Firstranker's choice
DU MA Buddhist Studies
--- Content provided by FirstRanker.com ---
Topic:- DU_J19_MA_BS
-  1) The famous site of Kashgar is located in this country ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14279] - Indonesia / ? [Option ID = 27116]
- Cambodia / ? [Option ID = 27115]
- Thailand / ? [Option ID = 27114]
- China / ? [Option ID = 27113]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • China / ? [Option ID = 27113] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  2) The famous site of Kanheri is located in the province of ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14305] - Maharashtra / ? [Option ID = 27219]
- Jharkhand / ? [Option ID = 27220]
- Madhya Pradesh / ? ? [Option ID = 27218]
- Odisha / ? [Option ID = 27217]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Odisha / ? [Option ID = 27217] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  3) The Pañcavaggiya bhikkhus were named ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14323] - Kondañña, Icchantika, Vappa, Mahanama, Assaji / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27292]
- Kondañña, Bhaddiya, Vappa, Mahanama, Assaji / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27291]
- Kondañña, Bhaddiya, Upaka, Mahanama, Assaji / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27290]
- Kondañña, Bhaddiya, Vappa, Paññindriya, Assaji / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27289]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Kondañña, Bhaddiya, Vappa, Paññindriya, Assaji / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27289] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  4) The Jatakas mention this city as a great center of learning where princes and sons of the wealthy came to study the three Vedas and eighteen sciences were taught ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14343] - Sagala / ? [Option ID = 27369]
- Takkasila / ? [Option ID = 27370]
- Indapatta / ? [Option ID = 27371]
- Udumbara / ? [Option ID = 27372]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Sagala / ? [Option ID = 27369] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  5) Tankitamañca, located near Gayatittha, was the residence of ? ? ? ?, ?, ? ? ? ? ? [Question ID = 14354] - Uruvela Kassapa / ? ? [Option ID = 27416]
- Nadi Kassapa / ? ? [Option ID = 27415]
- Gaya Kassapa / ? ? [Option ID = 27414]
- Yakkha Suciloma / ? ? [Option ID = 27413]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Yakkha Suciloma / ? ? [Option ID = 27413] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  6) Who was Bahiya-Daruciriya? ?-? ? ? [Question ID = 14357] - An arahant who wore bark garments / ? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27425]
- An arahant who founded the Sammitiya sect / ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27427]
- An arahant who founded the Araññaka chapter / ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27428]
- An arahant who accepted food only in his hands / ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27426]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • An arahant who wore bark garments / ? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27425] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  7) Which among the following is not a part of the Three Characteristics of Buddhism? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14375] - Anatman / ? [Option ID = 27500]
- Nitya / ? [Option ID = 27499]
- Dukkha / ? [Option ID = 27498]
- Anitya / ? [Option ID = 27497]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Anitya / ? [Option ID = 27497] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  8) The Buddha spent his first vassavasa at ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14356] - Ambavanasanda / ? [Option ID = 27422]
- Latthivanasanda / ? ? [Option ID = 27421]
- Andhakavanasanda / ? [Option ID = 27423]
- Kappasikavanasanda / ? [Option ID = 27424]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Latthivanasanda / ? ? [Option ID = 27421] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  9) The Buddha's mother Maya was born at ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14283] - Devadaha / ? [Option ID = 27129]
- Asitañjana / ? [Option ID = 27132]
- Kapilavtthu / ? [Option ID = 27130]
- Pipphalivana / ? [Option ID = 27131]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Devadaha / ? [Option ID = 27129] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  10) Cremated remains of the Buddha was divided into these divisions ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14317] - Eighteen / ? [Option ID = 27265]
- Six / ? [Option ID = 27267]
- Eight / ? [Option ID = 27266]
- Eighty four / ? [Option ID = 27268]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Eighteen / ? [Option ID = 27265] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  11) Kamkhavitarani is the commentary on ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14347] - Patimokkha / ? [Option ID = 27388]
- Anguttaranikaya / ? [Option ID = 27387]
- Suttanipata / ? [Option ID = 27385]
- Samyuttanikaya / ? [Option ID = 27386]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Suttanipata / ? [Option ID = 27385] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  12) The term "upacchedaka-kamma" may be defined as "?-?" ? ? ? ? [Question ID = 14360] - destruction of the effect of bad deeds. / ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27437]
- destruction of the effect of good deeds. / ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27439]
- deeds whose retribution is instantaneous / ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27440]
- deeds that carry no retribution. / ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27438]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • destruction of the effect of bad deeds. / ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27437] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  13) Sariputta was the disciple of ? ? ? ? [Question ID = 14308] - Samjaya Velatthiputta / ? ? [Option ID = 27232]
- Lord Buddha / ? [Option ID = 27230]
- Lord Mahavira / ? [Option ID = 27229]
- Niganttha Nataputta / ? ? [Option ID = 27231]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Lord Mahavira / ? [Option ID = 27229] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  14) The Theragatha, the Therigatha, the Buddhavamsa , and the Dhammapada form part of ? ? ? ?, ?, ? ? ? ? ? ? ?- [Question ID = 15457] - Majjhima Nikaya / ? ? [Option ID = 31826]
- Khuddaka Nikaya / ? ? [Option ID = 31827]
- Digha Nikaya / ? ? [Option ID = 31828]
- Anguttara Nikaya / ? ? [Option ID = 31825]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Anguttara Nikaya / ? ? [Option ID = 31825] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  15) In the Pali-based tradition, the Bodhirukkha is considered as the ?-? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14298] - Nikhammanabbhi / ? [Option ID = 27191]
- Unnanabhi / ? [Option ID = 27190]
- Pathavinabhi / ? [Option ID = 27192]
- Mahapabbatanabhi / ? [Option ID = 27189]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Mahapabbatanabhi / ? [Option ID = 27189] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  16) According to the Dasaratha Jataka, Rama son of Dasaratha, was born in ? ? ? ?, ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14324] - Ayodhya / ? [Option ID = 27294]
- Baranasi / ? [Option ID = 27293]
- Saketa / ? [Option ID = 27295]
- Dasarathapuri / ? [Option ID = 27296]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Baranasi / ? [Option ID = 27293] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  17) According to the Mahaparinibbana Sutta, after the Mahaparinibbana of the Buddha the relics were divided into eight parts by ? ? ? ?, ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14338] - A sudda called Dhatusena / ? ? ? ? [Option ID = 27350]
- A sudda called Dhatubhagi / ? ? [Option ID = 27352]
- A brahmana called Dona / ? ? ? ? [Option ID = 27349]
- A brahmana called Kasi Bharadvaja / ? ? ? ? [Option ID = 27351]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • A brahmana called Dona / ? ? ? ? [Option ID = 27349] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  18) Before attaining Nirvana, the Buddha had taken his last meal at the house of ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14364] - Kasi Bharadvaja, the Brahmana / ? ? ? [Option ID = 27454]
- Anathapindika, the Businessman / ? ? [Option ID = 27456]
- Ambapali, the Courtezan / ? ? [Option ID = 27455]
- Cunda, the Black Smith / ? ? [Option ID = 27453]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Cunda, the Black Smith / ? ? [Option ID = 27453] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  19) In the Pali Tipitaka, Uruvela is mentioned as a ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14294] - Gamanigama / ? [Option ID = 27173]
- Nagara / ? [Option ID = 27174]
- Putabhedanam / ? [Option ID = 27175]
- Kuti / ? [Option ID = 27176]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Gamanigama / ? [Option ID = 27173] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  20) What is the correct sandhi of "pabbate+aham"? "?+?" ? ? ? ? ? [Question ID = 14362] - pabbateham / ? [Option ID = 27447]
- pabbateaham / ? [Option ID = 27448]
- pabbattyaham / ? [Option ID = 27445]
- pappataham / ? [Option ID = 27446]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • pabbatyaham / ? [Option ID = 27445] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  21) The Jatakas mention this city as the capital (rajadhani) of the kingdom of Gandhara ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14342] - Sagala / ? [Option ID = 27365]
- Takkasila / ? [Option ID = 27366]
- Indapatta / ? [Option ID = 27367]
- Udumbara / ? [Option ID = 27368]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Sagala / ? [Option ID = 27365] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  22) During the reign of which king did the development of Indo-Greek Buddhist art take place? ?-? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14368] - Harsa / ? [Option ID = 27470]
- Candragupta / ? [Option ID = 27472]
- Kaniska / ? [Option ID = 27471]
- Asoka / ? [Option ID = 27469]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Asoka / ? [Option ID = 27469] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  23) Immediately after enlightenment, which god dissuaded the Buddha from seeking a teacher for himself? ? ? ? ? ?, ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14322] - Inda / ? [Option ID = 27288]
- Sakka / ? [Option ID = 27286]
- Brahma Sahampati / ? ? [Option ID = 27287]
- Vessavana / ? [Option ID = 27285]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Vessavana / ? [Option ID = 27285] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  24) This city is also known as Brahmavaddhana, Ketumati, Molini, Pupphavati, Ramma, Surundhana, and Sudassana in the Jatakas ? ? ? ? ?, ? ?, ? ? ? ? [Question ID = 14339] - Campa / ? [Option ID = 27353]
- Baranasi / ? [Option ID = 27356]
- Savatthi / ? [Option ID = 27354]
- Rajagaha / ? [Option ID = 27355]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Campa / ? [Option ID = 27353] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  25) Tebhatika-Jatilas lived in the region of ?-? ? ? ? ? ? [Question ID = 15463] - Gaya / ? [Option ID = 31849]
- Rajagaha / ? [Option ID = 31850]
- Savatthi / ? [Option ID = 31851]
- varanasi / ? [Option ID = 31852]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Gaya / ? [Option ID = 31849] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  26) The number of vowels in Pali is ? ? ? ? ? ?- [Question ID = 14314] - Six / ? [Option ID = 27254]
- Eight / ? [Option ID = 27255]
- Ten / ? [Option ID = 27256]
- Four / ? [Option ID = 27253]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Four / ? [Option ID = 27253] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  27) Chronological order of the three parts of the Nidana-katha is ?-? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14355] - Dure-nidana, Santike-nidana, Avidure-nidana. / ?-?, ?-?, ?-? [Option ID = 27418]
- Dure-nidana, Avidure-nidana, Santike-nidana. / ?-?, ?-?, ?-? [Option ID = 27417]
- Santike-nidana, Avidure-nidana, Dure-nidana. / ?-?, ?-?, ?-? [Option ID = 27420]
- Avidure-nidana, Dure-nidana, Santike-nidana. / ?-?, ?-?, ?-? ? [Option ID = 27419]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Dure-nidana, Avidure-nidana, Santike-nidana. / ?-?, ?-?, ?-? [Option ID = 27417] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  28) To commemorate which event of the life of the Buddha did King Asoka instal the Rummindei Pillar? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14374] - Birth / ? [Option ID = 27493]
- First Sermon / ? ? [Option ID = 27495]
- Enlightenment / ? [Option ID = 27494]
- Death / ? [Option ID = 27496]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Birth / ? [Option ID = 27493] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  29) To which country did Asoka send his son Mahendra as a Dhammaduta? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14369] - Burma / ? [Option ID = 27475]
- Thailand / ? [Option ID = 27474]
- Sri Lanka / ? [Option ID = 27473]
- China / ? [Option ID = 27476]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Sri Lanka / ? [Option ID = 27473] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  30) Madhyamaka philosopher Aryadeva was a disciple of ? ?-? ? ? ? ? ? [Question ID = 14321] - Dharmakirti / ? [Option ID = 27283]
- Asanga / ? [Option ID = 27281]
- Nagarjuna / ? [Option ID = 27282]
- Kamalsila / ? [Option ID = 27284]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Asanga / ? [Option ID = 27281] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  31) The udumbara-khadika method is often quoted as a Buddhist example of avoidance of ?-? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14311] - himsa / ? [Option ID = 27221]
- Greed / ? [Option ID = 27223]
- theft / ? [Option ID = 27222]
- wastefulness / ? [Option ID = 27224]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • himsa / ? [Option ID = 27221] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  32) A Buddhist layman in Pali is called ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14365] - Jajamana / ? [Option ID = 27458]
- Upasaka / ? [Option ID = 27459]
- Bhakta / ? [Option ID = 27460]
- Bhante / ? [Option ID = 27457]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Bhante / ? [Option ID = 27457] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  33) In which year of king Asoka's reign was the Third Buddhist Council completed? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14277] - 36th / ? [Option ID = 27108]
- 17th / ? [Option ID = 27106]
- 27th / ? [Option ID = 27107]
- 13th / ? [Option ID = 27105]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • 13th / ? [Option ID = 27105] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  34) To whom was the Dhammacakkapavattana Sutta preached by the Buddha? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14333] - Ajivikas / ? ? [Option ID = 27330]
- Pañcavaggiyas / ? ? [Option ID = 27332]
- Niganthas / ? ? [Option ID = 27331]
- Jatilas / ? ? [Option ID = 27329]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Jatilas / ? ? [Option ID = 27329] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  35) The Sutta Pitaka consists of the following five Nikayas ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?- [Question ID = 14367] - Anguttara, Digha, Majjhima, Samyutta, Vinaya / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27465]
- Anguttara, Dhammapada, Majjhima, Samyutta, Khuddaka / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27466]
- Anguttara, Jatakas, Majjhima, Samyutta, Khuddaka / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27467]
- Digha, Majjhima, Samyutta, Anguttara, Khuddaka. / ?gha, Majjhima, Samyutta, Anguttara, Khuddaka. / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27468]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Anguttara, Digha, Majjhima, Samyutta, Vinaya / ?, ?, ?, ?, ? [Option ID = 27465] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  36) What was obtained by Tapussa and Bhallika from the Buddha as an object of worship? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14358] - His broken tooth / ? ? ? ? [Option ID = 27432]
- The kusa-grass on which he had attained bodhi / ? ?-? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27429]
- His paired nails / ? ? ? ? [Option ID = 27430]
- Some of his hair / ? ? ? [Option ID = 27431]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • The kusa-grass on which he had attained bodhi / ? ?-? ? ? ? ? ? ? ? [Option ID = 27429] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  37) Buddhaghosa composed ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14313] - Grammar Books / ? ? ? [Option ID = 27250]
- Tika Literature / ? ? [Option ID = 27251]
- Anu?ika Literature / ? ? [Option ID = 27252]
- Atthakatha Literature / ? ? [Option ID = 27249]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Atthakatha Literature / ? ? [Option ID = 27249] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  38) Tebhatika-Ja?ilas were worshippers of ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14288] - Peta-Peti / ?-? [Option ID = 27150]
- Animals / ? [Option ID = 27151]
- Fire / ? [Option ID = 27152]
- Cetiyas / ? [Option ID = 27149]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Cetiyas / ? [Option ID = 27149] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  39) Where was the Mahaparinibbana Suttanta preached by the Buddha? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14301] - In the Gijjhakuta at Rajagaha / ? ? ? ? ? [Option ID = 27202]
- In the Ambalatthikavana near Rajagaha / ? ? ? ? ? [Option ID = 27203]
- In the Jetavana at Savatthi / ? ? ? ? [Option ID = 27201]
- On the Pitthipasana at Gayasisa / ? ? ? ? [Option ID = 27204]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • In the Jetavana at Savatthi / ? ? ? ? [Option ID = 27201] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  40) Where was the Aditta-Pariyaya Sutta preached by the Buddha? ? ? ?-? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14359] - In the Ambalatthikavana near Rajagaha / ? ? ? ? ? [Option ID = 27435]
- In the Veluvana at Rajagaha / ? ? ? ? ? [Option ID = 27434]
- In the Jetavana at Savatthi / ? ? ? ? [Option ID = 27433]
- On the Pitthipasana at Gayasisa / ? ? ? ? [Option ID = 27436]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • In the Jetavana at Savatthi / ? ? ? ? [Option ID = 27433] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
-  41) Where was the First Buddhist Council held? ? ? ? ? ? ? ? ? ? [Question ID = 14300] - Kasmira / ? [Option ID = 27197]
- Vesali/Vaisali / ?/? [Option ID = 27198]
- Pa?aliputta/Pa?aliputra / ?/? [Option ID = 27199]
- Rajagaha / ? [Option ID = 27196]
 --- Content provided by FirstRanker.com --- Correct Answer :- • Rajagaha / ? [Option ID = 27196] --- Content provided by FirstRanker.com --- 
This download link is referred from the post: DUET Last 10 Years 2011-2021 Question Papers With Answer Key || Delhi University Entrance Test conducted by the NTA
--- Content provided by FirstRanker.com ---
