FirstRanker.com

Tag: Interview

  • IBM Placement Papers – IBM Interview Questions and Answers

    We uploaded IBM Placement Papers – IBM Interview Questions and Answers.

    The Questions are follows

    IBM Recruitment Test 1

     

    1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/- If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which
    is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

    (a) 29.12 (b) 29.72 (c) 30.12 (d) 32.65 (e) none of these

    2. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each
    of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.Then C gave A
    and B the same number of marbles they already have.At the end A,B,and C have equal number of marbles.
    (i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end

    (a) 2(x-y-z) (b) 4(x-y-z) (c) 2(3y-x-z) (d) x + y-z

    Ans. (c)

    (ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting
    (a) 20 (b) 30 (c) 32 (d) 39

    Ans. (d)

    3. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after travelling

    30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity The car reaches B 45 min later to the actual time.If the

    car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time What
    is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km

     

    Ans. 20 & 130.

    4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for
    travelling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

    5. Ten questions on analogies.

    eg: chief : tribe :: governor : state

    epaulette : shoulder :: tiara : head

    guttural : throat :: gastric : stomach

    inept : clever :: languid : active

    knife : butcher ::

    hammer : carpenter

    6. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.

    Month A B C

    January 30 60 80

    February 35 65 85

    March 45 75 65

    April 40 75 82

    May 55 75 85

    June 50 75 80

    i) During this period which share has undergone maximium fluctuation?

    ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?

    iii) In which month the share values are very low?

    iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period, when shoudl these be sold to get maximum profit?

    7. In a computer institute 9 languages can be taught. The module is of 6 months duration and of the six languages

    only one can be taught each month . In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself

    “¢ WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.
    “¢ FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that
    “¢ BINO, FIFO can never be taught in single module

    Languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL, BINO, FIFO, LOTUS, C

    i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.

    ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.

    8. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
    (a) 30 (b) 33 (c) 36 (d) none of these.
    Ans. (d)

    9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open
    box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?

    (a) 17 (b) 14 (c) 13 (d) None of these

    10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the
    area of the shaded area?

    11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc. 12. If the follwoing statements are given

    “¢ @(a,b)= (a+b)/2
    “¢ /(a,b)= a/b
    “¢ *(a,b)= ab
    If a=1, b=2 then find

    i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))

    ii) */(a,@(*(a,b)))

    13. If the follwoing statements are given
    “¢ (x#y) = x + y- xy
    “¢ (x*y) = (x + y)/2

    i) Find the values of x, y will satisfy this equation (x#y)#(x*y) < (x#y)

    ii) Find the values of x, y will satisfy this equation (a*b)#(b*c)< (a#b)*(b*c) 14. Export PS1 results in(PS1 pwd)

     

    a) primary prompt being your current directory

    b) primary prompt and secondary prompts being the current directory

    c) primary prompt prompt being your home directory

    d) primary prompt and secondary prompts being the home directory

    e) None of the above.

    15. If you type in the comman nohup sort employees > list 2 > error out & and log off ,the next time you log in,

    the output will be
    a) in a file called list and the error will de typed in a file error out

    b) there will be no file called list or error out

    c) error will be logged in a file called list and o/p will be in error out

    d) you will not be allowed to log in

    e) none of the above

    16. In UNIX a files i-node ……?

    Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions
    etc.

    17. The UNIX shell ….
    a) does not come with the rest of the system

    b) forms the interface between the user and the kernal

    c) does not give any scope for programming

    d) deos not allow calling one program from with in another

    e) all of the above

    Ans. (b)

    18. enum number { a= -1, b= 4,c,d,e} What is the value of e ?

    (a) 7

    (b) 4

    (c) 5

    (d) 15

    (e) 3

    19.The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is
    a) init b) getty c) both (a) and (b) d) none of these

    Ans. (a)

    20. Output of the following program is

    main()

    {int i=0;

    for(i=0;i<20;i++)

    {switch(i) case 0:i+=5;

    case 1:i+=2; case 5:i+=5;

    default i+=4; break;}

    printf(“%d,”,i); } }

    a) 0,5,9,13,17 b) 5,9,13,17 c) 12,17,22 d) 16,21 e) Syntax error

    Ans. (d)

    21. What is the ouptut in the following program

    main() {char c=-64; int i=-32 unsigned int u =-16; if(c>i) {printf(“pass1,”); if(c<u) printf(“pass2”); else printf(“Fail2”); } else printf(“Fail1); if(i<u) printf(“pass2”); else printf(“Fail2″) }

    a) Pass1,Pass2 b) Pass1,Fail2 c) Fail1,Pass2 d) Fail1,Fail2 e) None of these

    Ans. (c)

    22. In the process table entry for the kernel process, the process id value is

    (a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 255 (e) it does not have a process table entry

    Ans. (a)

    23. Which of the following API is used to hide a window
    a) ShowWindow b) EnableWindow c) MoveWindow d) SetWindowPlacement e) None of the above

    Ans. (a)

    24. What will the following program do?

    void main() { int i; char a[]=”String”; char *p=”New Sring”; char *Temp; Temp=a; a=malloc(strlen(p) + 1); strcpy(a,p); //Line number:9// p = malloc(strlen(Temp) + 1); strcpy(p,Temp); printf(“(%s, %s)”,a,p); free(p); free(a); } //Line number 15//
    a) Swap contents of p & a and print:(New string, string) b) Generate compilation error in line number 8 c) Generate compilation error in line number 5 d) Generate compilation error in line number 7 e) Generate compilation error in line number 1

    Ans. (b)

    25. In the following code segment what will be the result of the function,value of x , value of y {unsigned int x=-1; int y; y = ~0; if(x == y) printf(“same”);

    else printf(“not same”); }
    a) same, MAXINT, -1 b) not same, MAXINT, -MAXINT c) same , MAXUNIT, -1 d) same, MAXUNIT, MAXUNIT e) not same, MAXINT, MAXUNIT

    Ans. (a)

    26. PATH = /bin : /usr : /yourhome The file /bin/calender has the following line in it cal 10 1997The file
    /yourhome/calender has the following line in it cal 5 1997 If the current directory is /yourhome and calender is
    executed
    a) The calendar for May 1997 will be printed on screen

    b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen

    c) The calendar for the current month( whatever it is) will be printed

    d) Nothing will get printed on screen

    e) An error massage will be printed

    27. What will be the result of the following program ?

    char *gxxx() {static char xxx[1024]; return xxx; }
    main() {char *g=”string”; strcpy(gxxx(),g); g = gxxx(); strcpy(g,”oldstring”); printf(“The string is : %s”,gxxx()); }
    a) The string is : string b) The string is :Oldstring c) Run time error/Core dump d) Syntax error during compilation e) None of these

    Ans. (b)

     

    28. What will be result of the following program?

     

    void myalloc(char *x, int n) {x= (char *)malloc(n*sizeof(char)); memset(x,\0,n*sizeof(char)); }
    main() {char *g=”String”; myalloc(g,20); strcpy(g,”Oldstring”); printf(“The string is %s”,g); }

    a) The string is : String

    b) Run time error/Core dump

    c) The string is : Oldstring

    d) Syntax error during compilation

    e) None of these

    29. Which of the following function is used to repaint a window immediatelya)

    Sendmessage(hWnd,WM_PAINt,……)

    b) InvalidateRect(…….)

    c) MoveWindow

    d) WM_COPY

    e) None

    30. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1

    a) Main b) Winmain c) Dllmain d) Libmain e) None

    Ans. (b)

    31. The standard source for standard input, standard output and standard error is

    a) the terminal b) /dev/null c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively d) None

    Ans. (a)

    32. What will be the result of the following program?
    main() {char p[]=”String”; int x=0; if(p==”String”) {printf(“Pass 1”);

     

    if(p[sizeof(p)-2]==’g’) printf(“Pass 2”); else printf(“Fail 2”); } else { printf(“Fail 1”); if(p[sizeof(p)-2]==’g’) printf(“Pass 2”); else printf(“Fail 2”); } }

    a) Pass 1, Pass 2 b) Fail 1, Fail 2 c) Pass 1, Fail 2 d) Fail 1, Pass 2 e) syntax error during compilation

    33. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?
    const char *p; and char * const p;
    a) You can’t change the character in both

    b) First : You can’t change the characterr & Second : You can;t change the pointer

    c) You can’t change the pointer in both

    d) First : You can’t change the pointer & Second : You can’t chanage the character

    e) None

    34. The redirection operators > and >>

    a) do the same function b) differ : > overwrites, while >> appends c) differ : > is used for input while >> is used for output d) differ : > write to any file while >> write only to standard output e) None of these

    Ans. (b)

    35. The command grep first second third /usr/you/myfile

    a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile

    b) searches for lines containing the pattern first in the files second, third, and /usr/you/myfile and prints them

    c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and

    prints them

    d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile e) None of the above

    Ans. (b)

  • TCS Placement Papers – TCS Latest Interview Questions and Answers

    We uploaded TCS Placement Papers – TCS Latest Interview Questions and Answers.

    PART I – Vocabulary section

    1. admonish : usurp

    2. meager : scanty

    3. alineate: estrange

    4. merry :gay

    5. brim: boarder

    6. obstinate:stubborn

    7. adhesive:tenacious

    8. tranquil :serene

    9. solicit: urge

    10. furtive : stealthy

    11. misery:distress

    12. volume:quantity

    13. hamper :obstruct

    14. verr :diverge

    15. belief:conviction

    16. incentive:merit

    17. inert:passive

    18. concur: acquise

    19. cargo:freight

    20. dispel:scatter

    21. caprice:whim

    22. heap:to pile

    23. covet:crave

    24. emancipate:liberate

    25. instigate:incite

    26. latitude:scope

    27. lethargy:stupor

    28. divulge:discretion

    29. hover:linger

    30. embrace:effigy

    31. baffle: frustate

    32. lament:wail

    33. stiffle: snithy

    34. subside:wane

    35. confiscate:appropriate

    36. discretion:prudence

    37. efface:deliberate

    38. latent:potential

     

    The technical comprises of 50 questions on C, Unix and windows.

    1.const char *
    char * const

    What is the difference between the above tow?.

    2.In Unix inter process communication take place using?.

    3.What are the files in /etc directory?.

    4.About i-node numbers

    5.Max relaxable permission value with out giving write permission to others?.

    6.About ln(linking)

    7.A question on until

    until (who |grep mary)
    do
    sleep(60)
    done

    8.Linking across directories?.

    9.process id for kernel process

    10.very first process created by kernel

    11.function to repaint a window immediately?.

    12.Function entry for DLL in win3.1

    13.win 3.1 is a

    14.win 3.1 supports which type of multi-tasking?.

    15.Message displayed when a window is destroyed

    16.About fork()?

    17.About send message and post message

    18.Message to limit the size of window

    19.System call executable binary file into a process

    20.About GDI object?.

    21.API used to hide window

    22.Initialize contents of a dialog?.

     

    APTITUDE TEST
    20 QUESTIONS; 2 MARKS EACH

    TIME-20MINUTES

     

    1) ONE RECTANGULAR PLATE WITH LENGTH 8INCHES,BREADTH 11 INCHES AND
    2 INCHES THICKNESS IS THERE.WHAT IS THE LENGTH OF THE CIRCULAR ROD

    WITH DIAMETER 8 INCHES AND EQUAL TO VOLUME OF RECTANGULAR PLATE?

    ANS: 3.5INCHES

    2) WHAT IS THE NUMBER OF ZEROS AT THE END OF THE PRODUCT OF THE NUMBERS
    FROM 1 TO 100

    3) In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?

    ans: 138

    4) one fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. if both do combine in how much time they will finish.

    ans: 1hr 12min

    5) In 8*8 chess board what is the total number of squares refer odel

    ans:204

    6) Falling height is proportional to square of the time.
    one object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much
    height the object will fall.

    7) Gavaskar average in first 50 innings was 50 . after the 51st
    innings his average was 51 how many runs he made in the 51st
    innings

    8)2 oranges,3 bananas and 4 apples cost Rs.15 . 3 oranges 2 bananas 1 apple costs Rs 10. what is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples

    Ans Rs 15.

     

    9) In 80 coins one coin is counterfeit what is minimum number of
    weighing”™s to find out counterfeit coin

    10) In a company 30% are supervisors and 40% employees are male
    if 60% of supervisors are male. what is the probability
    that a randomly chosen employee is a male or female?

    11)statement: all green are blue are blue, all blue are white
    conclusion:
    I) some blue are green II) some white are green
    III)some green are not white IV) all white are blue
    a) he has given four choices like GRE type

    12) All teachers are students. some students are girls.
    this type of questions are there.
    we can”™t able to reproduce them.

error: Content is protected !!