots in library and each spot has 4 tables and ten readers ar there . 10 student come into liberary and want 2 study in how many ways that they sit in d liberary so that no chair would be blank?
    ans :1

    Technical Interview:
    1) Basic C
    2) Programm of palindrom
    3) Same prom via pointer
    4) Difference b/w structure & union
    5) Question based on networking
    6) Question based on tcp/ip & osi layer and their function
    7) My final year project
    Cool Industrial traing
    9) Some questin based on switching theory
    10) Kirchaff voltage law
    11) Purpose of k-map
    12) Addition of a+b in microprocessor

    HR & Managial round:

    1) Weakness

    2) Question based on weakness

    3) Microprocessor question

    4) Difference b/w p4 & core2 dua microprocessor

  • Universities in India – A-Z 2017 (Engineering, Medical, Arts & Science Etc.)

    Universities of India::-A TO Z

    Start with B

    Acharya Nagarjuna University (ANU), Guntur, Andhra Pradesh

    Acharya Nagarjuna University – Center for Distance Education (ANU-CDE),Guntur,Andhra Pradesh

    Acharya N G Ranga Agricultural University, Andhra Pradesh

    Adikavi Nannaya University (ANU), Rajahmundry, East Godavari, Andhra Pradesh

    Alagappa University, Karaikudi, Tamil Nadu

    Alagappa University – Directorate of Distance Education

    Aligarh Muslim University (AMU), Aligarh, Uttar Pradesh

    Allahabad Agricultural Institute Deemed University, Allahabad, Uttar Pradesh

    Amravati University, Amravati, Maharastra

    Amrita Vishwa Vidyapeetham, Coimbatore

    Annamalai University, Annamalainagar, Tamil Nadu

    Annamalai University – Directorate of Distance Education, Annamalainagar, Tamil Nadu

    Andhra University (AU), Visakhapatnam, Andhra Pradesh

    Andhra University School of Distance Education (AU SDE)

    Anna University, Chennai, Tamil Nadu

    Assam University, Sichar, Assam

    Assam Agricultural University, Jorhat, Assam

    Atal Behari Vajpayee Indian Institute of Information Technology and Management Gwalior

    Avinashilingam Inst. for Home Sci.Higher Education for Women, Coimbatore, Tamil Nadu

    Awadhesh Pratap Singh University, Rewa, Madhya Pradesh

    Start with B

    B N Mandal University

    BR Nahata College of Pharmacy, Mandsaur, Madhya Pradesh

    Baba Farid University of Health Sciences, Faridkot, Punjab

    Babasaheb Bhimrao Ambedkar University

    Banaras Hindu University (BHU)

    Bhatkhande Music Institute, Lucknow

    Bundelkhand University, Jhansi

    Babasaheb Bhimrao Ambedkar Bihar University

    Burdwan University, Burdwan

    Bengal Engineering Science University, Howrah

    Bidhan Chandra Krishi Viswavidyalay, Nadia

    Banashtali Vidyapeeth, Banasthali

    Barkatullah Vishwavidyalaya, Bhopal

    Barkatullah Vishwavidyalaya – Institute of Open & Distance Education, Bhopal

    Bangalore University, Bangalore

    Bangalore University – Directorate of Correspondence Courses and Distance Education

    Bengal Engineering Science University, Howrah

    Berhampur University

    Bharathidasan University, Tiruchi

    Bharathidasan University – Center for Distance Education, Tiruchi

    Bharathiar University, Coimbatore

    Bharathiar University, Coimbatore – School of Distance Education

    Bharati Vidyapeeth, Pune

    Bhavnagar University, Gujarat

    Birla Institute of Technology, Ranchi

    Birla Institute of Technology and Science (BITS), Pilani

    Birsa Agricultural University, Ranchi

    Bihar Yoga Bharati, Munger

    Bombay University, Bombay(Mumbai)

    Burdwan University, Burdwan, West Bengal

    Start with C

    Calicut University, Kozhikode (Calicut), Kerala

    Calicut University – School of Distance Education, Kozhikode (Calicut), Kerala

    Centre for Environmental Planning Technology University, Ahmedabad

    Central Agricultural University, Imphal

    Central Institute of English and Foreign Language (CIEFL), Hyderabad

    Central Institute of Plastics Engineering Technology (CIPET), Imphal

    Central Institute of Higher Tibetan Studies, Varanasi

    Central Institute of Fisheries Education, Mumbai

    Chandra Shekhar Azad University of Agriculture and Technology, Uttar Pradesh

    Ch. Charan Singh University, Meerut

    Chhatrapati Shahu Ji Maharaj University, Kanpur

    Choudhary Charan Singh Haryana AgriculturalUniversity, Hisar

    Chaudhary Devi Lal University, Sirsa

    Chaudhary Devi Lal University – University Centre for Distance Learning, Sirsa

    Chaudhary Sarwan Kumar Himachal Pradesh Krishi Vishwavidyalaya, Palampur

    Chhattisgarh Swami Vivekanand Technical University, Bhilai, Chhattisgarh

    Cochin University of Science and Techology (CUST), Cochin

    Start with D

    Dakshina Bharti Hindi Prachar Sabha, Chennai

    Datta Meghe Institute of Medical Sciences, Nagpur

    Dayalbagh Educational Institute, Agra

    Delhi University, New Delhi

    Delhi University School of Open Learning, Delhi

    Deendayal Upadhya Gorakhpur University

    Deccan College Post Graduate and Research Institute, Pune

    Dev Sanskriti Vishwavidyalaya, Uttarakhand

    Devi Ahilya Vishwavidyalaya, Indore

    Dharmsinh Desai University, Nadiad, Gujarat

    Dhirubhai Ambani Institute of Information Communication Technology, Gandhinagar Dibrugarh University

    Dravidian University

    Dr Ambedkar Law University

    Dr MGR Educational and Research Institute, Chennai

    Dr B R Ambedkar Open University (BROU), Hyderabad

    Dr Babasaheb Ambedkar Marathwada University, Aurangabad

    Dr Babasaheb Ambedkar Open University, Gujarat

    Dr Babasaheb Ambedkar Technological University, Raigad

    Dr Bhim Rao Ambedkar University, Agra

    Dr B R Ambedkar National Institute of Technology, Jalandhar

    Dr Balasaheb Sawant Konkan Krishi Vidyapeeth, Ratnagiri

    Dr Harisingh Gour Vishwavidyalaya, Sagar

    Dr Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad

    Dr Y.S. Parmar University of Horticulture Forestry, Nauni

    Dr Panjabrao Deshmukh Krishi Vidyapeeth, Akola

    Start with F

    Fakir Mohan University

    Forest Research Institute, Dehradun, Uttaranchal

    Start with G

    GITAM University, Visakhapatnam

    Ganapat University, Mehsana

    Gandhigram Rural University, Dindigul, Tamil Nadu

    Gandhigram Rural University – Distance Education Centre, Dindigul, Tamil Nadu

    Gauhati University

    Garhwal University, Pauri Garhwal, Uttarakhand / Uttaranchal Actually Hemwati Nandan Bahuguna Garhwal University

    Goa University, Goa

    Gokhale Institute of Politics,Economics, Pune

    Govind Ballabh Pant University of Agriculture Technology, Udham Singh Nagar

    Gulbarga University, Gulbarga

    Guru Ghasidas University

    Guru Gobind Singh Indraprastha Vishwavidyalaya, Delhi

    Guru Jambheshwar University, Hisar

    Guru Jambheshwar University – Directorate of Distance Education (DDE), Hisar

    Guru Nanak Dev University, Amritsar

    Guru Nanak Dev University – Centre for Distance Education, Amritsar

    Gujarat Agricultural University, Sardar Krushinagar, Banaskantha, Gujarat

    Gujarat University, Gujarat

    Gujarat Vidyapeeth, Ahmedabad, Gujarat

    Gujarat Ayurved University, Jamnagar, Gujarat

    Gujarat National Law University, Gujarat

    Gurukula Kangri Vishwavidyalaya, Hardwar

    Start with H

    Harisingh Gour Vishwavidyalaya, Sagar, Madhya Pradesh
    Actually Dr Harisingh Gour Vishwavidyalaya

    Hemwati Nandan Bahuguna Garhwal University, Pauri Garhwal, Uttarakhand / Uttaranchal
    Formerly Garhwal University

    Himachal Pradesh University (HPU), Shimla

    Himachal Pradesh University International Centre for Distance Education and Open Learning (HPU-ICDEOL), Shimla

    Hidayatullah National Law University, Raipur, Chhattisgarh

    Start with I

    Indian Agricultural Research Institute (IARI), Pusa, New Delhi

    Indira Gandhi National Open University (IGNOU), New Delhi

    Indira Gandhi Institute of Development Research, Mumbai

    Indian Institute of Technology (IIT), New Delhi

    Indian Institute of Technology Madras (IIT-M), Chennai, Tamil Nadu

    Indian Institute of Technology, Mumbai (IIT-M)

    Indian Institute of Technology, Roorkee (IIT-R), Uttaranchal

    Indian Institute of Technology Guwahati (IIT-G)

    Indian Institute of Technology Kanpur (IIT-K), Uttar Pradesh

    Indian Institute of Technology, Kharagpur (IIT-K)

    Indian Insitute of Management, Ahmedabad, Gujarat

    Indian Institute of Management, Bangalore (IIM-B)

    Indian Institute of Management, Indore

    Indian Institue of Management, Kozhikode (IIM-K)

    Indian Institute of Management, Lucknow

    Indian Institute of Information Technology, Allahabad

    Indian Institute of Science, Bangalore

    Indira Kala Sangeet Vishwavidyala, Khairagarh, Madhya Pradesh

    Indira Kala Sangeet University

    Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalaya, Raipur

    Indian Law Institute, New Delhi

    Indore University, Indore
    Currently renamed to Devi Ahilya Vishwavidyalaya, Indore

    Integral University, Lucknow

    Institute of Advanced Studies in Education (IASE), Sardarshahr

    Institute of Chartered Financial Analysts of India (ICFAI) University, Dehradun, Uttaranchal
    Actually The Institute of Chartered Financial Analysts of India (ICFAI) University

    International Institute Information Technology (IIIT), Hyderabad, Andhra Pradesh

    International Institute For Population Sciences, Mumbai

    Indian Statistical Institute (ISI), Kolkata

    Indian School of Mines, Dhanbad

    Indian Veterinary Research Institute, Bareilly

    Institute of Armament Technology, Pune

    Institute of Rural Management, Anand

    Start with J

    Please click on the University name to access details of the respective university.

    Jadavpur University, Kolkata

    Jai Narain Vyas University, Jodhpur

    Jain Vishva Bharati Institute, Nagaur

    Jagadguru Rambhadracharya Handicapped University, Dham

    Jaypee Institute of Information Technology (JIIT), Noida

    Jai Prakash University, Chapra

    Jamia Millia Islamia (JMI), New Delhi

    Jamia Millia Islamia – Centre for Distance and Open Learning (JMI-CDOL)

    Jain Vishva Bharati Institute, Nagaur

    Janardan Rai Nagar Rajasthan Vidyapeeth, Udaipur

    Jawaharlal Nehru Krishi Vishwavidyalaya, Jabalpur

    Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research, Bangalore

    Jawaharlal Nehru Technological University (JNTU), Hyderabad

    JNTU – School of Continuing & Distance Education

    Jawaharlal Nehru University (JNU), New Delhi

    Jiwaji University, Gwalior

    Start with K
    Please click on the University name to access details of the respective university.

    KIIT University, Bhubaneswar, Orissa

    Kakatiya University (KU), Warangal, Andhra Pradesh

    Kakatiya University – School of Distance Learning & Continuing Education, Warangal, Andhra Pradesh

    Kalasalingam University, Virudhunagar, Tamil Nadu

    Kameshwar Singh Darbhanga Sankrit University, Darbhangha

    Kannada University, Hampi

    Karunya University, Coimbatore

    Kannur University, Kannur

    Kerala Kalamandalam, Thrissur

    Karnatak University, Dharward

    Karnatak University Directorate of Distance Education

    Karnataka State Open University (KSOU)

    Karnataka State Women University

    Kavikulguru Kalidas Sanskrit Vishwavidyalaya, Ramtek

    KLE Academy of Higher Education & Research

    Kerala Agricultural University, Thrissur

    Kota Open University, Kota

    King George’s Medical University, Lucknow

    Kumaun University, Nainital

    Kurukshetra University, Kurukshetra

    Kurukshetra University – Directorate of Correspondence Courses

    Kushabhau Thakre Patrkarita Avam Jansanchar Vishwavidyalaya, Raipur, Chhattisgarh

    Kuvempu University, Shimoga

    Kuvempu University – Distance Education Council

    Start with L
    Please click on the University name to access details of the respective university.

    Lakshmibai National Institute of Physical Education

    Lalit Narayan Mithila University, Darbhangha
    Popular as L N Mithila University or simply Mithila University

    University of Lucknow, Lucknow

    Start with M
    Please click on the University name to access details of the respective university.

    Madhya Pradesh Bhoj Open University, Bhopal

    Madras University (UnOM)

    Madurai Kamraj University (MKU)

    Madurai Kamraj University – Directorate of Distance Education (MKU-DDE)

    MJP Rohilkhand University, Bareilly

    Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi

    Motilal Nehru National Institute of Technology, Allahabad, Uttar Pradesh
    Popular as MNNIT or NIT Allahabad

    Magadh University, Bodh Gaya

    Maharishi Mahesh Yogi Vedic Vishwavidyalaya, Jabalpur

    Maharshi Panini Sanskrit University, Ujjain

    Mahatma Gandhi Chitrakoot Gramoday Vishwavidyalaya

    Mahatma Gandhi University (MGU)

    Mahatma Gandhi University – School of Distance Education (MGU-SDE)

    Maharashtra Animal & Fishery Sciences University, Nagpur

    Maharashtra University of Health Sciences, Nashik

    Maharaja Sayaji Rao University of Baroda, Gujarat

    Makhanlal Chaturvedi Rashtriya Patrakarita Vishwavidyalaya, Bhopal

    Maulana Azad National Institute of Technology, Bhopal
    Popular as MANIT or NIT Bhopal

    Maulana Azad National Urdu University (MANUU), Hyderabad

    Maulana Azad National Urdu University – Directorate of Distance Education, (MANUU – DDE), Hyderabad

    Maulana Mazharul Haque Arabic and Persian University

    Maharana Pratap University of Agricuture & Technology, Udaipur

    Maharashi Dayanand University (MDU), Rohtak

    Maharashi Dayanand University – Directorate of Distance Education (MDU-DDE), Rohtak

    Maharshi Dayanand Saraswati University (MDSU), Ajmer

    Maharishi Markandeshwar University (MMU), Maulana, Ambala

    Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya (MGAHV), Wardha

    Mahatma Phule Krishi Vidyapeeth, Ahmednagar

    Malviya National Institute of Technology, Jaipur

    Mangalore University, Mangalore

    Manipal University, Manipal

    Manonmaniam Sundaranar University (MSU)

    Manonmaniam Sundaranar University – Directorate of Distance and Continuing Education

    Marathwada Agricultural University, Parbhani

    Mizoram University

    Mithila University, Darbhanga
    Lalit Narayan Mithila University

    Mody Institute of Technology and Science, Sikar

    Mohanlal Sukhadia University, Udaipur

    Mother Theresa Women’s University

    Mumbai University, Mumbai
    Actually University of Mumbai, Mumbai, Maharashtra

    Mysore University, Mysore

    Start with N

    NMIMS University, Mumbai

    Nagaland University, Kohima

    Nagarjuna University (NU)

    Nalanda Open University, Patna

    Nannaya University, East Godavari, Andhra Pradesh

    National Brain Research Centre, Gurgaon

    National Dairy Research Institute, Karnal, Haryana

    National Institute of Pharmaceutical Education and Research, Mohali, Punjab

    National Institute of Technology, Allahabad, Uttar Pradesh

    National Institute of Technology – Silchar (NIT-S), Assam

    National Institute of Technology, Bhopal

    National Institute of Technology – Calicut (NIT-C), Kerala

    National Institute of Technology, Durgapur (NIT-D)

    National Institute of Technology – Jamshedpur (NIT-J), Jharkand

    National Institute of Technology – Kurukshetra (NIT-K), Haryana

    National Institute of Technology (NIT) Raipur

    National Institute of Technology – Rourkela (NIT-R), Orissa

    National Institute of Technology – Tiruchirappalli (NIT-T), Tamil Nadu

    National Institute of Technology (NIT) – Warangal

    Narendra Deva University of Agriclture & Technology, Faizabad

    Netaji Subhas Open University (NSOU), Kolkata

    National Law Institute University (NLIU), Bhopal

    National Law School of Indian University (NLSIU), Bangalore

    National Law University, Jodhpur

    National Institute of Mental Health & Neuro Sciences, Bangalore

    National Institute of Technology Karnataka (NIT-K)

    NALSAR University of Law, Hyderabad

    Nirma University of Science & Technology, Ahmedabad

    North Eastern Regional Institute of Science & Technology, Itanagar

    NTR University of Health Sciences (NTRUHS), Vijayawada

    Nagpur University, Nagpur

    Nizam’s Institute of Medical Sciences, Hyderabad

    North Eastern Hill University, Meghalaya

    North Gujarat University, Gujarat

    North Orissa University, Mayurbhanj

    North Maharashtra University, Jalgaon, Maharastra

    Start with O

    Orissa University of Agriculture & Technology

    Osmania University (OU)

    Osmania University – PGRR Center for Distance Education

    Start with P

    Padmashree Dr DY Patil Vidyapeeth, Mumbai

    Pandit Sundarlal Sharma (Open) University, Bilaspur, Chhattisgarh

    Pandit Ravishankar Shukla University

    Patna University, Patna

    Periyar University, Salem, Tamil Nadu

    Pandit Ravishankar Shokla University, Raipur, Madhya Pradesh

    Pondicherry University, Pondicherry

    Pondicherry University – Directorate of Distance Education, Pondicherry

    Potti Sreeramulu Telugu University (PSTU)

    Postgraduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh

    Pravara Institute of Medical Sciences, Ahmednagar

    Pune University, Pune, Maharashtra

    Punjab Agricultural University, Ludhiana

    Punjab Engineering College, Chandigarh

    Punjab Technical University, Jalandhar

    Punjab University, Chandigarh

    Panjab University Department of Correspondence Studies, Chandigarh

    Punjabi University, Patiala

    Start with R

    Rajiv Gandhi Proudyogiki Vishwavidyalaya, Bhopal

    Rajiv Gandhi University (Arunachal University), Arunachal Pradesh

    Rabindra Bharati University (RBU), Kolkata

    Rabindra Bharati University – Directorate of Distance Education, Kolkata

    Rajendra Agricultural University, Samastipur

    Rajiv Gandhi University of Health Sciences, Bangalore

    Rajasthan Agricultural University, Bikaner

    Rajasthan Ayurveda University, Paota

    Rajasthan Sanskrit University, Jaipur

    Rani Durgavati Vishwavidyalaya, Jabalpur

    Ranchi University, Ranchi

    Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University, Nagpur

    Rashtriya Sanskrit Vidyapeeth, Tirupati

    Rashtriya Sanskrit Vidyapeeth – Directorate of Distance Education

    Ranchi University, Ranchi

    Start with S

    Sambalpur University

    Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology, Surat

    SASTRA Deemed University

    Saurastra University, Gujarat

    Dr Harisingh Gour Vishwavidyalaya, Sagar, Madhya Pradesh

    Sardar Patel University, Gujarat

    Sant Longowal Institute of Engineering & Technology, Sangrur

    School of Planning & Architecture, New Delhi

    Shivaji University, Maharashtra

    Solapur University, Maharashtra

    South Gujarat University, Surat, Gujarat

    Sree Chitra Thirunal Institute for Medical Sciences and Technology, Thiruvananthapuram

    Sampurnanand Sanskrit Vishwavidyalaya, Varanasi

    Sanjay Gandhi Postgraduate Institue of Medical Sciences, Lucknow

    Sant Gadge Baba Amravati University, Amravati

    Sardar Vallabh Bhai Patel University of Agriculture & Technology, Meerut

    Sher-e-Kashmir University of Agricultural Sciences and Technology, Srinagar

    Shri Gurudeo Ayurved College, Amaravati, Maharastra

    Shri Lal Bahadur Shastri Rashtriya Sanskrit Vidyapeeth, New Delhi

    Shri Mata Vaishno Devi University, Udhampur

    Shree Somnath Sanskrit University, Junagadh

    Sikkim Manipal University

    Sikkim-Manipal University of Health, Medical & Technological Sciences (SMUHMTS)

    Sikkim-Manipal University of Health, Medical & Technological Sciences (SMUHMTS) – Distance Education

    SNDT Womens University, Mumbai

    Sri Jagannath Sanskrit Vishwavidyalaya

    Sri Chandrasekharendra Saraswathi Viswa Mahavidyalaya, Kancheepuram

    Sri Krishnadevaraya University (SKU)

    Sri Padmavathi Mahila Viswa Vidyalayam (SPMVV), Tirupati, Andhra Pradesh

    Sri Ramachandra Medical College & Research Institute, Chennai

    Sri Venkateswara University (SVU), Tirupati, Andhra Pradesh

    Sri Venkateswara University Directorate of Distance Education (SVU DDE), Tirupati, Andhra Pradesh

    Sree Shankarachari University of Sanskrit, Ernakulam

    Sri Sathya Sai Institute of Higher Learning, Anantapur, Andhra Pradesh

    Sri Venkateswara Vedic University, Tirupati

    Sri Venkateswara Veterinary University (SVVU), Tirupati

    Sri Venkateswara Institute of Medical Sciences (SVIMS), Tirupati, Andhra Pradesh

    SRM Institute of Science and Technology, Chennai

    Swami Ramanand Teerth Marathwada University, Nanded

    Swami Vivekananda Yog Anusandhana Samsthana, Bangalore

    Symbiosis International Education Centre, Pune

    Start with T

    Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore

    Tamil Nadu Agricultural University – Directorate of Open and Distance Learning, Coimbatore

    Tamil Nadu Dr Ambedkar Law University, Chennai

    Tamil Nadu Dr MGR Medical University, Chennai

    Tamil University, Thanjavur

    Tamil Nadu Open University (TNOU)

    Tamilnadu Veterinary & Animal Sciences University, Chennai

    Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai

    Tata Institute of Social Sciences (TISS), Mumbai

    Telangana University, Nizamabad, Andhra Pradesh

    Tezpur University

    Thapar University, Patiala

    Thapar University – Department of Distance Education, Patiala

    The Institute of Chartered Financial Analysts of India (ICFAI) University, Dehradun

    The West Bengal University of Health Sciences, Kolkata

    Thiruvalluvar University, Vellore

    Tilak Maharashtra Vidyapeeth, Pune

    Tilka Manjhi Bhagalpur University, Bhagalpur

    Tripura University, Agartala

    Tumkur University, Tumkur

    Start with U

    University of Agricultural Science, Bangalore

    University of Agricultural Sciences, Dharwad

    University of Allahabad, Allahabad

    University of Bombay, Bombay

    University of Bikaner

    University of Burdwan, Burdwan, West Bengal

    University of Calcutta, Kolkata

    University of Calicut, Kerala

    University of Calicut – School of Distance Education, Kerala

    University of Delhi, New Delhi

    University of Hyderabad (UoH)

    University of Jammu, Jammu

    University of Jammu Directorate of Distance Education, Jammu

    University of Kalyani, Kolkata

    University of Kashmir, Srinagar

    University of Kerala

    University of Kerala – Institute of Distance Education

    University of Kota, Kota

    University of Lucknow, Lucknow

    University of Madras (UnOM)

    University of Madras – Institute of Distance Education

    University of Mizoram

    University of Mumbai, Mumbai

    University of Mumbai – Institute of Distance Education

    University of Mysore, Mysore

    University of Nagpur, Nagpur

    University of North Bengal, Darjeeling

    University of North Bengal – Directorate of Distance Education, Darjeeling

    University of Petroleum and Energy Studies, Dehradun, Uttaranchal

    University of Pune, Pune

    University of Rajasthan, Jaipur

    University of Saugar, Sagar, Madhya Pradesh

    UP Rajrarshi Tandon Open University, Allahabad

    Uttar Pradesh Technical University (UPTU), Lucknow

    Uttaranchal Sanskrit University, Hardwar, Uttaranchal

    Utkal University

    Utkal University – Directorate of Distance & Continuing Education

    Utkal University of Culture

    Start with V

    V B S Purvanchal University, Jaunpur

    Veer Narmad South Gujarat University, Surat

    Veer Kunwar Singh University, Arrah

    Vellore Institute of Technology, Vellore

    Vikram University, Ujjain

    Vinayaka Mission’s Research Foundation, Salem

    Vinoba Bhave University, Hazaribag

    Vidyasagar University, Midnapore, West Bengal

    Visva Bharati University, Santiniketan

    Visvesvaraya Technological University (VTU)

    Visvesvaraya National Institute of Technology, Nagpur

    Start with W

    West Bengal University of Animal Fishery Science, Kolkata

    West Bengal Institute of Technology (WBIT), Kolkata

    Start with Y

    Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University, Nashik

    Yogi Vemana University, Kadapa, Andhra Pradesh

error: Content is protected !!